Dieta Low Carb
Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.
W diecie low carb nie rezygnuje się zupełnie z podstawowych źródeł węglowodanów, tak jak w diecie ketogenicznej, a ogranicza tylko ich ilość. Zmniejszenie udziału węglowodanów i zwiększona zawartość białka jest dobrym rozwiązaniem zapewniającym przyspieszenie metabolizmu wpływającego na efekty diety.
Menu na najbliższy tydzień
( 30 stycznia - 5 lutego )
Śniadanie
Pigs in a blanket z bułeczką ketogeniczną i warzywną sałatką
Obiad
Kurczak po tajsku z ryżem z czarnuszką, orzechami nerkowca, sezamem i miksem warzyw
Podwieczorek
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami z pełnoziarnistym pieczywem i świeżymi warzywami
Kolacja
Gratin z kalafiora na rukoli z grillowanymi warzywami i sosem majonezowo – limonkowym
Śniadanie
Pasta jajeczna z czarną soczewicą podana z warzywami i pieczywem graham
Obiad
Pulpety rybne z sosem pomidorowym, miksem kasz i surówką z zielonego ogórka
Podwieczorek
Sałatka z ciecierzycy, fasolki szparagowej, suszonych pomidorów i sera feta w ziołach
Kolacja
Tarta z brokułami i brukselką podana z ziołowym aioli
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1500 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
1800 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2000 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
2500 | 20-26% | 20-30% | 40-60% |
Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM
W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.
Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.
Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.