Dieta Niski IG
Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.
Dieta z niskim IG z dostawą do domu
Nasi dietetycy tak komponują jadłospisy, aby były wysoko odżywcze, zróżnicowane, zdrowe i smaczne. Eliminacja z menu cukrów prostych pozwala na osiągniecie wymarzonego celu bez efektu jo-jo.
Menu na najbliższy tydzień
( 30 stycznia - 5 lutego )
Śniadanie
Pieczona owsianka kokosowa z czarną porzeczką, gorzką czekoladą i wiśniami w sosie
II śniadanie
Koktajl Green Balance
Obiad
Kurczak po tajsku z ryżem z czarnuszką, orzechami nerkowca, sezamem i miksem warzyw
Podwieczorek
Pikantna zupa krem z ciecierzycy podana z serową grzanką
Kolacja
Cukinia faszerowana gulaszem meksykańskim z dipem ziołowym
Śniadanie
Pasta jajeczna z czarną soczewicą oraz pasta z cieciorki i suszonych pomidorów podane z warzywami i pieczywem
II śniadanie
Sałatka z gruszką, granatem i wędzonym twarogiem podana z sosem słonecznym
Obiad
Pieczeń wieprzowa z miksem kasz, salsą warzywną i surówką z zielonego ogórka
Podwieczorek
Orzechowy budyń gryczany z kiwi
Kolacja
Kolorowe wytrawne pancakes z koperkowym twarożkiem
Śniadanie
Muffiny orzechowe ze słodkim twarożkiem, porzeczką i mango
II śniadanie
Krem z białych warzyw z oliwą chilli
Obiad
Rolada z kurczakiem i szpinakiem w sosie musztardowym z kaszą gryczaną i tradycyjną surówką z czerwonej kapusty
Podwieczorek
Tarta razowa z mozzarellą i pomidorem
Kolacja
Quesadilla z soczewicą i warzywami oraz dipem paprykowym
Śniadanie
Huevos rancheros – śniadanie meksykańskie z awokado i pełnoziarnistą tortillą
II śniadanie
Jogurt borówkowy z dodatkiem granoli i orzechową posypką
Obiad
Zielone risotto z długodojrzewającym serem podane z grillowanym kurczakiem z sosem curry
Podwieczorek
Cytrynowa zupa krem z soczewicy z prażoną ciecierzycą
Kolacja
Spaghetti a’la puttanesca z dodatkiem kaparów, oliwek i grana padano
Śniadanie
Pomarańczowe placuszki z serkiem straciatella i owocami
II śniadanie
Włoski klasyk, czyli krem z pomidorów z grzaneczką i mozzarellą
Obiad
Kotleciki rybne z zieloną kaszą bulgur i czerwonym, aromatycznym colesławem
Podwieczorek
Smoothie jagodowe
Kolacja
Ziołowy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i sosem bazyliowym
Śniadanie
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem
II śniadanie
Czekoladowa chia z musem mandarynkowym
Obiad
Noodle z kurczakiem w curry z kolendrą
Podwieczorek
Greckie placuszki z dipem bazyliowym i pomidorami
Kolacja
Gulasz z białej fasoli po toskańsku z kaszą gryczaną
Śniadanie
Tost z pesto, wędzonym indykiem i mozzarellą podane z dipem i papryką
II śniadanie
Smoothie truskawkowo-jabłkowe
Obiad
Gołąbki w sosie pieczarkowym z kaszą pęczak i surówką
Podwieczorek
Ciasto imbirowe
Kolacja
Sałatka gyros z bagietką pełnoziarnistą
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1800 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2000 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM
Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 2500 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.