Dieta Low Carb
Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.
W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.
Menu na najbliższy tydzień
( 29 maja - 4 czerwca )
Śniadanie
Omlet bounty z galaretką owocowo-śmietankową, borówkami i jogurtem jabłkowym
Obiad
Roladka wieprzowa w śmietanowo-musztardowym sosie z komosą ryżową i grillowanymi warzywami
Podwieczorek
AZJA: Zupa z curry z cukinią i szarpanym kurczakiem
Kolacja
Sałatka cezar z czosnkową grzaneczką
Śniadanie
AZJA: Pasta jajeczna z boczkiem w azjatyckim stylu z pełnoziarnistą ciabatką i warzywami
Obiad
Schab w sosie pieczeniowym na miksie kasz z młodą kapustą
Podwieczorek
Kokosowy pudding chia z musem rabarbarowym, prażonymi orzechami i płatkami kokosa
Kolacja
Grillowana kiełbasa z cebulką z chlebem z ziaren i ketchupem z cukinii
Śniadanie
Twarożek z pesto ze szpinaku i rukoli z słupkami marchewki i żytnim pieczywem
Obiad
Kurczak z sosem alfredo, brązowym ryżem z czarnuszką i grillowaną cukinią
Podwieczorek
Pizza na kalafiorowym spodzie z salami, papryką i cebulą
Kolacja
Wegetariańskie spaghetti carbonara z tofu i pieczonymi brokułami z czosnkiem
Śniadanie
Szakszuka z papryką, cukinią i grahamką
Obiad
Curry z piersią kurczaka, kaszą bulgur oraz kolorową fasolką w pesto
Podwieczorek
AZJA: Zupa Tom Kha z bocznikami i kolendrą
Kolacja
Pizza low carb z salami, papryką, jalapeno i dipem pomidorowo-śmietanowym
Śniadanie
Owsianka z pieca z migdałami, borówkami i serkiem straciatella
Obiad
AZJA: Dorsz w sosie limonkowo-kokosowym z kalafiorem pieczonym w miso i gratin z cukinii
Podwieczorek
Kanapkowa pasta z surimi i sezamem, słupkami warzyw i pumperniklem
Kolacja
Nuggetsy w sezamie z sosem jogurtowo-koperkowym i sałatką grecką
Śniadanie
Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikowym twarożkiem podana z bułeczką brokułową i warzywami
Obiad
Udziec z kurczaka w sosie cafe au lait z kaszą orkiszową i czerwonym colesławem
Podwieczorek
Wytrawne muffinki z sosem czosnkowo-bazyliowym i słupkami marchewki
Kolacja
AZJA: Wieprzowina z warzywami po chińsku
Śniadanie
Quesadilla pełnoziarnista z jajecznicą z szynką, serem i szczypiorkiem oraz sałatką warzywną
Obiad
AZJA: Jeyuk bokkeum z chilli i kokosowym ryżem brązowym
Podwieczorek
Omlet a’la pizza z serem i pieczarkami
Kolacja
Bolognese z makaronem z kapusty i pieczonymi w pesto pomidorami
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1500 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1800 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2000 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2500 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM
W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.
Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.
Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.