fbpx

Dieta bez glutenu i laktozy

Dieta bez glutenu i laktozy dostępna w naszej ofercie, przeznaczona jest dla osób, które ze swojego codziennego menu chcą wyeliminować jednocześnie wszelkie produkty zawierające gluten, jak i laktozę. Źródła glutenu – pszenicę, żyto, owies, jęczmień i orkisz – zastąpiliśmy w tej diecie produktami naturalnie bezglutenowymi. Natomiast w daniach zawierających białka mleka krowiego, stosujemy produkty bez laktozowe i roślinne.

Dieta nie jest przeznaczona dla osób chorujących na celiakię, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w posiłkach.

Dieta bez glutenu i laktozy z dostawą do domu

Bez względu na to z jakich powodów jesteś zmuszony zrezygnować z glutenu i laktozy – nasz zespół wykwalifikowanych dietetyków i kucharzy zapewni Ci świetny smak, dobre samopoczucie i przede wszystkim – bezpieczną dietę!

 

Menu na najbliższy tydzień

( 17 - 23 stycznia )

Śniadanie
Różowa gryczanka z pomarańczą, granatem i prażonymi orzechami

II śniadanie
Krem marchewkowy z mozzarellą i talarkami pieczonej marchewki

Obiad
Kurczak w sosie chińskim z pieczonymi brokułami i dwukolorowym ryżem

Podwieczorek
Sok porzeczkowo-brzoskwiniowy

Kolacja
Pizza z szynką szwarcwaldzką, oliwkami i rukolą

Śniadanie
Muhammara, czyli pasta z pieczonej papryki i orzechów oraz pasta jajeczna z czarna soczewica podana z pieczywem

II śniadanie
Śliwkowy deser chia

Obiad
Rolada z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo-musztardowym z puree

Podwieczorek
Czekoladowe ciasteczka z ciecierzycy, daktyli

Kolacja
Aromatyczna tarta z łososiem, pomidorami i serem feta

Śniadanie
Jaglanka niebanalna z twarożkiem kokosowym z jagodami goji i owocami

II śniadanie
Tajska zupa curry a’la ramen z masłem orzechowym

Obiad
Orientalny makaron spaghetti z wieprzowiną

Podwieczorek
Sałatka z jabłkiem, pomarańczą i serem feta

Kolacja
Gulasz warzywny z bazyliowymi grzankami

Śniadanie
Gofry z pieczonym burakiem i serkiem mozzarella podane z sałatką z tymiankowym winegretem

II śniadanie
Zimowy koktajl jabłkowo-gruszkowy z nutą cynamonu

Obiad
Indyk w kokosowej panierce podany na zielonym risotto z marchewką baby i sosem mango-chili

Podwieczorek
Krem z pomidorów i marchewki z tartą mozarellą

Kolacja
Tacos z kalafiorem pieczonym w miso i złocistym sosem orzechowym

Śniadanie
Wiśniowe riso

II śniadanie
Chowder kukurydziany na mleku kokosowym

Obiad

Ryba w sosie winno-rozmarynowym z kaszą jaglana i surówką z selera i orzechów

Podwieczorek

Shake truskawkowy

Kolacja
Spaghetti z pesto z pieczonej papryki z karmelizowaną kukurydzą i fetą bezlaktozową

Śniadanie
Frittata z chorizo, pomidorkami koktajlowymi i papryczką chili

II śniadanie
Tajwański rosół pomidorowy

Obiad
Schab w sosie musztardowym podany z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty

Podwieczorek
Ciasto Hiszpanka

Kolacja
Nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

Śniadanie
Gryczanka z karmelizowana gruszką w cynamonie z orzechami

II śniadanie
Fit rollsy z sałatą rzymską i papryką podane z dipem avomayo

Obiad
Pieczone mielone z indyka podane z jarmużowym puree i surówką

Podwieczorek
Brownie z czerwonej fasoli podane z musem owocowym

Kolacja
Placuszki tuńczykowe podane z koperkowym twarożkiem i sałatką ze szpinaku

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
1500 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
1800 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
2000 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
2500 kcal 45-55% 15-20% 25-35%

Warianty diety bez glutenu i laktozy w cateringu dietetycznym TAJM

Dietę bez glutenu i laktozy oferujemy Państwu w wielu kalorycznościach – od 1200 kcal aż do 2500 kcal. Dzięki temu każdy może wybrać odpowiedni dla siebie wariant, uzależniony od preferencji i celu.

bez laktozy i glutenu