Dieta bez glutenu i laktozy
Dieta bez glutenu i laktozy dostępna w naszej ofercie, przeznaczona jest dla osób, które ze swojego codziennego menu chcą wyeliminować jednocześnie wszelkie produkty zawierające gluten, jak i laktozę. Źródła glutenu – pszenicę, żyto, owies, jęczmień i orkisz – zastąpiliśmy w tej diecie produktami naturalnie bezglutenowymi. Natomiast w daniach zawierających białka mleka krowiego, stosujemy produkty bez laktozowe i roślinne.
Dieta nie jest przeznaczona dla osób chorujących na celiakię, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w posiłkach.
Dieta bez glutenu i laktozy z dostawą do domu
Bez względu na to z jakich powodów jesteś zmuszony zrezygnować z glutenu i laktozy – nasz zespół wykwalifikowanych dietetyków i kucharzy zapewni Ci świetny smak, dobre samopoczucie i przede wszystkim – bezpieczną dietę!
Menu na najbliższy tydzień
( 30 stycznia - 5 lutego )
Śniadanie
Jaglanka a’la bounty z wiśniami, płatkami kokosa i tartą czekoladą
II śniadanie
Sok jabłko-pomarańcza z marchewką
Obiad
Kurczak po tajsku z różowym ryżem parabolicznym, orzechami nerkowca, sezamem i miksem warzyw
Podwieczorek
Marchewkowy krem z mozzarellą
Kolacja
Cukinia faszerowana gulaszem meksykańskim z dipem ziołowym
Śniadanie
Pasta jajeczna z czarną soczewicą oraz pasta z cieciorki i suszonych pomidorów podane z warzywami i pieczywem
II śniadanie
Sałatka z gruszką, winogronem, granatem i serem feta z sosem słonecznym
Obiad
Pieczeń wieprzowa z salsą warzywną, puree jarmużowym i buraczkami
Podwieczorek
Deser kakaowo-bananowy z wiśniami i prażonymi migdałami
Kolacja
Kolorowe pancakes na wytrawnie z koperkowym twarożkiem
Śniadanie
Wafle ryżowe z twarożkiem na słodko i owocami
II śniadanie
Krem z białych warzyw z oliwą chilli
Obiad
Rolada z kurczakiem i szpinakiem w sosie musztardowym z wytrawną kaszą jaglaną i tradycyjną surówką z czerwonej kapusty
Podwieczorek
Czarna dama
Kolacja
Zapiekanka ziemniaczana z szynką, mozzarellą i suszonymi pomidorami podana z sałatką grecką
Śniadanie
Huevos rancheros – śniadanie meksykańskie z awokado i kukurydziana tortillą
II śniadanie
Jogurt wiśniowy z dodatkiem granoli jaglanej i orzechową posypką
Obiad
Zielone risotto podane z kurczakiem w kokosowej panierce i dipem curry
Podwieczorek
Krem buraczkowy z prażoną ciecierzycą
Kolacja
Spaghetti a’la puttanesca z dodatkiem kaparów i oliwek
Śniadanie
Gofry straciatella z serkiem owocowym, powidłami śliwkowymi i posypką
II śniadanie
Czorba, czyli pożywna, marokańska zupa
Obiad
Burger rybny z sosem cytrynowym z talarkami ziemniaczanymi i czerwonym colesławem
Podwieczorek
Sałatka z pieczonych warzyw z jarmużem i fetą w kurkumie
Kolacja
Ziołowy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i sosem bazyliowym
Śniadanie
Jesienna szakszuka z dynią, cukinią i papryką
II śniadanie
Pudding z tapioki z makiem z brzoskwiniowym sosem, żurawiną suszoną i miętą
Obiad
Noodle z kurczakiem w curry z kolendrą
Podwieczorek
Placuszki z pietruszki i jabłka z dipem bazyliowym i pomidorami
Kolacja
Sałatka z ziemniaka i batata w pesto szpinakowym z fetą
Śniadanie
Tost z pesto, wędzonym kurczakiem i mozzarellą podane z dipem i papryką
II śniadanie
Zielone smoothie z chia
Obiad
Gołąbki w sosie pieczarkowym z puree marchewkowym i surówką
Podwieczorek
Ciasto Pierre’a Ezechiela z plastrem pomarańczy
Kolacja
Taco shells z sałatką gyros z kurczakiem
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 45-55% | 15-20% | 25-35% |
1500 kcal | 45-55% | 15-20% | 25-35% |
2500 kcal | 45-55% | 15-20% | 25-35% |
Warianty diety bez glutenu i laktozy w cateringu dietetycznym TAJM
Dietę bez glutenu i laktozy oferujemy Państwu w wielu kalorycznościach – od 1200 kcal aż do 2500 kcal. Dzięki temu każdy może wybrać odpowiedni dla siebie wariant, uzależniony od preferencji i celu.