Tajm na zdrową zimę! -20% na wszystkie diety z kodem: ZIMAZamów
Dieta kardiologiczna to sposób żywienia wspierający zdrowie serca, choć sama nazwa nie jest formalnym terminem medycznym. Opiera się na spożywaniu produktów sprzyjających prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso drobiowe oraz ryby bogate w kwasy omega-3. Unika się żywności przetworzonej, bogatej w cukier, sól i tłuszcze nasycone. Podobne zalecenia znajdują się w dietach DASH, śródziemnomorskiej czy wegetariańskiej.
Dla kogo?
Co zyskujesz dzięki diecie medycznej?
Dieta powinna zawierać:
Należy ograniczać produkty przetworzone, dodane cukry i sól. Warto zadbać o regularność posiłków oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
Zobacz menu
Dieta kardiologiczna poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko chorób takich jak nadciśnienie czy miażdżyca.
Zdrowe tłuszcze i błonnik pomagają utrzymać prawidłowy poziom lipidów we krwi, wspierając profilaktykę chorób serca.
Jadłospis z ograniczoną zawartością soli i przetworzonej żywności pomaga w kontroli ciśnienia krwi.
Regularne spożywanie świeżych warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych dostarcza cennych składników odżywczych, wpływając na lepsze samopoczucie i energię.
Zbilansowana dieta sprzyja utrzymaniu zdrowej masy ciała, co dodatkowo odciąża serce i układ krążenia.
Umów się na bezpłatną konsultację.
Pomożemy Ci w dopasowaniu diety.
Poniedziałek - Piątek: 8:00 - 16:00
Skontaktuj się