fbpx

Korzyści stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym

Co to jest dieta z niskim Indeksem Glikemicznym, jakie korzyści daje?

Ostatnio bardzo modna i popularna stała się dieta o niskim indeksie glikemicznym.

Pojęcie indeksu glikemicznego zostało wprowadzone ponad 30 lat temu przez Jenkinsa, miało ono służyć określeniu wartości odpowiedzi glikemicznej organizmu po spożyciu określonego pokarmu . Jednostka ta miała pełnić funkcję narzędzia nowej metody klasyfikacji pożywienia i pomóc w leczeniu chorób związanych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. W najprostszy sposób można powiedzieć , że IG określa nam jak szybko wzrasta nam poziom glukozy po spożyciu danego produktu, im produkt ma wyższy IG tym szybciej wzrasta nam poziom glikemii.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym wskazana jest w szczególności dla osób z zaburzeniami wydzielania insuliny, insulinoopornością – charakteryzującą stan przedcukrzycowy, a także z cukrzycą, wymaga jednak uprzedniej konsultacji z lekarzem, tak jak w przypadku innych problemów zdrowotnych

Dieta niskoglikemiczna nie została oficjalnie uznana przez środowisko naukowe za najlepszą, ale mimo to dieta o niskim IG należy do jednej z lepszych i jest często zalecana przez dietetyków. W raporcie będącym analizą 37 badań, opublikowanym w „New England Journal of Medicine”, powiązano jej stosowanie z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów. Dieta o niskim IG zapewnia korzyści zwłaszcza w dłuższej perspektywie, bo jest mniej restrykcyjna niż diety o obniżonej zawartości tłuszczu czy węglowodanów, skupia się głównie na jakości spożywanych produktów. Zwykle też nie stwarza ryzyka niedoborów pokarmowych, bo ogranicza głównie mało wartościowe produkty, a zaleca te minimalnie przetworzone, a więc bogate w wartości odżywcze.

Dieta o niskim IG zapewnia przedłużoną sytość po posiłkach, ułatwia kontrolę apetytu i masy ciała, daje wyższy poziom energii, lepszą koncentrację i nastrój niż np. dieta niskowęglowodanowa. Ułatwia odchudzanie lepiej niż dieta niskotłuszczowa, m.in. w mniejszym stopniu spowalnia przemianę materii. Dieta o niskim IG pomaga zredukować masę ciała , ale nie jest to dieta odchudzająca.

Produkty o niskim IG na skutek dłuższego wchłaniania i trawienia powodują stopniowy wzrost glukozy we krwi, nie doprowadzając do gwałtownych wyrzutów insuliny i utrzymują nas dłużej na jednakowym poziomie nasycenia

Większość przeprowadzonych badań wskazuje, że dieta oparta o niski IG/ŁG wpływa równie korzystnie na obniżenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL („złego” cholesterolu) a także trójglicerydów oraz podwyższa poziom frakcji HDL („dobrego” cholesterolu). Wykazano także, że osoby, które przestrzegają diety opartej o niski IG mają niższe wartości ciśnienie tętniczego krwi, a także niższy poziom homocysteiny – aminokwasu, którego nadmiar w organizmie należy do czynników ryzyka chorób sercowo – naczyniowych. Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym może więc zmniejszać ryzyko chorób takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy udar mózgu.

Kolejne zalety diety niskoglikemicznej polegają na tym, że jest łatwa do stosowania i utrzymania, i nie wymaga wielkich nakładów finansowych.

Podstawą piramidy diety opartej o niski IG są surowe warzywa i owoce o najmniejszym stopniu przetworzenia!

Wiadomo że owoce posiadają wysoki IG, ale mówi się też że istnieją owoce, których spożywanie może odbywać się bez żadnych obaw i stresu o nagły wzrost poziomu insuliny we krwi. Teoretycznie do takich owoców zaliczają się m.in.: jabłka, porzeczka, nektarynka, mandarynka, truskawki, wiśnie, grejpfruty, agrest, pomarańcze oraz maliny. Nic bardziej mylnego!!!

Pracując przez wiele lat z pacjentami chorującymi na cukrzyce i insulinooporność, z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć , że nie ma takich owoców które możemy spożywać bezkarnie. Oczywiście każdy organizm jest inny, ale z doświadczenia wiem, ze wszystkie owoce podnoszą nam poziom glikemii. Poza tym owoce to skondensowana fruktoza, która przede wszystkim odkłada się w komórkach tłuszczowych i powoduje tycie . Według najnowszych badań fruktoza przyczynia się do powstawania insulinoopornością i podnosi nam poziom trójglicerydów i produkcję VLDL (Lipoproteina bardzo małej gęstości), przez to może sprzyjać występowaniu chorób sercowo-naczyniowych zaburzeń gospodarki lipidowej, otyłości i nadciśnienia tętniczego. .

Poziom wyżej znajdują się produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, mięso i ryby, rośliny strączkowe oraz orzechy. Mniejszy udział zajmują produkty zbożowe o niewielkim stopniu przetworzenia, natomiast najbardziej ograniczane produkty to przetworzone wyroby zbożowe, wyroby cukiernicze oraz słodycze, ziemniaki.

Podsumowując, dieta oparta o niski IG niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Ale pomimo bardzo wielu korzyści , musimy pamiętać, że każda dieta ma swoje wady i zalety. Ogromnymi korzyściami diety IG jest to, że pacjent korzystając z tabel uczy się kontrolować ilość spożywanych posiłków, eliminuje sporą część niezdrowej, bogatowęglowodanowej, przetworzonej żywności, je więcej surowych warzyw oraz rozsądnie korzystając z diety chudnie i poprawia wyniki swoich badań.

Jednak indeks glikemiczny niesie ze sobą również pewne zagrożenia, czyli koncentrowanie się wyłącznie na niskim indeksie glikemicznym a nie na racjonalnym żywieniu. Dlatego tak ważne jest przy stosowaniu jakiejkolwiek diety zachowanie tak zwanego „zdrowego rozsądku” i nie popadania w skrajności.

Piśmiennictwo:
1. W. Respondek, Zasady leczenia otyłości, Borgis – Postępy Nauk Medycznych 9/2011, s. 782-789.
2. D. Włodarek, D. Głąbska, E. Lange, L. Kozłowska, Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2014
3. E. Szmaj, K. Martela, Dietetyczne i kosmetyczne metody wspomagania terapii cukrzycy typu 2, Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2016, s. 232-240.
4. K. Dudziak, B. Regulska-Ilow, Znaczenie ładunku glikemicznego diety w rozwoju chorób nowotworowych.nika owsianego.
5. Ostrowska J, Jeznach-Steinhagen A. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy. Forum Medycyny Rodzinnej. 2016;10(2):84–90.
6. Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D. Dietoterapia. I. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2014.
7. Jenkins D.J., Wolever T.M., Taylor R.H. i wsp. Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. Am. J. Clin. Nutr. 1981;34 (3): 362–366.
8. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2010.
9. Kunachowicz A., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze. PZWL, Warszawa2011.
10. Ciok J., Dolna A. Indeks glikemiczny a zaburzenia gospodarki lipidowej. Żyw. Człow. Metab.2005; 32 (1): 28–37.
11. Wolever T.M.S., Vorster H.H., Björck I. i wsp.Determination of the glycaemic index of foods:interlaboratory study. Eur. J. Clin. Nutr. 2003; 57(3): 475–482.
niski indeks glikemiczny
Korzyści stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym

Co to jest dieta z niskim Indeksem Glikemicznym, jakie korzyści daje? Ostatnio bardzo modna i popularna stała się dieta o niskim indeksie glikemicznym. Pojęcie indeksu glikemicznego zostało wprowadzone ponad...

Czytaj więcej
Odchudzanie – co pić?

Czy odpowiednie nawodnienie jest ważne w aspekcie zdrowego odżywiania oraz odchudzania? Oczywiście! Chociażby dlatego że w 45-75% (w zależności od wieku, płci i budowy ciała) nasz organizm składa się...

Czytaj więcej
Jak się zdrowo i skutecznie odchudzać?

Każdy to zna „nowy rok, nowa ja”, „w tym roku będzie inaczej”! Często w połowie lutego motywacja pryska, a Ty na nowo rozsmakowujesz się w słodyczach, chipsach. Jak to...

Czytaj więcej

Sprawdź, która dieta pasuje do Ciebie

Zobacz nasze DIETY