Dieta Low Carb
Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.
W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.
Menu na najbliższy tydzień
( 22 kwietnia - 28 kwietnia )
Śniadanie
Pasty – z kurczaka z korniszonem oraz twarożek z bazyliowym pesto na pełnoziarnistej bagietce z sałatką
Obiad
Siekany kotlet z szynki z groszkiem, marchewką i serem na zielonym puree z grillowanymi warzywami i ziołowym sosem
Podwieczorek
Komosanka a’la ciasto marchewkowe* (może zawierać łupiny orzecha)
Kolacja
Szarpane żeberko BBQ na sałatce z pomidorem, papryką, oliwkami i kaparami
Śniadanie
Czekoladowe pancakes z fistaszkowym serkiem z ananasem i musem porzeczkowym
Obiad
Grillowany kurczak w sosie śmietanowo-warzywnym z makaronem spaghetti i bazylią
Podwieczorek
Pizzerinki z serka wiejskiego z serem mozzarella, pieczarkami i czosnkowym sosem
Kolacja
Zupa krem z pieczonych warzyw z grzaneczką z chleba czystoziarnistego
Śniadanie
EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA: Szparagi zapiekane z boczkiem i jajkiem sadzonym
Obiad
Brokuły w serowym cieście na bulgurotto z warzywami i suszonymi pomidorami pod grana padano
Podwieczorek
Brzoskwiniowa panna cotta z prażonymi nerkowcami i owocami
Kolacja
Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem oraz bazyliowym dipem
Śniadanie
Szakszuka z fasolą i jajkiem
Obiad
Morszczuk w sosie cytrynowo-kaparowym z warzywnym pęczotto i pieczonymi pomidorami w ziołach
Podwieczorek
Mus sernikowy z wiśniami, gorzką czekoladą i chrupiącą posypką
Kolacja
Białe bolognese z makaronem penne i bazylią
Śniadanie
Domowa wędlina z indyka z sosem tatarskim, chlebkiem twarogowo-owsianym i serkiem szczypiorkowym
Obiad
Roladki z sosem blue cheese broccoli, frytki warzywne z batatem i surówka z selera naciowego
Podwieczorek
Szpinakowe ciasto z kremem mango i leśną polewą
Kolacja
Pieczony omlet na chlebowym spodzie z serem greckim, wędzonym łososiem i sosem kaparowym
Śniadanie
Ciabatta z pastą grochową, mozzarellą, warzywami i balsamico
Obiad
Ragout wieprzowe z chilli, gratin z selera i czerwonej kapusty oraz ogórkiem kiszonym
Podwieczorek
Fasola szparagowa z mięsem
Kolacja
Pomidorowy naleśnik pełnoziarnisty z serem halloumi, sałatką i pikantnym dipem
Śniadanie
Pikantna pasta serowa z awokado i bułeczką low carb z serem mozzarella i suszonymi pomidorami
Obiad
Fish balls z sosem alfredo, grillowaną cukinią, pieczarką, bakłażanem i papryką
Podwieczorek
Jęczmienianka rafaello z sosem czekoladowym i owocami
Kolacja
Sałatka z kozim serem, grejpfrutem i orzechami włoskimi podana z grzanką z pesto z rukoli i mozzarellą *[może zawierać łupiny]
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1500 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1800 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2000 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2200 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2500 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
3000 kcal | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM
W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.
Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.
Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.