Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Bezsprzecznie jedną z pierwszych “linii obrony”, które chronią ludzki organizm przed infekcjami, a w dalszej kolejności – także przed chorobami, jest dobrze skomponowana dieta. Z drugiej strony, gdy to nieodpowiednie nawyki żywieniowe przejmują stery – kiepskie pożywienie może znacząco osłabić Twoje zdrowie.
Jak wesprzeć swoje zdrowie i uchronić się od wielu chorób za pomocą dobrze skomponowanych posiłków? Sprawdź i dowiedz się więcej na temat diety na odporność.
To, co trafia na Twój talerz, ma kolosalny wpływ na sprawność Twojego systemu odporności. W tym miejscu można posłużyć się prostą analogią do silnika samochodowego oraz paliwa.
Jeśli dostarczasz swoim komórkom właściwych składników odżywczych, to Twój organizm działa na pełnych obrotach. Gdy zaczynasz to bagatelizować i “oszczędzać” na paliwie – jako pierwszy pokutuje właśnie układ odpornościowy.
Oczywiście, nie ma jednego, “cudownego” produktu, który zapewni Ci pełną ochronę. W tym obszarze liczy się różnorodna i jednocześnie zbilansowana dieta, która jest w stanie dostarczać wszystkiego, czego potrzebujesz – nie tylko, gdy dopadnie Cię przeziębienie.
W tym aspekcie liczą się 3 rzeczy: dobór cennych składników odżywczych, różnorodność (opierająca się na mixie różnych produktów – najlepiej z uwzględnieniem ich sezonowości) oraz regularność w ich dostarczaniu. Co w walce o odporność organizmu liczy się najbardziej? Oto najważniejsze grupy składników, które powinny znaleźć się w Twojej diecie:
Witaminy to podstawa w walce o odporność. Skup się na dostarczaniu swojemu organizmowi takich, jak:
Równie istotnym elementem są minerały, a w szczególności:
Bez zdrowych jelit nie może być mowy o zdrowiu całego ciała. Właśnie dlatego tak ważne jest włączenie do Twojej diety duetu:
Jak chronić się przed bakteriami oraz wirusami? Najlepiej za sprawą tego, co daje nam sama natura. W tej roli doskonale sprawdza się:
Do wzmocnienia odporności doskonale sprawdzają się również napoje oraz napary na bazie soku z cytryny, imbiru, kurkumy oraz miodu!
Antyoksydanty chronią Twoje komórki przed działaniem wolnych rodników. Neutralizują uszkodzenia, zmniejszają stany zapalne oraz wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Szukaj ich przede wszystkim w warzywach i owocach. Właśnie dlatego staraj się, aby Twój talerz był pełny różnych barw. Dodatkowo, regularnie sięgaj po alternatywne źródła antyoksydantów, w tym: zieloną herbatę oraz gorzkie czekolady.
Jeśli chcesz otoczyć swój organizm pełną opieką – musisz znać zarówno te produkty, które wspierają Twoją odporność, jak i te, które działają na jej niekorzyść. Skoro mamy za sobą szczegółowe omówienie pierwszej grupy – pora więc na drugą.
To samo dotyczy alkoholu, którego nawet najmniejsze ilości zaburzają wchłanianie składników odżywczych, a w dalszej kolejności mają negatywny wpływ na funkcjonowanie komórek odpornościowych.
Dodatkowo, staraj się całkowicie wyeliminować:
Pamiętaj – w diecie, która ma wspierać odporność i chronić Cię przed chorobami oraz infekcjami liczy się regularność i konsekwencja. Od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na coś mniej zdrowego. Jednak zadbaj, aby był to tylko wyjątek od reguły.
Wybierz doskonale skomponowane menu – prosto od cateringu dietetycznego Tajm. Dajemy Ci pełen wachlarz diet do wyboru – od klasycznych, poprzez premium, na wymagających – medycznych, kończąc.