Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Powrót do własnej kuchni – szczególnie po dłuższej hospitalizacji – to prawdziwa radość. Jednak warto pamiętać, że od teraz trzymanie diety może stanowić pewne wyzwanie. W końcu właściwe pożywienie to fundament szybkiej, skutecznej i udanej rekonwalescencji.
Jak zadbać o swój jadłospis, aby realnie wspierał regenerację po chorobie czy zabiegu? Poznaj najważniejsze zasady żywienia dla rekonwalescentów, w tym produkty, które warto włączyć do menu, a których trzeba unikać jak ognia.
Organizm tuż po opuszczeniu szpitala może być wyczerpany niczym maratończyk. Leczenie, zabieg, a do tego towarzyszący im stres. To wszystko powoduje, że potrzebujesz wysokiej jakości “paliwa”, które pozwoli Ci wrócić na właściwe tory.
Mądre odżywianie podczas rekonwalescencji jest szczególnie ważne. Dostarcza niezbędnych składników potrzebnych do regeneracji tkanek, wspiera osłabiony układ odpornościowy, a co za tym idzie – przyspiesza zdrowienie.
Nie istnieje jeden, wszechstronny i całkowicie uniwersalny jadłospis dla każdego rekonwalescenta. Przeciwnie! Z uwagi na wiele różnic – powinien ściśle uwzględniać rodzaj przebytej choroby, zastosowane leczenie, jak i aktualny stan zdrowia.
Podstawę stanowi dieta, która jest jednocześnie łagodna oraz treściwa. Wybieraj lekkostrawne posiłki, które nie obciążą Twojego układu pokarmowego. Staraj się jeść mniej, za to regularnie – najlepiej 4 – 6 porcji dziennie.
Każdy posiłek powinien zawierać pełnowartościowe białko (budulec tkanek), świeże warzywa i owoce (źródła witamin wspierających odporność). Jednocześnie unikaj produktów przetworzonych oraz dań typu fast-food, które mogą spowolnić proces zdrowienia.
Twoja dieta regeneracyjna powinna zmieniać się wraz z poprawą Twojego stanu zdrowia. Bowiem, to co było wskazane tuż po opuszczeniu szpitala, może nie być wystarczające po kilku dniach czy tygodniach, gdy już jesteś w swoim domu.
Bez niego nawet najlepsza dieta zda się na nic, dlatego traktuj je jako priorytet. To właśnie woda odpowiada za transpor składników odżywczych, a dodatkowo – wspiera procesy detoksykacji . W zależności od masy ciała – staraj się wypijać co najmniej od 2 do 3 litrów płynów dziennie. Poza wodą możesz sięgać po zieloną herbatę lub inne, delikatne ziołowe napary. W tej roli doskonale sprawdzi się również rosół.
Podczas, gdy Ty dochodzisz do zdrowia, Twój organizm potrzebuje produktów bogatych w wartości odżywcze. W szczególności zadbaj o “dostawy” takich, jak:
Z kolei prawdziwymi sabotażystami Twojego powrotu do zdrowia i pełni sił są:
… a przede wszystkim – alkohol. I to w każdej postaci!
Aby ułatwić sobie ten proces – polecamy stosować się do zasady tzw. talerza zdrowego żywienia, w którym połowę stanowią warzywa lub owoce, 25% przypada na źródła białka (szczególnie ryba, chude mięso, jajka, tofu), a pozostała ćwiartka to węglowodany złożone (brązowy ryż, kasza lub pełnoziarniste pieczywo).
Staraj się jeść regularnie (np. w 3/4-godzinnych odstępach). Zamiast smażenia, stosuj delikatniejsze metody przygotowania potraw. W tym okresie szczególnie pożądane są te gotowanie na parze, duszone lub pieczone.
Weź pod uwagę, że szczególnie na początku rekonwalescencji Twoje zapotrzebowanie energetyczne może być mniejsze. Dlatego umiejętnie dostosowuj wielkość porcji – zarówno do potrzeb, jak i aktualnej aktywności.
Pamiętaj, że właściwie dobrane suplementy są cennym wsparciem, ale pod żadnym pozorem nie mogą zastępować pełnowartościowej diety. Po hospitalizacji organizm może potrzebować zwiększonej dawki określonych składników: witaminy D3, C, cynku, a także probiotyków. Pacjentom po zabiegach chirurgicznych często zaleca się preparaty z żelazem i witaminą B12, które wspierają regenerację krwi.
Decyzja o suplementacji nigdy nie powinna być podejmowana na własną rękę. Zanim to zrobisz – skonsultuj się z lekarzem.
Na początku rekonwalescencji wybieraj posiłki o płynnej lub półpłynnej konsystencji. Doskonale w tej roli odnajdą się, chociażby zupy, musy oraz koktajle. Dlaczego? Ponieważ są po prostu łatwiejsze do strawienia.
Gdy zaczniesz zauważać poprawę – stopniowo wprowadzaj bardziej stałe pokarmy. Zacznij od delikatnie rozgotowanych, aż powoli, krok po kroku dojdziesz do dań w klasycznej – stałej formie. Przez ten czas stale obserwuj reakcje swojego organizmu. Jeśli pojawią się jakiekolwiek dolegliwości (np. bóle, wzdęcia, biegunka itp.) – zrezygnuj z danego produktu i ewentualnie spróbuj za kilka dni.
Proces powrotu do klasycznego jadłospisu może zająć od kilku tygodni do kilku miesięcy (w zależności od choroby i ogólnej kondycji). Nie spiesz się i pamiętaj: nawet po całkowitym powrocie do zdrowia – warto zachować dobre nawyki żywieniowe.
Szybszy powrót do pełni sił zapewnią Ci specjalistyczne diety medyczne od Tajm. W ramach oferty cateringu dietetycznego zapewniamy Ci między innymi diety kardiologiczne, diabetyczne, lekkostrawne, a także mnóstwo innych. Zajrzyj na naszą stronę i wybierz propozycję, która najlepiej sprosta Twoim oczekiwaniom i przyspieszy Twoją rekonwalescencję.