Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Tzw. diety oczyszczające i detoksykacyjne cieszą się ogromną popularnością. Ale czy ludzki organizm rzeczywiście potrzebuje oczyszczenia?
Co na ich temat sądzą specjaliści? Jakie są przeciwwskazania do stosowania takiego sposobu odżywiania? Kiedy lepiej wybrać bezpieczniejsze alternatywy? Poniżej znajdziesz kompleksowe omówienie diet detoksykacyjnych – ich założeń, zasad działania oraz potencjalnych zagrożeń.

Z teoretycznego punktu widzenia, dieta oczyszczająca to po prostu sposób odżywiania, którego celem jest “rzekome” usunięcie toksyn z organizmu, a co za tym idzie – wsparcie naturalnych procesów detoksykacji.
Może trwać od kilku dni do kilku tygodni i przybierać różne formy – od łagodnych modyfikacji jadłospisu, aż po drastyczne programy wyłączające konkretne (duże) grupy produktów lub też oparte na spożywaniu tylko określonych posiłków (np. tylko soków albo tylko warzyw).
Założenia takiego detoksu bazują na przekonaniu, że organizm gromadzi szkodliwe substancje (z żywności, powietrza, kosmetyków itp.), a co za tym idzie – trzeba się ich pozbyć. Fakty są jednak takie, że ludzkie ciało jest wyposażone we własny naturalny system oczyszczania, za który odpowiadają: wątroba, nerki, płuca, jelita oraz skóra.
Zdecydowana większość diet mających na celu oczyszczenie stawia na produkty roślinne, które obfitują w antyoksydanty oraz związki wspomagające pracę wątroby.
Stąd na listach polecanych produktów znajdują się między innymi: szpinak, jarmuż, rukola, brokuły, kalafior, kapusta, cytryny i limonki, czosnek i cebula, kolendra i pietruszka, kurkuma, imbir, cynamon, owoce jagodowe, nasiona chia i siemię lniane. Oczywiście, warto pamiętać o nawodnieniu, za które odpowiada woda i zielona herbata.
Detoksykacyjny jadłospis wyklucza z menu takie produkty, jak: alkohol, kawa, cukier, czerwone mięso, nabiał, gluten, a często produkty przetworzone.
Należy jasno podkreślić, że (z uwagi na wątpliwą efektywność i potencjalne niebezpieczeństwa) – diety oczyszczające są raczej niewskazane dla znacznej części populacji.
Nie polecamy ich nikomu, aczkolwiek – bezwzględnie nie powinny ich stosować: kobiety w ciąży i te karmiące piersią, osoby z niedowagą lub zaburzeniami odżywiania, osoby z chorobami nerek, wątroby, serca i cukrzycą, jak również dzieci i nastolatkowie w okresie wzrostu oraz seniorzy powyżej 65 roku życia.
Skutki uboczne? Takie drastyczne ograniczenia mogą prowadzić do powstawania niedoborów składników odżywczych, a dodatkowo wywoływać: bóle i zawroty głowy, osłabienie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, zaparcia lub biegunki, nudności oraz wahania nastroju.

Stanowisko specjalistów jest jednoznaczne i… krytyczne. Większość ekspertów z zakresu medycyny i dietetyki podkreśla możliwości organizmu, który sam doskonale radzi sobie z detoksykacją. Dodatkowe „wspomaganie” nie tylko nie jest mu potrzebne, ale może być potencjalnie niebezpieczne.
Najlepszym sposobem jest po prostu zdrowe i zbilansowane odżywianie – bogate w warzywa i owoce, a dodatkowo – dbanie o regularną aktywność fizyczną.
Przechodzenie na drastyczne diety mające na celu detoksykację organizmu to ryzyko, które w większości przypadków zwyczajnie się nie opłaca. Zamiast krótkoterminowych zmian – polecamy zatem skupić się na wprowadzeniu długoterminowych, bezpiecznych i jednocześnie zdrowych nawyków.
Do tego należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety: alkohol oraz produkty wysokoprzetworzone.
Zamiast ryzykować zdrowiem na niepewnych dietach detoksykacyjnych – postaw na sprawdzone rozwiązania i zacznij od zdrowego jadłospisu. W ofercie cateringu dietetycznego Tajm znajdziesz zbilansowane menu, które jest bogate w naturalne składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.