Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Zmagasz się z kilkoma schorzeniami, a każde z nich ma własne zalecenia żywieniowe? Dowiedz się, jak sprytnie pogodzić te często sprzeczne dietetyczne wymagania i stworzyć zbilansowany jadłospis, który zadowoli wszystkie obszary Twojego organizmu.
Poniżej czeka na Ciebie garść porad dotyczących tego, jakie produkty wybierać, gdy masz i cukrzycę i nadciśnienie, zmagasz się z problemami z nerkami, a także innymi chorobami.
Wielochorobowość (z angielskiego multimorbidity), to sytuacja, w której u jednej osoby, w tym samym czasie, występują co najmniej dwie (lub więcej) choroby przewlekłe. Najnowsze badania dowodzą, że najczęściej, bo aż w 60% dotyka ona osób powyżej 65 roku życia.
Na jej występowanie w szczególności są narażone osoby starsze, z otyłością lub nadwagą oraz te, które prowadza siedzący tryb życia. Jednak wielochorobowość nie jest wyłącznie domeną seniorów. Coraz częściej zmagają się z nią także te w średnim wieku, które są regularnie narażone na stres (np. w pracy).
Najczęściej spotykanym “chorobowym duetem” jest cukrzyca typu 2 oraz nadciśnienie tętnicze. Kolejne na liście znajdują się choroby serca i cukrzyca. Równie często występuje połączenie chorób nerek z nadciśnieniem, wymagające precyzyjnego podejścia do gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.
W walce z tymi połączeniami bardzo często sprawdza się klasyczna dieta śródziemnomorska. Obfituje w warzywa, ryby, oliwę oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, co sprawia, że w naturalny sposób łączy w sobie zalecenia dla większości przewlekłych chorób.
Osoby starsze zmagający się z wielochorobowością stanowią grupę wymagającą szczególnej uwagi. Ich organizm często zmaga się nie tylko z chorobami przewlekłymi, ale również z naturalnym procesem starzenia, co oczywiście – wpływa również na sposób przyswajania składników odżywczych.
Największym wyzwaniem stanowi zbyt mały udział białka, a także przyjmowanie zbyt małej ilości kalorii. Dlatego w przypadku seniorów zaleca się stosowanie diet składających się z 5 lub 6 mniejszych posiłków – przyjmowanych w ciągu dnia. Dania powinny być bogate w łatwo przyswajalne białko i niezbędne mikroelementy. Ważną rolę odgrywa również regularne nawadnianie organizmu.
Bezwątpienia największe komplikacje związane z odżywianiem wynikają ze specyfiki poszczególnych schorzeń. Widać to szczególnie dobrze w przypadku chorób serca. Pierwsze wymagają często ograniczenia płynów i niektórych minerałów. Drugie z kolei – potrzebują ich odpowiedniej podaży.
Właśnie dlatego kluczem do sukcesu w żywieniu przy wielochorobowości jest znalezienie tzw. balansu.
Jak łatwo się domyślić – jadłospis powinien być ustalony indywidualnie – w oparciu o preferencje oraz historię chorobową każdego pacjenta. Jeśli chcesz mieć pewność, że dana dieta jest bezpieczna dla Ciebie lub bliskiej Ci osoby – skontaktuj się dietetykiem lub lekarzem.
Zarządzanie dietą przy wielu schorzeniach może być prawdziwym wyzwaniem. Nie tylko dla chorego, ale również jego otoczenia. Jeżeli chcesz zyskać w tym sprawdzonego przymierzeńca – zapoznaj się z ofertą cateringów dietetycznych od Tajm.