Dieta Low Carb
Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.
W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.
Menu na najbliższy tydzień
( 18 marca - 24 marca )
Śniadanie
Owsianka czekoladowa a’la ferrerò rocher z plastrami owoców
Obiad
Kurczak piccata z ziołową kaszą pęczak i surówką z kiszonego ogórka
Podwieczorek
Krem porowy z wędzonym łososiem, kruszonym serem i suszonymi pomidorami
Kolacja
Placuszki serowo-kalafiorowe z chorizo, prażoną cebulką, sosem 1000 wysp i pieczonymi pomidorami
Śniadanie
Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach z pełnoziarnistą mini bułeczką i papryką
Obiad
Nuggetsy drobiowe z serem, grillowym sosem i surówką z pekińskiej z papryką
Podwieczorek
Shake waniliowo-orzechowy
Kolacja
Spaghetti alla nerano z pieczonymi warzywami i tartą mozzarellą
Śniadanie
Zapiekany serek wiejski z płatkami owsianymi, borówkami, orzechowym jogurtem, kiwi i mango
Obiad
Czerwone curry z sojowiną, komosą ryżową z zielonym groszkiem oraz marchewką i brukselką w stylu tajskim
Podwieczorek
Pasta z makreli i jajka z ogórkiem kiszonym, ziołowym chlebkiem cukiniowym, sałatą rzymską i warzywami
Kolacja
Rolada serowa z farszem grzybowym i ziołowym aioli
Śniadanie
Bagietka zapiekana z szynką, serem i pieczarką oraz sałatka z czarnuszką
Obiad
Grillowany kurczak na cytrynowo-szpinakowym risotto z kruszonym lazurem i fasolką w sezamie
Podwieczorek
Krem serowy z pieczoną cebulą i mixem nasion
Kolacja
Sałatka z kalafiora, jajka i pomidora z sosem czosnkowym
Śniadanie
Śmietankowy pudding chia z czekoladową polewą, orzechami laskowymi i owocami
Obiad
Rolada ze schabu z pesto i serem, sosem alfredo, pieczonymi warzywami i makaronem pełnoziarnistym
Podwieczorek
Omlet z jarmużem i serem feta podany z sosem grillowym i cukinią
Kolacja
Gruzińska zupa z szynką podana z bagietką
Śniadanie
Wrap DIY z kozim serem, suszonymi pomidorami, mixem warzyw i dipem kurkumowym
Obiad
Pieczona ryba w cytrynowym sosie z karmelizowaną pieczarką, frytkami z batata i selera oraz surówką z czerwonej kapusty
Podwieczorek
Smoothie Avo-Strawberries
Kolacja
Tantanmen ramen z wieprzowiną
Śniadanie
Drobiowa terrina z oliwkami, owsianym chlebem czystoziarnistym i sałatka warzywną
Obiad
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym z mascarpone, chrzanowym puree, rzodkiewką i ogórkiem w śmietanie
Podwieczorek
Czekoladowe racuchy z posypką z orzechów i dżemem z pomarańczy i chia
Kolacja
Śródziemnomorska sałatka makaronowa
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1500 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1800 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2000 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2200 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2500 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
3000 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM
W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.
Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.
Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.