Intermittentfasting, czyli post przerywany – na czym polega?

Data: 08.01.2024 | Czas czytania: 3 minuty

W sprawie diet i odchudzania regularnie pojawiają się nowe trendy i mody. Ostatnio popularny stał się post przerywany – na czym polega, jak należy go stosować oraz w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie, postaramy się wyjaśnić w tym artykule.

Co to znaczy post przerywany?

Post przerywany (ang. Intermittent fasting, w skrócie IF) jest modelem żywienia, w którym stosuje się ograniczenia czasowe w spożywaniu posiłków. Okno żywieniowe to przedział czasu, podczas którego można jeść. Poza tymi ramami godzinowymi stosuje się całkowity post (z wyjątkiem niesłodzonych napojów np. woda, czarna kawa czy herbata).
Są różne wersje postu przerywanego, np.:

co oznacza, że przez 16 godzin pościmy, a następnie w ciągu 8 godzin spożywamy posiłki. W praktyce może to
wyglądać tak, że jemy wyłącznie w godzinach 10.00-18.00

przez 5 dni żywimy się zgodnie z zasadami zdrowej diety i kaloryczności równej lub niższej od naszego
zapotrzebowania, natomiast 2 dni pościmy, ograniczając spożycie kalorii do ok. 400-500.

Nie dla każdego stosowanie okna żywieniowego będzie łatwe,. Dlatego na początku odchudzania można zacząć
od mniej inwazyjnych metod, niż ograniczenia czasowe i skupić się wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych
do diety. Ważne, aby dieta na poście przerywanym była dobrze zbilansowana i dostarczała odpowiedniej ilości kalorii. Rodzaj diety możesz dostosować do własnych preferencji i wybrać dowolny jadłospis np. keto, wege lub dietę redukcyjną. Godziny jedzenia i ilość poszczególnych posiłków spożywanych w oknie żywieniowym powinny być indywidualnie dopasowane do potrzeb danej osoby.

Czy ta dieta jest dla Ciebie?

Według badań skuteczność IF w odchudzaniu jest porównywalna do diety odchudzającej bez ograniczeń czasowych. W celu obliczenia zapotrzebowania kalorycznego i doboru odpowiedniej diety zapraszamy do kontaktu telefonicznego z naszym działem dietetyki pod numerem:

691540005 Poniedziałek – Piątek: 8:00 – 16:00
Skontaktuj się

Czy intermittent fasting jest zdrowy?

W kilku badaniach obejmujących pacjentów z cukrzycą typu 2 zaobserwowano m.in. poprawę porannej glikemii i zmniejszenie stężenia hemoglobiny glikowanej HbA1c, natomiast te rezultaty intermittent fasting nie różniły się znacząco od diety o obniżonej kaloryczności niebędącej postem [1]. Pewne badania wskazują, że IF może obniżać markery stanu zapalnego i rozwoju miażdżycy oraz zmniejszać insulinooporność. Możliwe, że IF przyczynia się także do obniżania ciśnienia tętniczego i trójglicerydów zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z otyłością lub cukrzycą [4]. Natomiast podobne rezultaty możemy osiągnąć, zmniejszając swoją masę ciała poprzez stosowanie diety o obniżonej kaloryczności bez ograniczenia czasowego [3].

Kto nie powinien stosować postu przerywanego?

IF nie jest wskazany dla osób, u których długotrwałe restrykcje żywieniowe, ograniczenie kalorii lub nieregularne spożywanie posiłków mogą być niebezpieczne:

kobiety w ciąży i karmiące piersią,

seniorzy,

dzieci i młodzież,

osoby z cukrzycą i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – ze względu na ryzyko wystąpienia hipoglikemii,

osoby z historią zaburzeń odżywiania,

osoby bardzo aktywne fizycznie.

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów