fbpx

Dieta Low Carb

Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.

W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.

Menu na najbliższy tydzień

( 29 maja - 4 czerwca )

Śniadanie
Omlet bounty z galaretką owocowo-śmietankową, borówkami i jogurtem jabłkowym

Obiad
Roladka wieprzowa w śmietanowo-musztardowym sosie z komosą ryżową i grillowanymi warzywami

Podwieczorek
AZJA: Zupa z curry z cukinią i szarpanym kurczakiem

Kolacja
Sałatka cezar z czosnkową grzaneczką

Śniadanie
AZJA: Pasta jajeczna z boczkiem w azjatyckim stylu z pełnoziarnistą ciabatką i warzywami

Obiad
Schab w sosie pieczeniowym na miksie kasz z młodą kapustą

Podwieczorek
Kokosowy pudding chia z musem rabarbarowym, prażonymi orzechami i płatkami kokosa

Kolacja
Grillowana kiełbasa z cebulką z chlebem z ziaren i ketchupem z cukinii

Śniadanie
Twarożek z pesto ze szpinaku i rukoli z słupkami marchewki i żytnim pieczywem

Obiad
Kurczak z sosem alfredo, brązowym ryżem z czarnuszką i grillowaną cukinią

Podwieczorek
Pizza na kalafiorowym spodzie z salami, papryką i cebulą

Kolacja
Wegetariańskie spaghetti carbonara z tofu i pieczonymi brokułami z czosnkiem

Śniadanie
Szakszuka z papryką, cukinią i grahamką

Obiad
Curry z piersią kurczaka, kaszą bulgur oraz kolorową fasolką w pesto

Podwieczorek
AZJA: Zupa Tom Kha z bocznikami i kolendrą

Kolacja
Pizza low carb z salami, papryką, jalapeno i dipem pomidorowo-śmietanowym

Śniadanie
Owsianka z pieca z migdałami, borówkami i serkiem straciatella

Obiad
AZJA: Dorsz w sosie limonkowo-kokosowym z kalafiorem pieczonym w miso i gratin z cukinii

Podwieczorek
Kanapkowa pasta z surimi i sezamem, słupkami warzyw i pumperniklem

Kolacja
Nuggetsy w sezamie z sosem jogurtowo-koperkowym i sałatką grecką

Śniadanie
Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikowym twarożkiem podana z bułeczką brokułową i warzywami

Obiad
Udziec z kurczaka w sosie cafe au lait z kaszą orkiszową i czerwonym colesławem

Podwieczorek
Wytrawne muffinki z sosem czosnkowo-bazyliowym i słupkami marchewki

Kolacja
AZJA: Wieprzowina z warzywami po chińsku

Śniadanie
Quesadilla pełnoziarnista z jajecznicą z szynką, serem i szczypiorkiem oraz sałatką warzywną

Obiad
AZJA: Jeyuk bokkeum z chilli i kokosowym ryżem brązowym

Podwieczorek
Omlet a’la pizza z serem i pieczarkami

Kolacja
Bolognese z makaronem z kapusty i pieczonymi w pesto pomidorami

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 20-26% 20-30% 40-60%
1500 20-26% 20-30% 40-60%
1800 20-26% 20-30% 40-60%
2000 20-26% 20-30% 40-60%
2500 20-26% 20-30% 40-60%

Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM

W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.

Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.

Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.