Dieta Hashimoto
Dieta Hashimoto dostępna w naszej ofercie, przeznaczona jest głównie dla osób z zaburzeniami pracy tarczycy. W zależności od prawidłowego doboru kaloryczności możemy traktować ją jako dietę redukcyjną lub na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
W naszym wariancie diety Hashimoto wykluczyliśmy źródła glutenu i laktozy, mogą się pojawić jedynie śladowe ilości tych składników. Z tego względu dieta nie nadaje się dla osób chorych na celiakię.
W diecie ograniczone są węglowodany łatwo przyswajalne oraz w znacznym stopniu ograniczone jest dosładzanie potraw cukrem, czy miodem. Cukry proste w naturalny sposób dostarczane będą np. z owocami.
W diecie ograniczone jest tłuste mięso i mięso czerwone.
W menu diety Hashimoto znajdziecie dużo warzyw i owoców, zarówno świeżych, jak i poddanych obróbce termicznej. Pojawią się także potrawy jarskie i mięsne (kurczak, ryba, indyk, rzadziej wieprzowina i wołowina). Z produktów zbożowych będą to: bezglutenowe pieczywa, makaron i kasze oraz różne rodzaje ryżu.
Dieta ma na celu wspomóc pracę całego organizmu w niwelowaniu skutków zaburzeń hormonalnych. Z tego względu dieta obfituje w antyoksydanty, przeciw utleniacze i związki przeciwzapalne. Bilans makroskładników zaplanowany zostanie w ten sposób, aby wesprzeć metabolizm i perystaltykę. Jest to istotne dla osób chorych na Hashimoto z uwagi na spowolnione tempo przemiany materii.
Menu na najbliższy tydzień
( 29 maja - 4 czerwca )
Śniadanie
Pasty – chicken curry i twarożek z suszonymi pomidorami na bezglutenowym pieczywie z letnią sałatką
II śniadanie
Jogurtowo-porzeczkowy bowl z granolą i owocami
Obiad
AZJA: Azjatycki kurczak generała Tso z kaszą jaglaną z groszkiem, grillowaną papryką, pieczarkami i prażonymi nerkowcami
Podwieczorek
Sałatka warstwowa z quinoa, suszonymi pomidorami i hummusem
Kolacja
Warzywne leczo z bułeczką bezglutenową i pieczonymi pieczarkami
Śniadanie
Omlet cesarski z serkiem straciatella i sosem wiśniowym
II śniadanie
AZJA: Pasta jajeczna z boczkiem w azjatyckim stylu z waflami ryżowymi i warzywami
Obiad
Schabik w sosie pomidorowym z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z ogórka kiszonego
Podwieczorek
Komosanka z mango i sosem czekoladowym
Kolacja
Risotto z cytryną i mascarpone
Śniadanie
Kremowe pasty – hummus pomidorowy i twarożek z pesto z rukoli i słupki marchewki z pieczywem
II śniadanie
Watermeloniada – czyli arbuzowa lemoniada z truskawkami i chia
Obiad
Ryba w porowym sosie z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka
Podwieczorek
Pizza na spodzie z batata z salami, papryką i cebulą
Kolacja
Fajita z kurczakiem z papryką i cukinią podana z tacos
Śniadanie
Szakszuka z papryką i cukinią oraz bułeczka bezglutenowa
II śniadanie
AZJA: Sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi i kolendrą
Obiad
Kurczak w sosie curry z ziemniaczkami oraz marchewką baby duszoną na maśle
Podwieczorek
Czekoladowy budyń jaglany z frużeliną borówkowym
Kolacja
Grecka kolacja, czyli tortilla kukurydziana z falafelem i warzywami
Śniadanie
Pieczona gryczanka niebanalna z twarożkiem na słodko i borówkami
II śniadanie
Ciasto Pierre’a Ezechiela z musem truskawkowym
Obiad
AZJA: Dorsz w sosie limonkowo-kokosowym z ryżem, sezamem i surówką z selera naciowego
Podwieczorek
Serbski krem z fasolowy z nasionami słonecznika
Kolacja
Sałatka Viva Italia z mango, łososiem i orzechami nerkowca pod dressingiem z olejem lnianym i chrupiącą ziołową grzanką
Śniadanie
Pikantny twarożek z pastą wasabi oraz twarożek łososiowy ze szczypiorkiem, bułeczką i talarkami warzyw
II śniadanie
Ciasto jogurtowe z aronią
Obiad
Udziec z kurczaka w sosie cafe au lait z kaszą jaglaną i kolorową fasolką
Podwieczorek
Wytrawne muffinki z sosem czosnkowo-bazyliowym i słupkami warzyw
Kolacja
Sałatka z pieczoną marchewką, szpinakiem, komosą ryżową i pokruszonym twarogiem
Śniadanie
Czekoladowy chlebek cukiniowy z bakaliowym jogurtem, kiwi oraz jagodami goji
II śniadanie
AZJA: Tajski pudding z tapioki z jabłkowym chutneyem z cynamonem i prażonymi orzeszkami
Obiad
Bolognese z makaronem bezglutenowym i pieczonymi w pesto pomidorami
Podwieczorek
Zupa krem z porów z pestkami dyni
Kolacja
Wytrawne syrniki z jajkiem sadzonym, mixem sałat z pomidorem i dipem paprykowym
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 45-55% | 15-20% | 25-35% |
1500 kcal | 45-55% | 15-20% | 25-35% |
2500 kcal | 45-55% | 15-20% | 25-35% |
WARIANTY DIETY HASHIMOTO W CATERINGU DIETETYCZNYM TAJM
Dietę możecie zamówić w kilku wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal.
Zalecamy kontakt z naszym dietetykiem klinicznym w celu dobrania najlepszej dla Was diety oraz kaloryczności.