fbpx
catering dietetyczny dieta bez glutenu i laktozy

Dieta bez glutenu i laktozy

Dieta bez glutenu i laktozy dostępna w naszej ofercie, przeznaczona jest dla osób, które ze swojego codziennego menu chcą wyeliminować jednocześnie wszelkie produkty zawierające gluten, jak i laktozę. Źródła glutenu – pszenicę, żyto, owies, jęczmień i orkisz – zastąpiliśmy w tej diecie produktami naturalnie bezglutenowymi. Natomiast w daniach zawierających białka mleka krowiego, stosujemy produkty bez laktozowe i roślinne.

Dieta nie jest przeznaczona dla osób chorujących na celiakię, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w posiłkach.

Dieta bez glutenu i laktozy z dostawą do domu

Bez względu na to z jakich powodów jesteś zmuszony zrezygnować z glutenu i laktozy – nasz zespół wykwalifikowanych dietetyków i kucharzy zapewni Ci świetny smak, dobre samopoczucie i przede wszystkim – bezpieczną dietę!

 

Menu na najbliższy tydzień

( 30 stycznia - 5 lutego )

Śniadanie
Jaglanka a’la bounty z wiśniami, płatkami kokosa i tartą czekoladą

II śniadanie
Sok jabłko-pomarańcza z marchewką

Obiad
Kurczak po tajsku z różowym ryżem parabolicznym, orzechami nerkowca, sezamem i miksem warzyw

Podwieczorek
Marchewkowy krem z mozzarellą

Kolacja
Cukinia faszerowana gulaszem meksykańskim z dipem ziołowym

Śniadanie
Pasta jajeczna z czarną soczewicą oraz pasta z cieciorki i suszonych pomidorów podane z warzywami i pieczywem

II śniadanie
Sałatka z gruszką, winogronem, granatem i serem feta z sosem słonecznym

Obiad
Pieczeń wieprzowa z salsą warzywną, puree jarmużowym i buraczkami

Podwieczorek
Deser kakaowo-bananowy z wiśniami i prażonymi migdałami

Kolacja
Kolorowe pancakes na wytrawnie z koperkowym twarożkiem

Śniadanie
Wafle ryżowe z twarożkiem na słodko i owocami

II śniadanie
Krem z białych warzyw z oliwą chilli

Obiad
Rolada z kurczakiem i szpinakiem w sosie musztardowym z wytrawną kaszą jaglaną i tradycyjną surówką z czerwonej kapusty

Podwieczorek
Czarna dama

Kolacja
Zapiekanka ziemniaczana z szynką, mozzarellą i suszonymi pomidorami podana z sałatką grecką

Śniadanie
Huevos rancheros – śniadanie meksykańskie z awokado i kukurydziana tortillą

II śniadanie
Jogurt wiśniowy z dodatkiem granoli jaglanej i orzechową posypką

Obiad
Zielone risotto podane z kurczakiem w kokosowej panierce i dipem curry

Podwieczorek
Krem buraczkowy z prażoną ciecierzycą

Kolacja
Spaghetti a’la puttanesca z dodatkiem kaparów i oliwek

Śniadanie
Gofry straciatella z serkiem owocowym, powidłami śliwkowymi i posypką

II śniadanie
Czorba, czyli pożywna, marokańska zupa

Obiad
Burger rybny z sosem cytrynowym z talarkami ziemniaczanymi i czerwonym colesławem

Podwieczorek
Sałatka z pieczonych warzyw z jarmużem i fetą w kurkumie

Kolacja
Ziołowy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i sosem bazyliowym

Śniadanie
Jesienna szakszuka z dynią, cukinią i papryką

II śniadanie
Pudding z tapioki z makiem z brzoskwiniowym sosem, żurawiną suszoną i miętą

Obiad
Noodle z kurczakiem w curry z kolendrą

Podwieczorek
Placuszki z pietruszki i jabłka z dipem bazyliowym i pomidorami

Kolacja
Sałatka z ziemniaka i batata w pesto szpinakowym z fetą

Śniadanie
Tost z pesto, wędzonym kurczakiem i mozzarellą podane z dipem i papryką

II śniadanie
Zielone smoothie z chia

Obiad
Gołąbki w sosie pieczarkowym z puree marchewkowym i surówką

Podwieczorek
Ciasto Pierre’a Ezechiela z plastrem pomarańczy

Kolacja
Taco shells z sałatką gyros z kurczakiem

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
1500 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
2500 kcal 45-55% 15-20% 25-35%

Warianty diety bez glutenu i laktozy w cateringu dietetycznym TAJM

Dietę bez glutenu i laktozy oferujemy Państwu w wielu kalorycznościach – od 1200 kcal aż do 2500 kcal. Dzięki temu każdy może wybrać odpowiedni dla siebie wariant, uzależniony od preferencji i celu.

bez laktozy i glutenu