fbpx

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jest dietą skierowaną dla osób z różnymi schorzeniami układu pokarmowego. Sprawdzi się w stanach zapalnych żołądka, jelit, czy trzustki. Bezpiecznie można ją stosować także w chorobie wrzodowej oraz w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Z powodzeniem może być stosowana również przez osoby starsze.

W diecie wyeliminowane zostały produkty ciężkostrawne i mogące obciążyć układ pokarmowy. Ograniczenie tłuszczu i błonnika również wpłynie na łatwostrawność diety. Wykluczone zostały przede wszystkim: większość roślin strączkowych i kapustnych, cebula, produkty pełnoziarniste, tłuste mięso i ostre przyprawy.

Dieta ogranicza również dodatek soli w posiłkach. Potrawy przygotowywane są w specjalnych piecach konwekcyjno – parowych. Całkowicie unikamy smażenia na tłuszczu.

Menu na najbliższy tydzień

( 27 marca - 2 kwietnia )

Śniadanie
Kasza manna na słodko z musem leśnym

II śniadanie
Krem z buraka z gruszką

Obiad
Polędwiczka wieprzowa w sosie majerankowym z ziemniakami i warzywami na parze

Podwieczorek
Jogurtowy deser z karmelizowaną brzoskwinią

Kolacja
Delikatna pasta z dorsza podana z pieczywem i świeżymi warzywami

Śniadanie
Twarogowe racuszki z kawowym musem i mandarynkami

II śniadanie
Zupa koperkowa z ziemniakami

Obiad
Potrawka wieprzowa z pietruszkową kaszą i surówką z marchewki

Podwieczorek
Ciasto z wiśniami

Kolacja
Terrina mięsno warzywna z dodatkami

Śniadanie
Serek wiejski z koperkiem i pomidorem oraz bułka paryska

II śniadanie
Batoniki owsiane z mandarynką

Obiad
Łosoś pieczony na różowym ryżu podany z fasolką

Podwieczorek
Jeżynowy budyń jaglany z musem wiśniowym

Kolacja
Sałatka z szynką i makaronem

Śniadanie
Czekoladowe placuszki z pomarańczowym dżemem z chia i owocami

II śniadanie
Wiosenna zupa jarzynowa

Obiad
Indyk w delikatnym sosie podany z ziemniakami i cukinią

Podwieczorek
Koktajl jogurtowy z chia

Kolacja
Ziołowa sałatka z kaszy kuskus ze szpinakiem, twarogiem i pieczonymi warzywami

Śniadanie
Zielone roladki z pastą marchewkową

II śniadanie
Jogurt szarlotkowy z posypką owsianą

Obiad
Kotleciki z ryby w sosie potrawkowym na puree ziemniaczanym z gotowanymi buraczkami

Podwieczorek
Ryżowa zupa z warzywami

Kolacja
Paluchy chlebowe z pimidorowym serkiem i sałatką

Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

Obiad
Menu w trakcie tworzenia

Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia

Kolacja
Menu w trakcie tworzenia

Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

Obiad
Menu w trakcie tworzenia

Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia

Kolacja
Menu w trakcie tworzenia

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 55-65% 12-20% 23-27%
1500 55-65% 12-20% 23-27%
1800 55-65% 12-20% 23-27%
2000 55-65% 12-20% 23-27%

Warianty diety lekkostrawnej w cateringu dietetycznym TAJM

Dieta lekkostrawna występuje w szerokim wachlarzu kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal. Dzięki czemu na naszej diecie lekkostrawnej możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej!

Dietetycy TAJM chętnie służą pomocą i pomogą Ci wybrać odpowiedni wariant kaloryczny, odpowiednio zbilansowany i w pełni dostosowany do Twoich celów.