fbpx

Dieta Low Carb

Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.

W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.

Menu na najbliższy tydzień

( 18 marca - 24 marca )

Śniadanie
Owsianka czekoladowa a’la ferrerò rocher z plastrami owoców

Obiad
Kurczak piccata z ziołową kaszą pęczak i surówką z kiszonego ogórka

Podwieczorek
Krem porowy z wędzonym łososiem, kruszonym serem i suszonymi pomidorami

Kolacja
Placuszki serowo-kalafiorowe z chorizo, prażoną cebulką, sosem 1000 wysp i pieczonymi pomidorami

Śniadanie
Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach z pełnoziarnistą mini bułeczką i papryką

Obiad
Nuggetsy drobiowe z serem, grillowym sosem i surówką z pekińskiej z papryką

Podwieczorek
Shake waniliowo-orzechowy

Kolacja
Spaghetti alla nerano z pieczonymi warzywami i tartą mozzarellą

Śniadanie
Zapiekany serek wiejski z płatkami owsianymi, borówkami, orzechowym jogurtem, kiwi i mango

Obiad
Czerwone curry z sojowiną, komosą ryżową z zielonym groszkiem oraz marchewką i brukselką w stylu tajskim

Podwieczorek
Pasta z makreli i jajka z ogórkiem kiszonym, ziołowym chlebkiem cukiniowym, sałatą rzymską i warzywami

Kolacja
Rolada serowa z farszem grzybowym i ziołowym aioli

Śniadanie
Bagietka zapiekana z szynką, serem i pieczarką oraz sałatka z czarnuszką

Obiad
Grillowany kurczak na cytrynowo-szpinakowym risotto z kruszonym lazurem i fasolką w sezamie

Podwieczorek
Krem serowy z pieczoną cebulą i mixem nasion

Kolacja
Sałatka z kalafiora, jajka i pomidora z sosem czosnkowym

Śniadanie
Śmietankowy pudding chia z czekoladową polewą, orzechami laskowymi i owocami

Obiad
Rolada ze schabu z pesto i serem, sosem alfredo, pieczonymi warzywami i makaronem pełnoziarnistym

Podwieczorek
Omlet z jarmużem i serem feta podany z sosem grillowym i cukinią

Kolacja
Gruzińska zupa z szynką podana z bagietką

Śniadanie
Wrap DIY z kozim serem, suszonymi pomidorami, mixem warzyw i dipem kurkumowym

Obiad
Pieczona ryba w cytrynowym sosie z karmelizowaną pieczarką, frytkami z batata i selera oraz surówką z czerwonej kapusty

Podwieczorek
Smoothie Avo-Strawberries

Kolacja
Tantanmen ramen z wieprzowiną

Śniadanie
Drobiowa terrina z oliwkami, owsianym chlebem czystoziarnistym i sałatka warzywną

Obiad
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym z mascarpone, chrzanowym puree, rzodkiewką i ogórkiem w śmietanie

Podwieczorek
Czekoladowe racuchy z posypką z orzechów i dżemem z pomarańczy i chia

Kolacja
Śródziemnomorska sałatka makaronowa

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1800 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
3000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%

Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM

W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.

Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.

Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.