Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna jest dietą skierowaną dla osób z różnymi schorzeniami układu pokarmowego. Sprawdzi się w stanach zapalnych żołądka, jelit, czy trzustki. Bezpiecznie można ją stosować także w chorobie wrzodowej oraz w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Z powodzeniem może być stosowana również przez osoby starsze.
W diecie wyeliminowane zostały produkty ciężkostrawne i mogące obciążyć układ pokarmowy. Ograniczenie tłuszczu i błonnika również wpłynie na łatwostrawność diety. Wykluczone zostały przede wszystkim: większość roślin strączkowych i kapustnych, cebula, produkty pełnoziarniste, tłuste mięso i ostre przyprawy.
Dieta ogranicza również dodatek soli w posiłkach. Potrawy przygotowywane są w specjalnych piecach konwekcyjno – parowych. Całkowicie unikamy smażenia na tłuszczu.
Menu na najbliższy tydzień
( 27 marca - 2 kwietnia )
Śniadanie
Kasza manna na słodko z musem leśnym
II śniadanie
Krem z buraka z gruszką
Obiad
Polędwiczka wieprzowa w sosie majerankowym z ziemniakami i warzywami na parze
Podwieczorek
Jogurtowy deser z karmelizowaną brzoskwinią
Kolacja
Delikatna pasta z dorsza podana z pieczywem i świeżymi warzywami
Śniadanie
Twarogowe racuszki z kawowym musem i mandarynkami
II śniadanie
Zupa koperkowa z ziemniakami
Obiad
Potrawka wieprzowa z pietruszkową kaszą i surówką z marchewki
Podwieczorek
Ciasto z wiśniami
Kolacja
Terrina mięsno warzywna z dodatkami
Śniadanie
Serek wiejski z koperkiem i pomidorem oraz bułka paryska
II śniadanie
Batoniki owsiane z mandarynką
Obiad
Łosoś pieczony na różowym ryżu podany z fasolką
Podwieczorek
Jeżynowy budyń jaglany z musem wiśniowym
Kolacja
Sałatka z szynką i makaronem
Śniadanie
Czekoladowe placuszki z pomarańczowym dżemem z chia i owocami
II śniadanie
Wiosenna zupa jarzynowa
Obiad
Indyk w delikatnym sosie podany z ziemniakami i cukinią
Podwieczorek
Koktajl jogurtowy z chia
Kolacja
Ziołowa sałatka z kaszy kuskus ze szpinakiem, twarogiem i pieczonymi warzywami
Śniadanie
Zielone roladki z pastą marchewkową
II śniadanie
Jogurt szarlotkowy z posypką owsianą
Obiad
Kotleciki z ryby w sosie potrawkowym na puree ziemniaczanym z gotowanymi buraczkami
Podwieczorek
Ryżowa zupa z warzywami
Kolacja
Paluchy chlebowe z pimidorowym serkiem i sałatką
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 | 55-65% | 12-20% | 23-27% |
1500 | 55-65% | 12-20% | 23-27% |
1800 | 55-65% | 12-20% | 23-27% |
2000 | 55-65% | 12-20% | 23-27% |
Warianty diety lekkostrawnej w cateringu dietetycznym TAJM
Dieta lekkostrawna występuje w szerokim wachlarzu kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal. Dzięki czemu na naszej diecie lekkostrawnej możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej!
Dietetycy TAJM chętnie służą pomocą i pomogą Ci wybrać odpowiedni wariant kaloryczny, odpowiednio zbilansowany i w pełni dostosowany do Twoich celów.