fbpx

Zamienniki źródeł białka w diecie wegetariańskiej

Dieta wegetariańska jest zła, czy dobra?

Jak już wiele razy wspominaliśmy, dieta wegetariańska wcale nie odbiega jakościowo od zwykłej diety, w której pojawia się mięso. W niektórych przypadkach może nawet okazać się bardziej wskazana dla zdrowia i mieć na nas pozytywny wpływ. Cała „zła” otoczka, która bez uzasadnienia pojawiła się przy diecie wegetariańskiej wynika tak naprawdę z nieumiejętnego doboru składników przez niektóre osoby.

Czego może nam braknąć w diecie wegetariańskiej?

Dieta wegetariańska obfituje w produkty pochodzenia roślinnego takie jak zboża, warzywa i owoce. Dzięki temu dostarczamy organizmowi większości potrzebnych witamin i minerałów oraz sporej ilości błonnika. Są jednak też takie składniki, których zapotrzebowanie ciężko uzupełnić samymi roślinnymi produktami. Należą do nich między innymi: witamina B12, niektóre aminokwasy (czyli białka) i dobrze przyswajalne w naszym organizmie żelazo. Jak więc uzupełnić te składniki unikając mięsa i jego przetworów?

Roślinne źródła białka w diecie wegetariańskiej.

Istnieją oczywiście świetne źródła białka pochodzenia roślinnego. Są to między innymi tofu i niasiona roślin strączkowych takie jak: groch, soczewica, ciecierzyca, soja, wszystkie odmiany fasoli itp. Zawierają one podobne ilości białka jak w przypadku mięsa. Na ich korzyść przemawia jednak niższa zawartość tłuszczu. Warto wprowadzić te produkty jako zamienniki mięsa w zwykłej diecie. Nie musimy oczywiście rezygnować z mięsa zupełnie. Korzystne dla organizmu będzie delikatne ograniczenie mięsa. Dotyczy to oczywiście osób, które jedzą za dużo mięsa.

Źródła białka w diecie wegetariańskiej pochodzenia zwierzęcego.

Innymi dobrymi alternatywami mięsa są produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa tu oczywiście o jajach i nabiale. Jaja dostarczają nam mnóstwo witamin, dobrze przyswajalne żelazo oraz wzorcowe białko. Wzorcowe oznacza w tym przypadku, że białko dostarczone z jajkami ma najlepsze dla nas ilości poszczególnych aminokwasów. Nabiał natomiast dostarcza nam dodatkowo sporo wapnia i witaminy D. Do nabiału zaliczamy mleko i jego przetwory: sery żółte i twarogowe, jogurty, maślanki, kefiry. Są to produkty, które mają bardzo dużą wartość biologiczną dla naszego organizmu.

dieta wegetariańska białko w diecie odchudzanie zdrowa dieta efektywne odchudzanie
Cudowne właściwości dyni

Nadszedł sezon na dynie! Nastała jesień i zaczął się okres, w którym warto korzystać z jej dobrodziejstw. To doskonały czas dla wszystkich, którzy uwielbiają warzywa i dla tych, którzy...

Czytaj więcej
Gluten – czy jest bezpieczny?

Czym właściwie jest gluten? Gluten jest naturalnym białkiem występującym w niektórych zbożach. Jest również jednym z najczęściej wykluczanych składników w diecie oraz należy do grupy podstawowych alergenów. Nietolerancja glutenu...

Czytaj więcej
Wartość i skład napoju izotonicznego

JUŻ TERAZ W TAJM MOŻESZ ZAKUPIĆ IZOTONIK OD TAJM Tajm caternig przygotował dla Was własną odsłonę napoju izotonicznego. Jego skład jest w 100% naturalny i przygotowywany jest na świeżo....

Czytaj więcej

Sprawdź, która dieta pasuje do Ciebie

Zobacz nasze DIETY