Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Czym charakteryzuje się dieta na bazie lekkostrawnych składników i komu może przynieść największe korzyści? Poznaj jej reguły, w tym: zalecane produkty, które powinny się w niej znaleźć, a także składniki, których należy unikać.
Lekkostrawna dieta to charakterystyczne podejście do odżywiania, które ma za zadanie zmniejszenie obciążenia układu pokarmowego. W tym celu z jadłospisu eliminuje się “problematyczne” produkty, które są trudnoprzyswajalne, ciężkostrawne, a czasami wręcz drażniące.
Podstawowe założenia tego jadłospisu uwzględniają spożywanie lekkich dań (przyrządzanych za pomocą delikatnych technik kulinarnych) oraz zachowanie odpowiedniej częstotliwość i objętości posiłków (np. jedzenie 5 mniejszych porcji dziennie).
Liczy się w niej nie tylko “co jesz”, ale również jak przygotowujesz potrawy. Zalecane metody to: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie oraz pieczenie. Bez smażenia, grillowania, wędzenia i… najlepiej z jak najmniejszą ilością dodatkowego tłuszczu. Ważną rolę odgrywa również sama temperatura potraw. Dania nie powinny być ani zbyt gorące, ani za zimne.

Takie podejście do odżywiania znajduje szczególne zastosowanie w wielu schorzeniach układu pokarmowego. Sięgają po nią między innymi osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz zespołem jelita drażliwego.
Specjaliści polecają dietę lekkostrawną również w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, przy stanach zapalnych jelit, chorobach pęcherzyka żółciowego, jak również po chemio- i radioterapii.
Do tej grupy zaliczamy:
Bezwzględnie unikaj: pieczywa świeżo po wypieku, tłustych mięs (szczególnie wieprzowiny, baraniny, gęsiny), tłustych ryb, a także wybranych warzyw (kapusty, cebuli, roślin strączkowych).
Ryzykowne może okazać się także spożywanie ostrych oraz intensywnych przypraw, jak również kwaśnych owoców, słodyczy, gazowanych napojów, mocnej kawy i herbaty oraz oczywiście – alkoholu.
Dieta lekkostrawna ma swoje zalety, ale również pewne “pułapki”. Restrykcyjne przestrzeganie tego typu jadłospisu może prowadzić do niedoborów takich składników, jak: błonnik, witamina C, witaminy z B, żelazo, magnez, cynk. Wraz z poprawą stanu zdrowia – warto stopniowo rozszerzać swoją dietę. Jeśli musi być stosowana długofalowo – warto rozważyć zażywanie dodatkowych suplementów, które uzupełnią braki kluczowych składników odżywczych.
Polecamy regularne monitorowanie stanu zdrowia oraz pozostawanie w stałym kontakcie z lekarzem specjalistą.

Osoby zmagające się ze wspomnianymi wyżej problemami zdrowotymi – z pewnością szybko zauważą zmniejszenie się dolegliwości (szczególnie ze strony przewodu pokarmowego). Pierwszymi pozytywnymi symptomami płynącymi ze spożywania lekkostrawnych posiłków może być zniknięcie lub zmniejszenie się: zgagi, wzdęć, bólów brzucha oraz nudności.
Odpowiednio skomponowany jadłospis ma także pozytywny wpływ na organizm, w tym: odbudowę błony śluzowej przewodu pokarmowego, zmniejszenie stanów zapalnych, poprawę trawienia, a nawet – efektywniejsze wchłanianie składników odżywczych. To wszystko z kolei prowadzi do poprawy ogólnego samopoczucia, zwiększenia komfortu (szczególnie tuż po posiłku), czy wreszcie – lepszej jakość snu.
Szukasz cateringu dietetycznego, który idealnie odpowie na Twoje wymagania? Poznaj ofertę diet pudełkowych Tajm, w ramach której zyskujesz dostęp do szerokiego jadłospisu (w tym diety medyczne). Z nami to Ty decydujesz o tym, co jesz oraz ile kalorii dostarczasz swojemu organizmowi. My dbamy o to, aby Twoje dania były smaczne, świeże i dostarczone prosto pod Twoje drzwi.