fbpx

Warzywa kiszone – wpływ na organizm

Kiszone warzywa są bardzo cennym składnikiem naszej diety. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw. W Polsce najpopularniejsze są kiszone ogórki i kiszona kapusta, ale tak naprawdę kisić możemy niemal wszystkie warzywa: pomidory, rzodkiewki, cukinia, kalafior, czy marchewki. Wszystkie są dla nas Nieocenionym wsparciem.
Kiszone warzywa są dla nas bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, Wapnia, fosforu i magnezu. Witaminy oraz kwas mlekowy zawarty w kiszonkach wspierają naszą odporność i walkę organizmu z chorobami. Ponadto kiszonki są naturalnym probiotykiem. Nie tylko wspomagają pracę jelit, ale wpływają także na poprawienie flory bakteryjnej.
Wszystkie kiszonki są świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Są to produkty niskokaloryczne o wysokiej wartości biologicznej. Warzywa kiszone mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nadają się również dla osób dbających o poziom cukru we krwi. Spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia.

kiszonki kiszona kapusta kiszone ogorki dieta pudełkowa dieta odchudzająca catering dietetyczny zdrowie odporność
Cudowne właściwości dyni

Nadszedł sezon na dynie! Nastała jesień i zaczął się okres, w którym warto korzystać z jej dobrodziejstw. To doskonały czas dla wszystkich, którzy uwielbiają warzywa i dla tych, którzy...

Czytaj więcej
Gluten – czy jest bezpieczny?

Czym właściwie jest gluten? Gluten jest naturalnym białkiem występującym w niektórych zbożach. Jest również jednym z najczęściej wykluczanych składników w diecie oraz należy do grupy podstawowych alergenów. Nietolerancja glutenu...

Czytaj więcej
Wartość i skład napoju izotonicznego

JUŻ TERAZ W TAJM MOŻESZ ZAKUPIĆ IZOTONIK OD TAJM Tajm caternig przygotował dla Was własną odsłonę napoju izotonicznego. Jego skład jest w 100% naturalny i przygotowywany jest na świeżo....

Czytaj więcej

Sprawdź, która dieta pasuje do Ciebie

Zobacz nasze DIETY