Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Oto lista najpopularniejszych typów diet – wraz z charakterystyką oraz praktycznym zastosowaniem. Dzięki temu przewodnikowi zrozumiesz, która dieta może być najlepsza właśnie dla Ciebie i jak świadomie podejść do zmiany nawyków żywieniowych.
Współczesny rynek cateringu dietetycznego imponuje szeroką gamą menu, które łatwo można dopasować tak samo do preferencji smakowych, możliwości finansowych, jak i wymagań zdrowotnych. Każdy typ diety wyróżnia się nie tylko unikalnymi założeniami, ale ma również swoje specyficzne przeznaczenie. Poniżej przyjrzymy się tym, po które nasi (i nie tylko) klienci sięgają najczęściej.

Podstawa większości ofert cateringów dietetycznych, która jest uniwersalna, a co za tym idzie – sprawdza się u większości konsumentów, którzy nie mają szczególnych wymagań dietetycznych. Jej fundamenty stanowią zdrowe składniki – podawane w odpowiednich proporcjach.
Struktura tej diety uwzględnia pełny zestaw 5 posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację). Jeśli mowa o dietach 3-posiłkowych, wówczas są to: śniadania, obiady oraz kolacje. Menu jest bardzo różnorodne i obfituje zarówno w chude mięsa, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa sezonowe, owoce oraz zdrowe tłuszcze.
Na ten rodzaj diety mogą decydować się osoby, którym zależy na utrzymaniu lub redukcji wagi, jednocześnie jedząc zdrowo i dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Przeznaczona w szczególności dla osób, które ze względów etycznych, zdrowotnych lub środowiskowychzrezygnowały ze spożywania mięsa. Taka dieta wyklucza mięso, ale z drugiej strony – zapewnia podaż białka pochodzącego znabiału czy jaj, roślin strączkowych, tofu, tempeh i wielu innych.
Szczególnie ważną rolę odgrywa w niej zapewnienie odpowiedniej podaży żelaza (np. z roślin strączkowych czy szpinaku), wapnia (sery, jogurty), witaminy B12 i omega-3.
Charakteryzuje się radykalnym podejściem do spożywania węglowodanów, które stanowią zaledwie kilka procent posiłków. Zdecydowana większość opiera się na tłuszczach (nawet 70 – 75%) oraz białku (20 – 25%). Taka kompozycja składników jest potrzebna, aby wprowadzić organizm w stan ketozy, w którym to głównym źródłem energii stają się tłuszcze.
W ketogenicznym menu królują: awokado, orzechy, nasiona, tłuste ryby, mięso, jaja, masło i oleje. Brak (lub mogą występować tylko w minimalnym stopniu) w nim produktów zbożowych, owoców i słodyczy. Sprawdza się w szczególności u osób, które chcą skutecznie walczyć z nadwagą lub mają insulinooporność. Z uwagi na swój radykalny charakter – musi być stosowana rozważnie.
Tzw. dieta niskowęglowodanowa stanowi mniej restrykcyjną alternatywę dla opisanej wyżej – diety ketogenicznej. W tym wariancie dozwolone są węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (między innymi: kasza gryczana, bataty, warzywa oraz owoce jagodowe). Nadal wyklucza się: białe pieczywo, słodycze oraz produkty wysokoprzetworzone.
Ten rodzaj diety polecamy w szczególności osobom, które chcą schudnąć, ale jednocześnie bez drastycznych ograniczeń.
Charakteryzuje się tradycyjnymi polskimi smakami, ale… przygotowanymi zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. W jadłospisie uwzględniono produkty ze wszystkich podstawowych grup żywieniowych – zboża, różne gatunki mięs, sery, ryby, jajka, warzywa oraz owoce. Bazujemy na tradycyjnych, domowych smakach i dbamy o odpowiednie proporcje składników odżywczych, co sprzyja zachowaniu zdrowia i dobrej formy.
Zarezerwowana dla najbardziej wymagających konsumentów. Charakteryzuje się najwyższej jakości składnikami, ekskluzywnymi produktami oraz wyjątkowymi daniami.
Wybór przede wszystkim dla smakoszy, którym zależy na wyjątkowych walorach smakowych, a jednocześnie – chcą cieszyć się w pełni zbilansowanymi i zdrowymi posiłkami.
Klienci mogą wybierać posiłki spośród 10 wariantów.
To grupa specjalistycznych programów żywieniowych, które są opracowywane we współpracy z dietetykami klinicznymi i lekarzami. Dostosowane do konkretnych problemów zdrowotnych (w tym, chociażby: cukrzycy, chorób serca, a także problemów trawiennych lub nietolerancji pokarmowych).
Są przeznaczone dla osób, które potrzebują specjalistycznego wsparcia żywieniowego w procesie powrotu do zdrowia i mogą stanowić uzupełnienie lub wsparcie procesów leczenia farmakologicznego.

Przy wyborze konkretnego rodzaju diety przede wszystkim weź pod uwagę swoje cele (może to być redukcja wagi, poprawa zdrowia, zwiększenie energii itp.). W kolejnym etapie ustal zapotrzebowanie kaloryczne, a także – dopasuj je do swoich preferencji smakowych.
Co dalej? Zwróć również uwagę na składniki poszczególnych diet. Jest to szczególnie ważne, jeśli zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi lub alergią.
Właściwie dobrana dieta to taka, która: zapewnia Ci energię, stopniowo poprawia samopoczucie, a przede wszystkim – smakuje i daje radość z jedzenia.
W Tajm oferujemy pełen zakres diet pudełkowych, które łatwo dopasujesz do swoich potrzeb oraz specyficznych wymagań zdrowotnych. Od klasycznych jadłospisów, aż po specjalistyczne diety medyczne – dostępne w wielu wariantach kaloryczności do wyboru.