fbpx
catering dietetyczny tajm dieta niski indeks glikemiczny

Dieta Niski IG

Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.

Dieta z niskim IG z dostawą do domu

Nasi dietetycy tak komponują jadłospisy, aby były wysoko odżywcze, zróżnicowane, zdrowe i smaczne. Eliminacja z menu cukrów prostych pozwala na osiągniecie wymarzonego celu bez efektu jo-jo.

Menu na najbliższy tydzień

( 26 września - 02 października )

Śniadanie
Jabłkowe placuszki z jogurtem naturalnym i owocami

II śniadanie
Krem z ciecierzycy i pomidorów z kuminem i tahini

Obiad
Kurczak piccata z paloną cytryną, kaparami i pełnoziarnistym tagliatelle

Podwieczorek
Ciasto czekoladowe z truskawkami

Kolacja
Gulasz z grzybami i pietruszkową kaszą gryczaną

Śniadanie
Placuszki z mąki żytniej z hummusem podane z sałatką

II śniadanie
Muffiny z jabłkiem i cynamonem podane z jogurtem borówkowym

Obiad
Schab w sosie musztardowym z ryżem brązowym i surówką z papryka

Podwieczorek
Zupa szczawiowa z jajkiem

Kolacja
Spaghetti alla nerano z ostrą papryczką

Śniadanie
Owsianka z jogurtem straciatella, truskawkami i gorzką czekoladą

II śniadanie
Sałatka z cukinią, papryką i serem

Obiad
Curry z kurczakiem, szczypiorkowym ryżem i fasolką szparagową

Podwieczorek
Chia korzenne z pomarańczą i jagodami goji

Kolacja
Placki szpinakowe z tzatzikami i pomidorem

Śniadanie
Kajzerki zapiekane z z szynką i serem z posypką z chorizo podane z sałatką

II śniadanie
Pumpkin Spice Latte

Obiad
Polędwiczka wieprzowa w gęstym sosie kurkowym na zielonym puree z pieczoną marchewką

Podwieczorek
Krem z białych warzyw z prażoną cieciorką

Kolacja
Buraczane risotto z grillowaną gruszką

Śniadanie
Jogurtowa owsianka z frużeliną truskawkową i płatkami kokosa

II śniadanie
Krem z groszku z nutą mięty i grzankami pełnoziarnistymi

Obiad
Orientalna wieprzowina z ciecierzycą i warzywami podana z ryżem curry

Podwieczorek
Pudding chia z musem z czerwonej porzeczki

Kolacja
Tabbouleh

Śniadanie
Pasta Fava z chlebkiem i świeżymi warzywami

II śniadanie
Koktajl jabłkowo-gruszkowy z nutą cynamonu

Obiad
Skrzydełko z kurczaka w sosie BBQ podane z puree brokułowym i surówką

Podwieczorek
Zupa selerowo-truflowa z prażonym słonecznikiem

Kolacja
Placki warzywne ze szczypiorkowym twarożkiem

Śniadanie
Focaccia z cukinią i fetą

II śniadanie
Zielone smoothie z gruszką

Obiad
Burgery z pieczonym batatem i colesławem

Podwieczorek
Śliwkowe brownie

Kolacja
Wrap z serem, warzywami i sosem BBQ

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1800 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2000 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%

Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM

Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 2500 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.

 

dieta-niski-indeks-glikemiczny