Mandarynki – wpływ na dietę

Data: 31.07.2024 | Czas czytania: 3 minuty

Kto z nas nie lubi smaku słodkich i soczystych mandarynek? W naszym cateringu dbamy zawsze, aby serwować Wam świeże i sezonowe owoce. Wielu z nas mandarynki kojarzą się jeszcze z dzieciństwem i okresem zimowym. Aktualnie dostępne są u nas cały rok, ale to właśnie zimą są najsmaczniejsze.
Mandarynki w naszej diecie są nie tylko pysznym dodatkiem do posiłków. Nasi dietetycy dbają o pozytywne efekty Waszej diety. Mandarynki, jak i inne owoce cytrusowe są bogatym źródłem wielu witamin i antyoksydantów. Wpływają więc na poprawę naszej odporności i utrzymanie zdrowia. Zalecane są zarówno w podstawowych dietach redukcyjnych, jak i w diecie z niskim indeksem glikemicznym. Są niskoenergetyczne, co oznacza, że dostarczają nam mało kalorii – 1 owoc to ok 45 kcal. Dostarczają nam również błonnik pokarmowy dzięki czemu wspierają perystaltykę jelit.
Mandarynki najczęściej są słodkie, czasem lekko kwaśne, mimo wszystko jednak nie zakwaszają naszego organizmu, a wręcz przeciwnie. Mają działanie odkwaszające i z tego względu zalecane są w diecie gdzie zwiększona jest zawartość białka.

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów