fbpx

Dieta Hashimoto

Dieta Hashimoto dostępna w naszej ofercie, przeznaczona jest głównie dla osób z zaburzeniami pracy tarczycy. W zależności od prawidłowego doboru kaloryczności możemy traktować ją jako dietę redukcyjną lub na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

W naszym wariancie diety Hashimoto wykluczyliśmy źródła glutenu i laktozy, mogą się pojawić jedynie śladowe ilości tych składników. Z tego względu dieta nie nadaje się dla osób chorych na celiakię.

W diecie ograniczone są węglowodany łatwo przyswajalne oraz w znacznym stopniu ograniczone jest dosładzanie potraw cukrem, czy miodem. Cukry proste w naturalny sposób dostarczane będą np. z owocami.
W diecie ograniczone jest tłuste mięso i mięso czerwone.

W menu diety Hashimoto znajdziecie dużo warzyw i owoców, zarówno świeżych, jak i poddanych obróbce termicznej. Pojawią się także potrawy jarskie i mięsne (kurczak, ryba, indyk, rzadziej wieprzowina i wołowina). Z produktów zbożowych będą to: bezglutenowe pieczywa, makaron i kasze oraz różne rodzaje ryżu.

Dieta ma na celu wspomóc pracę całego organizmu w niwelowaniu skutków zaburzeń hormonalnych. Z tego względu dieta obfituje w antyoksydanty, przeciw utleniacze i związki przeciwzapalne. Bilans makroskładników zaplanowany zostanie w ten sposób, aby wesprzeć metabolizm i perystaltykę. Jest to istotne dla osób chorych na Hashimoto z uwagi na spowolnione tempo przemiany materii.

Menu na najbliższy tydzień

( 29 maja - 4 czerwca )

Śniadanie
Pasty – chicken curry i twarożek z suszonymi pomidorami na bezglutenowym pieczywie z letnią sałatką

II śniadanie
Jogurtowo-porzeczkowy bowl z granolą i owocami

Obiad
AZJA: Azjatycki kurczak generała Tso z kaszą jaglaną z groszkiem, grillowaną papryką, pieczarkami i prażonymi nerkowcami

Podwieczorek
Sałatka warstwowa z quinoa, suszonymi pomidorami i hummusem

Kolacja
Warzywne leczo z bułeczką bezglutenową i pieczonymi pieczarkami

Śniadanie
Omlet cesarski z serkiem straciatella i sosem wiśniowym

II śniadanie
AZJA: Pasta jajeczna z boczkiem w azjatyckim stylu z waflami ryżowymi i warzywami

Obiad
Schabik w sosie pomidorowym z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z ogórka kiszonego

Podwieczorek
Komosanka z mango i sosem czekoladowym

Kolacja
Risotto z cytryną i mascarpone

Śniadanie
Kremowe pasty – hummus pomidorowy i twarożek z pesto z rukoli i słupki marchewki z pieczywem

II śniadanie
Watermeloniada – czyli arbuzowa lemoniada z truskawkami i chia

Obiad
Ryba w porowym sosie z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka

Podwieczorek
Pizza na spodzie z batata z salami, papryką i cebulą

Kolacja
Fajita z kurczakiem z papryką i cukinią podana z tacos

Śniadanie
Szakszuka z papryką i cukinią oraz bułeczka bezglutenowa

II śniadanie
AZJA: Sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi i kolendrą

Obiad
Kurczak w sosie curry z ziemniaczkami oraz marchewką baby duszoną na maśle

Podwieczorek
Czekoladowy budyń jaglany z frużeliną borówkowym

Kolacja
Grecka kolacja, czyli tortilla kukurydziana z falafelem i warzywami

Śniadanie
Pieczona gryczanka niebanalna z twarożkiem na słodko i borówkami

II śniadanie
Ciasto Pierre’a Ezechiela z musem truskawkowym

Obiad
AZJA: Dorsz w sosie limonkowo-kokosowym z ryżem, sezamem i surówką z selera naciowego

Podwieczorek
Serbski krem z fasolowy z nasionami słonecznika

Kolacja
Sałatka Viva Italia z mango, łososiem i orzechami nerkowca pod dressingiem z olejem lnianym i chrupiącą ziołową grzanką

Śniadanie
Pikantny twarożek z pastą wasabi oraz twarożek łososiowy ze szczypiorkiem, bułeczką i talarkami warzyw

II śniadanie
Ciasto jogurtowe z aronią

Obiad
Udziec z kurczaka w sosie cafe au lait z kaszą jaglaną i kolorową fasolką

Podwieczorek
Wytrawne muffinki z sosem czosnkowo-bazyliowym i słupkami warzyw

Kolacja
Sałatka z pieczoną marchewką, szpinakiem, komosą ryżową i pokruszonym twarogiem

Śniadanie
Czekoladowy chlebek cukiniowy z bakaliowym jogurtem, kiwi oraz jagodami goji

II śniadanie
AZJA: Tajski pudding z tapioki z jabłkowym chutneyem z cynamonem i prażonymi orzeszkami

Obiad
Bolognese z makaronem bezglutenowym i pieczonymi w pesto pomidorami

Podwieczorek
Zupa krem z porów z pestkami dyni

Kolacja
Wytrawne syrniki z jajkiem sadzonym, mixem sałat z pomidorem i dipem paprykowym

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
1500 kcal 45-55% 15-20% 25-35%
2500 kcal 45-55% 15-20% 25-35%

WARIANTY DIETY HASHIMOTO W CATERINGU DIETETYCZNYM TAJM

Dietę możecie zamówić w kilku wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal.
Zalecamy kontakt z naszym dietetykiem klinicznym w celu dobrania najlepszej dla Was diety oraz kaloryczności.