Co to jest i na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG)?

Data: 09.05.2025 | Czas czytania: 3 minuty

Czy spożywanie produktów charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym może okazać się drogą prowadzącą do poprawy zdrowia i samopoczucia? Spoiler: gdyby było inaczej, to z pewnością nie napisalibyśmy tego artykułu ;). Chcesz poznać jej zasady, przeciwskazania, korzyści oraz sprawdzić, u kogo sprawdzi się najlepiej? Zapraszamy!

Musisz stosować się do diety z niskim indeksem glikemicznym, ale nie wiesz, od czego zacząć? Poniżej znajdziesz prawdopodobnie wszystkie kluczowe informacje.

Indeks glikemiczny – definicja

Indeks glikemiczny (w skrócie: IG) określa tempo, w jakim wzrasta poziom glukozy we krwi – tuż po spożyciu produktu zawierającego węglowodany. 

IG przyjmuje formę skali od 0 do 100, gdzie “100” oznacza po prostu czystą glukozę. Produkty dzielimy na trzy główne kategorie: o niskim IG (poniżej 55), średnim IG (56 – 69) oraz wysokim IG (powyżej 70). O ostatecznej wartości tego indeksu decyduje nie tylko rodzaj samego jedzenia, ale także sposób przygotowania posiłku.

Uśmiechnięta kobieta w nowoczesnej kuchni ze świeżymi owocami, warzywami, blenderem i sokiem, dbająca o czyste odżywianie, dobre samopoczucie i zdrowy styl życia.

Czym charakteryzuje się dieta o niskim IG?

Jak wskazuje na to sama nazwa – jest to po prostu jadłospis zbudowany na bazie produktów, które powodują łagodny i stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi.

Nie jest tak restrykcyjna, jak chociażby dieta niskowęglowodanowa ((w której drastycznie obniża się “węgle”) czy ketogeniczna (w której całkowicie eliminuje się “węgle” z menu ). W diecie niskie IG chodzi bowiem o to, aby dobierać je mądrze – najlepiej w sposób, który nie powoduje “wystrzałów” glukozy.

Klucz stanowią więc zbilansowane dania, w których obecne są węglowodany, tłuszcze oraz białka. Takie podejście zapewnia równomierne uwalnianie energii, stabilniejsze samopoczucie i dłuższe uczucie sytości.

Kto powinien przejść na dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Wielu ekspertów wskazuje, że takie podejście do żywienia sprawdza się u osób z cukrzycą typu 1 i 2. Dlaczego? Ponieważ w znaczącym stopniu ułatwia kontrolowanie poziomu glukozy we krwi, a co najważniejsze – zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę.  Dieta o niskim ig wpływa pozytywnie na organizm każdego zdrowego człowieka I wzbogaca dietę z błonnik.

Dieta typu niskie IG może być również skuteczną metodą walki z nadwagą – szczególnie dla osób, które próbowały innych sposobów pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz kilogramów.

Sportowcy doceniają w niej stabilne uwalnianie energii, która jest szczególnie potrzebna w trakcie trwania długich i wymagających treningów oraz zawodów. Ponadto, może okazać się dobrą receptą na problemy z koncentracją.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Chcesz wypróbować taką dietę na sobie, ale nie wiesz, co należy jeść, aby utrzymać indeks glikemiczny na niskim poziomie? Oto krótka “ściągawka”, która ułatwi Ci Twoje wybory – najpierw zakupowe, a potem żywieniowe. 

Do artykułów o niskim IG zaliczamy: kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną, ryż basmati, chleb żytni pełnoziarnisty, szpinak, brokuły, paprykę, pomidory, ogórki, jabłka, gruszki, jagody, grejpfruty, soczewicę, ciecierzycę, fasolę, jogurt naturalny, mleko, orzechy i nasiona oraz oczywiście – zdrowe tłuszcze (oliwa czy awokado).

Zdrowa dieta dla układu sercowo-naczyniowego z talerzem w kształcie serca z acai, soczewicą, sosem sojowym, imbirem, łososiem, marchewką, pomidorem, kurkumą, cynamonem, orzechami włoskimi, czosnkiem, papryką, brokułami, bazylią i cebulą.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Chcesz wiedzieć, co musisz omijać “szerokim łukiem”? Oto lista artykułów, które nie powinny znaleźć się na Twoim talerzu.

Do produktów o wysokim IG (czyli takich, których musisz unikać), zaliczamy:  pieczywo pszenne, słodycze, napoje gazowane, soki owocowe z koncentratu, biały ryż, gotowane ziemniaki, płatki śniadaniowe, a także wszelkiej maści fast foody, chipsy itp.

Poniżej przedstawiamy listę produktów o niskim IG:

Czy, dlaczego i kiedy warto? Korzyści wynikające ze stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym.

Jak widzisz – dieta o tzw. niskim indeksie glikemicznym może mieć duży wpływ na poprawę parametrów zdrowotnych.

Pomaga ustabilizować poziomu cukru we krwi, potencjalnie zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę (u niektórych pacjentów). Zapewnia dłuższe uczucie sytości, co bezpośrednio wspiera redukcję wagi.

Dieta może również zmniejszać stany zapalne poprawiać koncentrację oraz zapewniać stabilną podaż energii przez cały dzień – bez typowych “zjazdów” produktywności i bez napadów głodu.

Masz specjalne wymagania żywieniowe?

W Tajm znajdziesz diety, które z dużym prawdopodobieństwem spełnią je w 100%. Sprawdź nasze diety diabetologiczne,  kardiologicznelekkostrawne – z pakietu medycznego, zapoznaj się z ofertą diet premium, a także klasycznych propozycji. Jesteśmy przekonani, że z łatwością dopasujesz coś dla siebie.

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów