fbpx

Dlaczego warto jeść zupy jesienią?

Szczególnie jesienią powinniśmy, zwrócić uwagę na to, co jemy i jak dbamy o naszą odporność. Zupy jesienią mogą być sycące, bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego niskokaloryczne. Warto się im przyjrzeć również ze względu na właściwości rozgrzewające.

Jesienne warzywa

Jesienne zupy powinny, być przygotowywane z sezonowych warzyw wtedy mamy pewność, że zupa dostarczy nam jak najwięcej wartości odżywczych. Warzywa, na które warto zwrócić uwagę to:
– Dynia, która jest niskokaloryczna (34 kcal/100 g) i zawiera karotenoidy, które dobrze wpływają na wzrok i chronią przed chorobami układu sercowo – naczyniowego.
– Marchew, również jest źródłem karotenoidów. Zalecana jest dla osób z niedoborem witaminy A.
– Papryka zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy.
– Cukinia dostarczy nam tylko 11 kcal na 100g i takie wartości odżywcze jak magnez, potas, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K.

Rozgrzewające przyprawy

Jesienią temperatura spada i szukamy rozgrzewających przypraw, które urozmaicą nasze dania. Przyprawy, na które warto zwrócić uwagę:
– Kurkuma (szafran indyjski, ostryż długi) zawiera kurkuminoidy, które działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, a także przeciwnowotworowo.
– Imbir wykazuję działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i korzystnie wpływa na trawienie oraz profil lipidowy.
– Gałka muszkatołowa zawiera eugenol, dzięki czemu działa przeciwzapalnie.
– Czarny pieprz, czyli jedna z najpopularniejszych przypraw, także działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zawarta w nim piperyna wspomaga trawienie.

Sezon na grzyby

Grzyby zawierają, dużo wody, przez co są niskokaloryczne (50 – 70 kcal/100 g).
Popularnym składnikiem jesiennych zup są pieczarki. Znajdują się w grupie żywności funkcjonalnej, ponieważ zawierają dobrze przyswajalne tłuszcze i węglowodany, a także wartościowe białko. W pieczarkach znajdziemy także beta-glukan, który ma dobry wpływ na układ odpornościowy, działa przeciwnowotworowo i obniża poziom cholesterolu. Dlatego dieta pudełkowa Tajm oferuje pieczarki np. W formie zupy krem.

Podsumowanie. Z czego powinna składać się jesienna zupa?

– Bulion warzywny lub mięsny
– Sezonowe warzywa bogate w wartości odżywcze
– Rozgrzewające przyprawy

W cateringu dietetycznym Tajm dbamy, o świeżość naszych produktów i sezonowość.
Oferujemy np. Zupy z marchwi czy pieczarek. Nasze zupy, są niskokaloryczne dlatego idealnie, sprawdzą się na diecie odchudzającej.

Źródła:

https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1639/1617
https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/BR%201_2017%20art%2007%20s%2048-
54.pdf
https://r.uek.krakow.pl/bitstream/123456789/328/1/162022597.pdf
https://phmd.pl/api/files/view/116279.pdf
https://nowywszechswiat.ptpk.org/index.php/wszechswiat/article/view/177/84

Dlaczego warto jeść zupy jesienią?

Szczególnie jesienią powinniśmy, zwrócić uwagę na to, co jemy i jak dbamy o naszą odporność. Zupy jesienią mogą być sycące, bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego...

Czytaj więcej
Dlaczego witamina D jest ważna i w jaki sposób ją dostarczać do organizmu?

Funkcje witaminy D3 – Wspiera gospodarkę wapniowo-fosforanową – Reguluję wydzielanie insuliny – Zapobiega krzywicy u dzieci – Wzmacnia układ immunologiczny – Pozytywnie wpływa na komórki mięśniowe – Według wielu...

Czytaj więcej
Jak niedobór kalorii wpływa na nasz organizm?

Wpływ niedoboru kalorii na organizm – Osłabienie fizyczne oraz psychiczne, senność – Niedobory witamin i składników mineralnych (np. problemy ze wzrokiem – niedobór witaminy A, anemia – niedobór żelaza,...

Czytaj więcej

Sprawdź, która dieta pasuje do Ciebie

Zobacz nasze DIETY