Zdrowa i Skuteczna Dieta Redukcyjna: Co Musisz Wiedzieć

Data: 26.01.2024 | Czas czytania: 3 minuty

Co to jest dieta redukcyjna?

Dieta redukcyjna to dieta, która ma na celu wygenerowanie deficytu kalorycznego, czyli sytuacji, w której organizm zużywa więcej energii, niż jest mu dostarczane z pożywieniem. Dietetycy najczęściej zalecają deficyt kaloryczny przy redukcji ok. -500 kcal lub -20% od całkowitej przemiany materii dziennie.

Całkowita przemiana materii to podstawowa przemiana materii powiększona o aktywność fizyczną, więc może się różnić każdego dnia w zależności od tego, ile się ruszamy i czy robimy jakiś trening. Jeśli zastanawiasz się, jak obliczyć kaloryczność diety i wygenerować deficyt kaloryczny umożliwiający bezpieczne i skuteczne odchudzanie, skonsultuj się z naszym działem dietetyki (tel. 691 540 005).

Redukcja a ilość białka w diecie

Podczas redukcji masy ciała, poza deficytem kalorycznym, ważna jest zawartość białka w diecie. Aby w trakcie odchudzania spadek masy dotyczył głównie ubytku tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej, należy spożywać ok. 0,8-1 g białka na kilogram masy ciała na dobę.

Dieta redukcyjna – co jeść, a czego nie?

Najlepsza dieta redukcyjna to taka, która zapewni Ci sytość, jest smaczna i jesteś w stanie utrzymać ją na tyle długo, aby uzyskać pożądane rezultaty. Dlatego na diecie może od czasu do czasu znaleźć się coś, co kojarzy nam się jako „niedietetyczne”. Wiąże się to z tym, że odchudzanie nie powinno być krótkim zrywem, gdy dajesz z siebie 100%, a po osiągnięciu wymarzonej wagi lub sylwetki wracasz do starych nawyków, tylko trwałą zmianą stylu życia i nawyków żywieniowych, żeby redukcja masy ciała była skuteczna i bez efektu jojo.

Zasada 80/20 w diecie redukcyjnej

Polecana jest zasada 80/20, która pozwala zachować balans, między pilnowaniem diety a jedzeniem dla przyjemności – polega ona na tym, by 80% diety stanowiły produkty zdrowe i nieprzetworzone, a 20% – jedzenie dla przyjemności, kiedy możesz zjeść, co lubisz (w ramach zapotrzebowania kalorycznego, aby nie zaprzepaścić efektów całej diety redukcyjnej). Kluczowe jest, że możesz, ale nie musisz korzystać z tej zasady. Wiele osób może stosować zasadę 80/20 tylko w wyjątkowych sytuacjach, np. imprezy, spotkania. Dzięki zasadzie 80/20 nie będziesz czuć, że dieta to „wszystko albo nic”.

Zdrowe nawyki podczas redukcji (i nie tylko)

Zmiany w nawykach wprowadzaj po kolei – dzięki temu jest większa szansa, że zmiana będzie trwała. Może na początek:

  • zacznij pić większą ilość wody,
  • staraj się nie podjadać między posiłkami,
  • zamiast słodzić herbatę 2 łyżeczkami, posłódź 1 łyżeczką cukru, a za 2 tygodnie spróbuj nie osłodzić jej w ogóle,
  • zwiększ ilość ruchu w ciągu dnia – wybierz schody zamiast windy, pójdź na spacer lub poćwicz w domu choćby 15 minut.

Catering z dietą redukcyjną

Pilnowanie diety, liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków jest dla Ciebie skomplikowane, czasochłonne, albo nie wiesz jak się za to zabrać? Nie przejmuj się – zamów dietę redukcyjną
w cateringu TAJM i otrzymuj pyszne posiłki w odpowiedniej dla Ciebie kaloryczności, z właściwą zawartością białka, zbilansowane przez naszych dietetyków klinicznych. Z naszym cateringiem podczas odchudzania będziesz mieć możliwość zjeść ciasto, pizzę i inne smakołyki, a przede wszystkim zyskasz czas, aby robić to, co lubisz.

Możesz wybrać dietę redukcyjną w kalorykach:

  • 1000 kcal
  • 1200 kcal
  • 1500 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
  • 2500 kcal

Psss…Dania z diety redukcyjnej znajdziesz również w diecie z Wyborem Menu Premium i Basic.

Zamów już teraz!

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów