fbpx
catering dietetyczny tajm dieta niski indeks glikemiczny

Dieta Niski IG

Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.
Dieta z niskim IG z dostawą do domu
W diecie z niskim indeksem glikemicznym, nie używamy cukru, miodu, jasnego pieczywa i jasnych produktów zbożowych. Ograniczone są również niektóre warzywa (ziemniaki, gotowana marchew i buraki) oraz owoce.
Desery i słodkie posiłki przygotowane w odpowiedni sposób będą świetnym uzupełnieniem diety nie wpływającym negatywnie na efekty założone w diecie.

Menu na najbliższy tydzień

( 18 marca - 24 marca )

Śniadanie
Omlet z fetą, jarmużem i papryką na ziołowym toście z dipem jogurtowym i sałatką

II śniadanie
Waniliowa panna cotta z musem z owoców leśnych i orzechami arachidowymi

Obiad
Dorsz w kremowym sosie serowo-porowym na kolorowej komosie ryżowej z brokułem w płatkach migdałów i fasolką

Podwieczorek
Koktajl truskawkowo-szpinakowy z nasionami chia

Kolacja
Fasolowa wege carbonara z suszonymi pomidorami i pełnoziarnistym makaronem

Śniadanie
Sałatka śródziemnomorska z fetą, wędzonym kurczakiem i oliwkami z ziołowym dressingiem i kromkami ciabatty wieloziarnistej

II śniadanie
Ciasto owsiane z gruszką, serkiem waniliowym, mango i granola

Obiad
Gulasz węgierski z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Podwieczorek
Zupa krem z pieczonej papryki z pestkami dyni i kruszonym serem

Kolacja
Pasta jajeczna z cieciorką, żółta pasta z soczewicy podana z bagietką i sałatką z pomidorem

Śniadanie
Śniadaniowy placek warzywny z bazyliowym serkiem z nasionami słonecznika, słupkami marchewki i kiełkami

II śniadanie
Zalewajka z białą kiełbasą

Obiad
Penne w sosie pomidorowym z mascarpone, grillowaną papryką i pieczarkami oraz rukolą

Podwieczorek
Czekoladowa owsianka jogurtowa z morelową granolą i porzeczkowym coulis

Kolacja
Tortilla pełnoziarnista z gruzińską pastą z czerwonej fasoli, warzywami i sosem kolendrowo-miętowym

Śniadanie
Serek wiejski z wytrawną granolą, ciemnym pieczywem i warzywami

II śniadanie
Lunchowa sałatka z soczewicy z sosem musztardowym

Obiad
Schab w sosie myśliwskim z gratin z kalafiora i surówką z marchewki

Podwieczorek
Ciasto truskawkowelove

Kolacja
Risotto z leśnymi grzybami, serem i suszonymi pomidorami

Śniadanie
Placuszki korzenne z czekoladowo-orzechowym twarożkiem, gruszką i płatkami kokosa

II śniadanie
Mini bułeczka z pastą z tuńczyka i pieczonej papryki, szczypiorkiem i warzywami

Obiad
Butter chicken na brązowym ryżu z czarnuszką i pieczonymi warzywami w oliwie chilli

Podwieczorek
Flaczki cielęce z pieczywem pełnoziarnistym

Kolacja
Pizza ze szpinakiem, papryką i mozzarellą podana z dipem czosnkowym

Śniadanie
Pieczony mięsny z suszonymi pomidorami, bułeczką pełnoziarnistą i ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulką

II śniadanie
Smoothie z mango i truskawką

Obiad
Kotleciki z kalafiora i soczewicy z bulgurotto oraz surówką z kalarepy z jabłkiem

Podwieczorek
Sałatka z gruszką, serem lazur, orzechami i malinowym dressingiem

Kolacja
Tagliatelle a’la ragu bolognese

Śniadanie
Menemen-turecka jajecznica z chlebkiem pełnoziarnistym i sałatką warzywną

II śniadanie
Ciasto z brzoskwinią, budyniem śmietankowym i jagodami goji

Obiad
Gołąbek bez zawijania w paprykowym sosie na zielonym puree z kapustą zasmażaną

Podwieczorek
Wegetariańskie leczo z grillowanym bakłażanem i pieczarką oraz bagietką pełnoziarnistą

Kolacja
Wytrawne pomidorowe muffiny z sałatką z łososiem i sosem kaparowym

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1800 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2000 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2200 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
3000 kcal 40-50% 20-25% 25-35%

Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM

Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 3000 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.

 

dieta-niski-indeks-glikemiczny