Dieta Niski IG
Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.
W diecie z niskim indeksem glikemicznym, nie używamy cukru, miodu, jasnego pieczywa i jasnych produktów zbożowych. Ograniczone są również niektóre warzywa (ziemniaki, gotowana marchew i buraki) oraz owoce.
Desery i słodkie posiłki przygotowane w odpowiedni sposób będą świetnym uzupełnieniem diety nie wpływającym negatywnie na efekty założone w diecie.
Menu na najbliższy tydzień
( 22 kwietnia - 28 kwietnia )
Śniadanie
Dwukolorowy pudding chia z musem ananasowym, granatem i nerkowcami
II śniadanie
Krem z fasolki na mleczku kokosowym z grzankami i kruszonym serem lazur
Obiad
Zapiekanka penne w śmietanie z vegemice, szpinakiem, brokułami i suszonymi pomidorami podana z lekką sałatką
Podwieczorek
Wytrawny twarożek z nasionami, bułeczką pełnoziarnistą i sałatką z papryką i ogórkiem
Kolacja
Sałatka kalifornijska z pomarańczowym vinegrettem i ziołowymi grzankami *(może zawierać łupiny orzecha)
Śniadanie
Frittata z gzikem z rzodkiewką i słupkami warzyw z kalarepą
II śniadanie
Muffiny meksykańskie z salsą pomidorową z jalapeno i sałatką
Obiad
Gulasz węgierski z grillowaną papryką, kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Kolacja
Makaronowa sałatka grecka
Śniadanie
EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA: Maślankowe pancakes z serkiem ricotta i sałatką owocową
II śniadanie
Mix warzyw z ryżem brązowym, czerwoną fasolką, ogórkiem kiszonym i brokułem
Obiad
Shaami kebab z dipem w stylu taratora, frytkami z pietruszki i surówką z czerwonej kapusty
Podwieczorek
Deser kawowy z migdałami, truskawkami
Kolacja
Ciabatka pełnoziarnista z serem, jajkiem, papryką konserwową i serkiem koperkowym
Śniadanie
Ziołowe tosty francuskie caprese z guacamole, pomidorem, rukolą i słonecznikiem
II śniadanie
Niebanalne ciastko owsiane z malinami, posypką z czekolady deserowej i musem jabłkowym
Obiad
Pad thai z makaronem spaghetti, grillowanym kurczakiem, prażoną cebulką i szczypiorkiem
Podwieczorek
Hummus set ze słupkami warzyw z kalarepą
Kolacja
Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem z rukolą i sosem czosnkowym
Śniadanie
Owocowe clafoutis z jogurtem, porzeczką, borówka i jabłkiem
II śniadanie
Paprykowe smarowidło ze szczypiorkiem i pumperniklem
Obiad
Szpinakowe klopsy z sosem serowym, warzywnym risotto i pieczonymi warzywami z czosnkiem
Podwieczorek
Cukiniowe brownie
Kolacja
Pomidorowe placki z sosem pesto, blanszowany jarmuż, rzodkiewka, ogórek i roszponka
Śniadanie
Gofronapka DIY z pastą jalapeno i warzywami
II śniadanie
Zupa gołąbkowa
Obiad
Kieszonki z kurczaka w sosie pomidorowym z musem warzywnym i surówką z marchewki
Podwieczorek
Syrniczki z jabłkiem, sosem wiśniowym i borówkami
Kolacja
Bulgurotto z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Śniadanie
Różowy twarożek z kiełkami oraz pasta jajeczna ze szczypiorkiem podana z bułeczką hotelową i warzywami
II śniadanie
Orzechowe babeczki z sosem malinowym i owocami
Obiad
Kotleciki drobiowe w marokańskim sosie z przyprawą Ras el Hannout, zielonym bulgurem i warzywami pod serem
Podwieczorek
Fryty z batata z pikantnym majo-mango
Kolacja
Śmietanowe bolognese ze spaghetti i pieczonymi pomidorami
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1800 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2000 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2200 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
3000 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM
Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 3000 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.