Dieta low-carb – czym jest? Zasady niskowęglowodanowego jadłospisu.

Data: 16.10.2025 | Czas czytania: 3 minuty

Dieta typu low-carb stanowi niskowęglowodanowy sposób odżywiania, który pozwala na skuteczne odchudzanie (o ile zachowany jest odpowiedni deficyt kaloryczny), jednocześnie bez ciągłego odczuwania głodu i wahań poziomu energii.

Zapraszamy do lektury kompleksowego przewodnika po diecie niskowęglowodanowej, w którym znajdziesz odpowiedzi na pytania: jak ona działa, komu jest polecana, jakie produkty możesz włączyć do swojego menu, a których lepiej unikać.

dieta low carb posiłek

Co to jest i jak działa dieta typu low-carb?

Taką nazwę nosi sposób odżywiania, który polega na znacznym ograniczeniu spożycia węglowodanów. Za tak niski poziom uznaje się granice pomiędzy 50 a 200 gramów dziennie (w zależności od konkretnego rodzaju diety czy zapotrzebowania danej osoby). Zazwyczaj energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić około 26% całości.

Stanowi przeciwieństwo większości diet, w których to właśnie węglowodany stanowią główne źródło energii. W tym przypadku zastępują je tłuszcze. Gdy dochodzi do drastycznego ograniczenia tzw. węgli – ciało zaczyna przekształcać tłuszcze w ciała ketonowe, które stają się alternatywnym paliwem dla mózgu i mięśni. Warto wspomnieć, że stan ketozy pojawia się w przypadku bardziej rygorystycznego podejścia, gdy tylko do 10% energii pochodzi z węglowodanów. “Efektem ubocznym” może być stabilizacja poziomu insuliny, a co za tym idzie – mniejsze wahania poziomu cukru we krwi.

Wyróżniamy kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych, które różnią się przede wszystkim ilością przyjmowanych węglowodanów.

  • dieta ketogeniczna – najbardziej restrykcyjna, w której faktyczne zużycie węglowodanów jest bardzo niskie (nawet 20 – 50 gramów dziennie),
  • dieta Atkinsa – bardziej umiarkowana (dopuszcza od 20g do 100g),
  • klasyczna dieta low-carb (węglowodany odpowiedzialne za 26% energii / dzień).

Dla kogo i dlaczego? Główne korzyści wynikające z ograniczenia spożycia węglowodanów.

Do grup osób, które szczególnie skorzystają na takim jadłospisie, zaliczamy przede wszystkim: te zmagające się z nadwagą i chcące skutecznie się jej pozbyć, cierpiące na insulinooporność, a także cukrzycę typu 2.

Do najważniejszych korzyści zaliczamy:

  • bardzo szybką utratę wagi (głównie za sprawą zmiany źródła energii, które efektywniej spala tłuszcz),
  • stabilizację poziomu cukru we krwi i (a wraz z nią – poprawę wrażliwości na insulinę),
  • lepsze samopoczucie (w tym: stabilny poziom energii przez cały czas, zmniejszenie napadów głodu).

W tym miejscu należy jasno podkreślić, że dieta low-carb nie jest przeznaczona dla każdego. Przeciwwskazania do drastycznego ograniczania spożycia tego składnika dotyczą osób z chorobami nerek, wątroby, zaburzeniami odżywiania, a także kobiet w ciąży i będących w okresie laktacji.

low carb koktajl

Co jeść, a czego unikać na diecie niskowęglowodanowej? Lista produktów.

Dieta polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów, a w ich miejsce wybierania produktów obfitujących w białko i zdrowe tłuszcze. To oznacza, że na liście zakupów powinny się znaleźć: chude i tłuste mięsa, ryby i owoce morza, jaja, niskowęglowodanowe warzywa, zdrowe tłuszcze, orzechy i nasiona, pełnotłuste nabiały. Można sobie także pozwolić na owoce – pod warunkiem że będą to te niskiej zawartości cukru.

Produkty, których z kolei należy unikać, to: produkty zbożowe, słodycze i cukier, owoce wysokocukrowe, warzywa skrobiowe, słodkie napoje i soki, rośliny strączkowe, a przede wszystkim – piwo i inne alkohole.

Mimo faktu, że dobrze zaplanowana i zbilansowana dieta niskowęglowodanowa może dostarczyć większość niezbędnych składników odżywczych – suplementacja również może okazać się pomocna.

Taki sposób odżywiania może mieć szereg negatywnych skutków ubocznych (zaparcia, osłabienie, bóle głowy, niedobory witamin i minerałów). W szczególności potencjalne niedobory mogą dotyczyć m.in. witaminy B1 i magnezu – zawartych właśnie w dużej ilości w produktach zbożowych, a także witaminy C (przez ograniczenie spożycia warzyw i owoców).

Szukasz dopasowanej diety low-carb?

W ofercie Tajm znajdziesz specjalistyczne cateringi niskowęglowodanowe, które pomogą Ci skutecznie wprowadzić zmiany żywieniowe bez konieczności samodzielnego planowania posiłków. Nasze menu składa się z dokładnie przeliczonych, smacznych dań, które wspierają Twoje cele zdrowotne i sylwetkowe.

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów