fbpx

Dieta Low Carb

Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.

W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.

Menu na najbliższy tydzień

( 22 kwietnia - 28 kwietnia )

Śniadanie
Pasty – z kurczaka z korniszonem oraz twarożek z bazyliowym pesto na pełnoziarnistej bagietce z sałatką

Obiad
Siekany kotlet z szynki z groszkiem, marchewką i serem na zielonym puree z grillowanymi warzywami i ziołowym sosem

Podwieczorek
Komosanka a’la ciasto marchewkowe* (może zawierać łupiny orzecha)

Kolacja
Szarpane żeberko BBQ na sałatce z pomidorem, papryką, oliwkami i kaparami

Śniadanie
Czekoladowe pancakes z fistaszkowym serkiem z ananasem i musem porzeczkowym

Obiad
Grillowany kurczak w sosie śmietanowo-warzywnym z makaronem spaghetti i bazylią

Podwieczorek
Pizzerinki z serka wiejskiego z serem mozzarella, pieczarkami i czosnkowym sosem

Kolacja
Zupa krem z pieczonych warzyw z grzaneczką z chleba czystoziarnistego

Śniadanie
EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA: Szparagi zapiekane z boczkiem i jajkiem sadzonym

Obiad
Brokuły w serowym cieście na bulgurotto z warzywami i suszonymi pomidorami pod grana padano

Podwieczorek
Brzoskwiniowa panna cotta z prażonymi nerkowcami i owocami

Kolacja
Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem oraz bazyliowym dipem

Śniadanie
Szakszuka z fasolą i jajkiem

Obiad
Morszczuk w sosie cytrynowo-kaparowym z warzywnym pęczotto i pieczonymi pomidorami w ziołach

Podwieczorek
Mus sernikowy z wiśniami, gorzką czekoladą i chrupiącą posypką

Kolacja
Białe bolognese z makaronem penne i bazylią

Śniadanie
Domowa wędlina z indyka z sosem tatarskim, chlebkiem twarogowo-owsianym i serkiem szczypiorkowym

Obiad
Roladki z sosem blue cheese broccoli, frytki warzywne z batatem i surówka z selera naciowego

Podwieczorek
Szpinakowe ciasto z kremem mango i leśną polewą

Kolacja
Pieczony omlet na chlebowym spodzie z serem greckim, wędzonym łososiem i sosem kaparowym

Śniadanie
Ciabatta z pastą grochową, mozzarellą, warzywami i balsamico

Obiad
Ragout wieprzowe z chilli, gratin z selera i czerwonej kapusty oraz ogórkiem kiszonym

Podwieczorek
Fasola szparagowa z mięsem

Kolacja
Pomidorowy naleśnik pełnoziarnisty z serem halloumi, sałatką i pikantnym dipem

Śniadanie
Pikantna pasta serowa z awokado i bułeczką low carb z serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Obiad
Fish balls z sosem alfredo, grillowaną cukinią, pieczarką, bakłażanem i papryką

Podwieczorek
Jęczmienianka rafaello z sosem czekoladowym i owocami

Kolacja
Sałatka z kozim serem, grejpfrutem i orzechami włoskimi podana z grzanką z pesto z rukoli i mozzarellą *[może zawierać łupiny]

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1800 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
3000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%

Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM

W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.

Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.

Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.