Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Kulinarny bohater? Czy może dietetyczny czarny charakter? U wielu osób wieprzowina budzi skrajne emocje, ale czy… powinna?
Sprawdź kluczowe informacje o mięsie wieprzowym. Skład, wartości odżywcze, zalety oraz ogólny wpływ na kondycję Twojego organizmu. Zapraszamy do lektury!
Wieprzowina odznacza się jasnoróżową barwą, jej włókna mają delikatną strukturę, ma charakterystyczny smak, który wraz z obróbką termiczną, staje się coraz bardziej intensywny.
Mimo kontrowersji (np. wykluczenia w pewnych grupach religijnych), mięso wieprzowe jest jednym z najchętniej spożywanych na całym świecie. Obecnie stanowi około 40% globalnej konsumpcji mięsa.
Mięso wieprzowe jest bardzo zróżnicowane. To oznacza, że jego skład drastycznie zmienia się – w zależności od tego, na jaką część tuszy zwrócimy uwagę.
Ponadto, wyróżnia się wysoką zawartością witamin B1, B2, B6, B12, a także żelaza, cynku, fosforu oraz potasu.
Podobnie, jak skład, również kaloryczność mięsa wieprzowego zależy od konkretnej jego części. Poniżej przedstawiamy liczbę kcal w 100 gramach.
Przyjrzyjmy się nieco bliżej trzem filarom, które czynią to mięso – nie bójmy się tego słowa – jednym z najbardziej wartościowych wyborów żywieniowych. Oczywiście, pod warunkiem, że do jego konsumpcji podejdzie się odpowiedzialnie i w pełni świadomie.
Wieprzowina jest bogata w białko. W każdych 100 gramach znajdziesz bowiem od 15 do nawet 22 g pełnowartościowego białka, które jest doskonale przyswajalne. Co ciekawe, delikatna obróbka termiczna jeszcze bardziej zwiększa biodostępność tego składnika.
Tylko jedna porcja jest w stanie pokryć do 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, która jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i funkcji nerwowych. Jeśli chodzi o minerały, wieprzowina dostarcza: wysoko przyswajalne żelazo hemowe, cynku wspierający odporność i płodność, a także selen, który jest potężnym przeciwutleniaczem.
W 100-gramowej porcji znajdziesz również fosfor (około 25% zapotrzebowania) oraz potas (15% zapotrzebowania), wspierające zdrowie kości i gospodarkę wodno-elektrolitową.
Kwasów jednonienasyconych (45-50%), nasyconych (40-45%) oraz wielonienasyconych (około 10-15%). Zawartość cholesterolu w wieprzowinie jest z kolei porównywalna z innymi mięsami, a dodatkowo – zauważalnie niższa niż w podrobach.
Pierwszym sygnałem jest jego kolor. Mięso powinno mieć jednolitą barwę – od jasnoróżowej do czerwonej. Jeżeli jest blade lub wręcz szare – odpuść sobie zakupy. Zwróć również uwagę na jego strukturę. Powinna być zwarta i posiadać z niewielkie ilości tłuszczu. Co z zapachem? Aromat dobrego mięsa powinien być neutralny.
Jeżeli zakupisz mięso spełniające te kryteria – przechowuj je w najchłodniejszej części lodówki maksymalnie przez 2 – 3 dni. Jeśli planujesz robić to dłużej – zamroź je od razu po zakupie.
Według najnowszych wytycznych WHO, zawartość wieprzowiny w Twojej diecie nie powinna przekraczać około pół kilograma tygodniowo – najlepiej w 3 mniejszych porcjach.
Osoby aktywne fizycznie (w tym sportowcy), a także nastolatkowie w okresie wzrostu – mogą pozwolić sobie na nieco więcej. Z kolei te z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia czy nowotorów jelita – powinny drastycznie ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z wieprzowiny w swoich dietach.
Wieprzowina może być bardzo zdrowym elementem zbilansowanej diety. Ale, jak we wszystkim, również w tym przypadku kluczem jest umiar. Najlepiej spożywać ją do 2 – 3 razy tygodniowo w porcjach 100-150g, jednocześnie uzupełniając dietę innymi źródłami białka.
Najzdrowsze metody przygotowania to gotowanie, duszenie oraz pieczenie. Pod żadnym pozorem nie można spożywać jej na surowo! Staraj się wybierać mięso wysokiej jakości – najlepiej pochodzące z certyfikowanych hodowli.
Rozwiązaniem dla Ciebie mogą być specjalistyczne diety medyczne, które dopasowujemy nie tylko do preferencji, ale zwłaszcza konkretnych potrzeb żywieniowych. Poznaj pełną ofertę cateringu dietetycznego Tajm.