Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Dieta typu low-carb stanowi niskowęglowodanowy sposób odżywiania, który pozwala na skuteczne odchudzanie (o ile zachowany jest odpowiedni deficyt kaloryczny), jednocześnie bez ciągłego odczuwania głodu i wahań poziomu energii.
Zapraszamy do lektury kompleksowego przewodnika po diecie niskowęglowodanowej, w którym znajdziesz odpowiedzi na pytania: jak ona działa, komu jest polecana, jakie produkty możesz włączyć do swojego menu, a których lepiej unikać.

Taką nazwę nosi sposób odżywiania, który polega na znacznym ograniczeniu spożycia węglowodanów. Za tak niski poziom uznaje się granice pomiędzy 50 a 200 gramów dziennie (w zależności od konkretnego rodzaju diety czy zapotrzebowania danej osoby). Zazwyczaj energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić około 26% całości.
Stanowi przeciwieństwo większości diet, w których to właśnie węglowodany stanowią główne źródło energii. W tym przypadku zastępują je tłuszcze. Gdy dochodzi do drastycznego ograniczenia tzw. węgli – ciało zaczyna przekształcać tłuszcze w ciała ketonowe, które stają się alternatywnym paliwem dla mózgu i mięśni. Warto wspomnieć, że stan ketozy pojawia się w przypadku bardziej rygorystycznego podejścia, gdy tylko do 10% energii pochodzi z węglowodanów. “Efektem ubocznym” może być stabilizacja poziomu insuliny, a co za tym idzie – mniejsze wahania poziomu cukru we krwi.
Wyróżniamy kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych, które różnią się przede wszystkim ilością przyjmowanych węglowodanów.
Do grup osób, które szczególnie skorzystają na takim jadłospisie, zaliczamy przede wszystkim: te zmagające się z nadwagą i chcące skutecznie się jej pozbyć, cierpiące na insulinooporność, a także cukrzycę typu 2.
Do najważniejszych korzyści zaliczamy:
W tym miejscu należy jasno podkreślić, że dieta low-carb nie jest przeznaczona dla każdego. Przeciwwskazania do drastycznego ograniczania spożycia tego składnika dotyczą osób z chorobami nerek, wątroby, zaburzeniami odżywiania, a także kobiet w ciąży i będących w okresie laktacji.

Dieta polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów, a w ich miejsce wybierania produktów obfitujących w białko i zdrowe tłuszcze. To oznacza, że na liście zakupów powinny się znaleźć: chude i tłuste mięsa, ryby i owoce morza, jaja, niskowęglowodanowe warzywa, zdrowe tłuszcze, orzechy i nasiona, pełnotłuste nabiały. Można sobie także pozwolić na owoce – pod warunkiem że będą to te niskiej zawartości cukru.
Produkty, których z kolei należy unikać, to: produkty zbożowe, słodycze i cukier, owoce wysokocukrowe, warzywa skrobiowe, słodkie napoje i soki, rośliny strączkowe, a przede wszystkim – piwo i inne alkohole.
Mimo faktu, że dobrze zaplanowana i zbilansowana dieta niskowęglowodanowa może dostarczyć większość niezbędnych składników odżywczych – suplementacja również może okazać się pomocna.
Taki sposób odżywiania może mieć szereg negatywnych skutków ubocznych (zaparcia, osłabienie, bóle głowy, niedobory witamin i minerałów). W szczególności potencjalne niedobory mogą dotyczyć m.in. witaminy B1 i magnezu – zawartych właśnie w dużej ilości w produktach zbożowych, a także witaminy C (przez ograniczenie spożycia warzyw i owoców).
W ofercie Tajm znajdziesz specjalistyczne cateringi niskowęglowodanowe, które pomogą Ci skutecznie wprowadzić zmiany żywieniowe bez konieczności samodzielnego planowania posiłków. Nasze menu składa się z dokładnie przeliczonych, smacznych dań, które wspierają Twoje cele zdrowotne i sylwetkowe.