Dieta lekkostrawna – na czym polega? Efekty i menu.

Data: 08.07.2025 | Czas czytania: 3 minuty

Czym charakteryzuje się dieta na bazie lekkostrawnych składników i komu może przynieść największe korzyści? Poznaj jej reguły, w tym: zalecane produkty, które powinny się w niej znaleźć, a także składniki, których należy unikać.

Czym jest dieta lekkostrawna? Założenia i podstawowe zasady.

Lekkostrawna dieta to charakterystyczne podejście do odżywiania, które ma za zadanie zmniejszenie obciążenia układu pokarmowego. W tym celu z jadłospisu eliminuje się “problematyczne” produkty, które są trudnoprzyswajalne, ciężkostrawne, a czasami wręcz drażniące.

Podstawowe założenia tego jadłospisu uwzględniają spożywanie lekkich dań (przyrządzanych za pomocą delikatnych technik kulinarnych) oraz zachowanie odpowiedniej częstotliwość i objętości posiłków (np. jedzenie 5 mniejszych porcji dziennie).

Liczy się w niej nie tylko “co jesz”, ale również jak przygotowujesz potrawy. Zalecane metody to: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie oraz pieczenie. Bez smażenia, grillowania, wędzenia i… najlepiej z jak najmniejszą ilością dodatkowego tłuszczu. Ważną rolę odgrywa również sama temperatura potraw. Dania nie powinny być ani zbyt gorące, ani za zimne.

light salad of cabbage, cucumbers, green onions and dill. tasty, healthy, dietary salad. healthy eating. summer dinner

Komu rekomenduje się takie jadłospisy? Wskazania medyczne i nie tylko

Takie podejście do odżywiania znajduje szczególne zastosowanie w wielu schorzeniach układu pokarmowego. Sięgają po nią między innymi osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz zespołem jelita drażliwego.

Specjaliści polecają dietę lekkostrawną również w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, przy stanach zapalnych jelit, chorobach pęcherzyka żółciowego, jak również po chemio- i radioterapii.

Co można jeść? Lista produktów zalecane w diecie lekkostrawnej

Do tej grupy zaliczamy:

  • Produkty zbożowe: pszenne bułki i chleb (najlepiej lekko czerstwe), suchary, graham, kasza manna i jaglana, ryż biały, makarony i płatki owsiane.
  • Białko i nabiał: chude mięsa (cielęcina, młoda wołowina, kurczak), chude ryby (dorsz, mintaj, pstrąg), produkty bez laktozy.
  • Warzywa i owoce: marchew, ziemniaki, buraki, dynia, banany (najlepiej dojrzałe), jabłka pieczone.
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
  • Napoje: woda niegazowana, delikatne herbaty, rozcieńczone soki owocowe (bez cukru!).

Czego nie wolno jeść? Pozycje zakazane lub niepolecane.

Bezwzględnie unikaj: pieczywa świeżo po wypieku, tłustych mięs (szczególnie wieprzowiny, baraniny, gęsiny), tłustych ryb, a także wybranych warzyw (kapusty, cebuli, roślin strączkowych).

Ryzykowne może okazać się także spożywanie ostrych oraz intensywnych przypraw, jak również kwaśnych owoców, słodyczy, gazowanych napojów, mocnej kawy i herbaty oraz oczywiście – alkoholu.

Jak unikać niedoborów ważnych składników odżywczych?

Dieta lekkostrawna ma swoje zalety, ale również pewne “pułapki”. Restrykcyjne przestrzeganie tego typu jadłospisu może prowadzić do niedoborów takich składników, jak: błonnik, witamina C, witaminy z B, żelazo, magnez, cynk. Wraz z poprawą stanu zdrowia – warto stopniowo rozszerzać swoją dietę. Jeśli musi być stosowana długofalowo – warto rozważyć zażywanie dodatkowych suplementów, które uzupełnią braki kluczowych składników odżywczych.

Polecamy regularne monitorowanie stanu zdrowia oraz pozostawanie w stałym kontakcie z lekarzem specjalistą.

napoje w diecie lekkostrawnej

Mocne strony diety lekkostrawnej. Na jakie efekty możesz liczyć?

Osoby zmagające się ze wspomnianymi wyżej problemami zdrowotymi – z pewnością szybko zauważą zmniejszenie się dolegliwości (szczególnie ze strony przewodu pokarmowego). Pierwszymi pozytywnymi symptomami płynącymi ze spożywania lekkostrawnych posiłków może być zniknięcie lub zmniejszenie się: zgagi, wzdęć, bólów brzucha oraz nudności.

Odpowiednio skomponowany jadłospis ma także pozytywny wpływ na organizm, w tym: odbudowę błony śluzowej przewodu pokarmowego, zmniejszenie stanów zapalnych, poprawę trawienia, a nawet – efektywniejsze wchłanianie składników odżywczych. To wszystko z kolei prowadzi do poprawy ogólnego samopoczucia, zwiększenia komfortu (szczególnie tuż po posiłku), czy wreszcie – lepszej jakość snu.

Sprawdzone diety dopasowane do potrzeb

Szukasz cateringu dietetycznego, który idealnie odpowie na Twoje wymagania? Poznaj ofertę diet pudełkowych Tajm, w ramach której zyskujesz dostęp do szerokiego jadłospisu (w tym diety medyczne). Z nami to Ty decydujesz o tym, co jesz oraz ile kalorii dostarczasz swojemu organizmowi. My dbamy o to, aby Twoje dania były smaczne, świeże i dostarczone prosto pod Twoje drzwi.

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów