fbpx
catering dietetyczny tajm dieta niski indeks glikemiczny

Dieta Niski IG

Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.

Dieta z niskim IG z dostawą do domu

Nasi dietetycy tak komponują jadłospisy, aby były wysoko odżywcze, zróżnicowane, zdrowe i smaczne. Eliminacja z menu cukrów prostych pozwala na osiągniecie wymarzonego celu bez efektu jo-jo.

Menu na najbliższy tydzień

( 30 stycznia - 5 lutego )

Śniadanie
Pieczona owsianka kokosowa z czarną porzeczką, gorzką czekoladą i wiśniami w sosie

II śniadanie
Koktajl Green Balance

Obiad
Kurczak po tajsku z ryżem z czarnuszką, orzechami nerkowca, sezamem i miksem warzyw

Podwieczorek
Pikantna zupa krem z ciecierzycy podana z serową grzanką

Kolacja
Cukinia faszerowana gulaszem meksykańskim z dipem ziołowym

Śniadanie
Pasta jajeczna z czarną soczewicą oraz pasta z cieciorki i suszonych pomidorów podane z warzywami i pieczywem

II śniadanie
Sałatka z gruszką, granatem i wędzonym twarogiem podana z sosem słonecznym

Obiad
Pieczeń wieprzowa z miksem kasz, salsą warzywną i surówką z zielonego ogórka

Podwieczorek
Orzechowy budyń gryczany z kiwi

Kolacja
Kolorowe wytrawne pancakes z koperkowym twarożkiem

Śniadanie
Muffiny orzechowe ze słodkim twarożkiem, porzeczką i mango

II śniadanie
Krem z białych warzyw z oliwą chilli

Obiad
Rolada z kurczakiem i szpinakiem w sosie musztardowym z kaszą gryczaną i tradycyjną surówką z czerwonej kapusty

Podwieczorek
Tarta razowa z mozzarellą i pomidorem

Kolacja
Quesadilla z soczewicą i warzywami oraz dipem paprykowym

Śniadanie
Huevos rancheros – śniadanie meksykańskie z awokado i pełnoziarnistą tortillą

II śniadanie
Jogurt borówkowy z dodatkiem granoli i orzechową posypką

Obiad
Zielone risotto z długodojrzewającym serem podane z grillowanym kurczakiem z sosem curry

Podwieczorek
Cytrynowa zupa krem z soczewicy z prażoną ciecierzycą

Kolacja
Spaghetti a’la puttanesca z dodatkiem kaparów, oliwek i grana padano

Śniadanie
Pomarańczowe placuszki z serkiem straciatella i owocami

II śniadanie
Włoski klasyk, czyli krem z pomidorów z grzaneczką i mozzarellą

Obiad
Kotleciki rybne z zieloną kaszą bulgur i czerwonym, aromatycznym colesławem

Podwieczorek
Smoothie jagodowe

Kolacja
Ziołowy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i sosem bazyliowym

Śniadanie
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem

II śniadanie
Czekoladowa chia z musem mandarynkowym

Obiad
Noodle z kurczakiem w curry z kolendrą

Podwieczorek
Greckie placuszki z dipem bazyliowym i pomidorami

Kolacja
Gulasz z białej fasoli po toskańsku z kaszą gryczaną

Śniadanie
Tost z pesto, wędzonym indykiem i mozzarellą podane z dipem i papryką

II śniadanie
Smoothie truskawkowo-jabłkowe

Obiad
Gołąbki w sosie pieczarkowym z kaszą pęczak i surówką

Podwieczorek
Ciasto imbirowe

Kolacja
Sałatka gyros z bagietką pełnoziarnistą

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1800 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2000 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%

Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM

Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 2500 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.

 

dieta-niski-indeks-glikemiczny