Mięso w zdrowej diecie
Znaczenie mięsa w naszej diecie
Mięso jest ważnym elementem diety przeciętnego dorosłego człowieka w naszym środowisku. Jest jednak coraz więcej zwolenników diety wegetariańskiej polegającej na całkowitym wykluczeniu mięsa, oraz diety fleksitariańskiej, w której należy mięso ograniczyć. Która z diet jest w takim przypadku najlepsza? Czy wszyscy powinniśmy teraz rezygnować z jedzenia mięsa, czy wręcz przeciwnie?
Jeść mięso czy nie?
Internet wprost zasypuje nas informacjami na temat mięsa. Często są one sprzeczne. Niektóre źródła podają informacje na temat wartości odżywczych mięsa i jego ważnej roli w naszym organizmie. W innych miejscach czytamy o szkodliwości mięsa na nasze zdrowie oraz, że najlepszym wyborem jest dieta wegetariańska. Często informacje te przekazywane są nie do końca w jasny sposób, co może powodować powstawanie takich właśnie niejasności. Wszystko zależy od stanu naszego zdrowia. Dla zdecydowanej większości z nas mięso jest jak najbardziej zalecane i nie ma przeciwskazań do spożywania produktów mięsnych. Istotna jest jednak w tym przypadku ilość spożywanego mięsa. Nie powinniśmy jeść go bez ograniczeń. W zdrowej diecie wystarczy, że mięso pojawi się raz dziennie, a nawet rzadziej. W takich przypadkach mięso można z powodzeniem zastąpić innymi produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak: jaja, mleko i jego przetwory.
Wartość mięsa
Mięso podobnie jak inne produkty spożywcze jest zdrowe kiedy spożywamy je w odpowiedniej ilości. Większość ludzi je mięsa jednak zdecydowanie za dużo i właśnie to ta wysoka ilość spożytego mięsa wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Samo mięso nie jest zupełnie niezbędne w naszej diecie. Istotne są tu pozostałe źródła białka zwierzęcego (jaja, nabiał). Z tego powodu odpowiednio stosowana dieta wegetariańska też będzie dla nas jak najbardziej prawidłowa.
Mięso dostarcza nam przede wszystkim pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dostarcza nam też wielu witamin, głównie z grupy B i cennych minerałów taki jak np. żelazo. W zależności od rodzajów mięsa (mięso czerwone, drób, ryby), dostarcza nam też w różnych ilościach i różnej jakości tłuszczu.
Cudowne właściwości dyni
Nadszedł sezon na dynie! Nastała jesień i zaczął się okres, w którym warto korzystać z jej dobrodziejstw. To doskonały czas dla wszystkich, którzy uwielbiają warzywa i dla tych, którzy...
Czytaj więcejGluten – czy jest bezpieczny?
Czym właściwie jest gluten? Gluten jest naturalnym białkiem występującym w niektórych zbożach. Jest również jednym z najczęściej wykluczanych składników w diecie oraz należy do grupy podstawowych alergenów. Nietolerancja glutenu...
Czytaj więcejWartość i skład napoju izotonicznego
JUŻ TERAZ W TAJM MOŻESZ ZAKUPIĆ IZOTONIK OD TAJM Tajm caternig przygotował dla Was własną odsłonę napoju izotonicznego. Jego skład jest w 100% naturalny i przygotowywany jest na świeżo....
Czytaj więcej