Słodycze dla cukrzyków – jakie przekąski przy insulinooporności?

Data: 04.04.2025 | Czas czytania: 3 minuty

Po prostu marzysz o przekąszeniu czegoś słodkiego, jednak na Twojej drodze staje diagnoza cukrzycy lub insulinooporności? Dobra wiadomość jest taka, że wcale nie musisz rezygnować z tej przyjemności. Pod jednym warunkiem! Takim, że postawisz na rozwiązania, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem – bez szkody dla zdrowia!

Po jakie słodkości i przekąski warto sięgać, aby zjadać je w spokoju o swoje zdrowie, kondycję oraz dobre samopoczucie? Sprawdźmy!

Czym jest insulinooporność i jak wpływa na dietę?

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają prawidłowo reagować na insulinę. Jest to hormon odpowiedzialny za transport glukozy z krwi do tkanek. W takich sytuacjach trzustka próbuje rozwiązać problem poprzez zwiększenie produkcji insuliny, co z czasem może prowadzić do jej wyczerpania i rozwoju cukrzycy typu 2.

Przy insulinooporności węglowodany, szczególnie te proste, powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Stąd tak istotne staje się wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym.

bez cukru

Indeks glikemiczny – co warto o nim wiedzieć?

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) informuje, jak szybko dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. Jego skala mieści się w przedziale od 0 do 100, w którym “czysta glukoza” przyjmuje wartość 100.

W tym miejscu warto wspomnieć także o pojęciu ładunku glikemicznego, który uwzględnia ilość węglowodanów w porcji. Niektóre produkty mogą mieć bowiem wysoki IG, ale jednocześnie – niski ładunek glikemiczny (np. za sprawą dużej zawartości wody).

Na jakie słodkości można sobie pozwolić przy cukrzycy?

Diagnoza cukrzycy wcale nie oznacza bezpowrotnego pożegnania się ze słodkim smakiem. Aczkolwiek wymaga przemyślanych wyborów żywieniowych.

Zamiast tradycyjnych słodyczy, które wywołują gwałtowne skoki glukozy, należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznymoraz mniejszej zawartości węglowodanów. W kolejnych akapitach przyjrzymy się nieco bliżej tym bezpiecznym alternatywom słodyczy dla diabetyków.

Naturalne słodziki bezpieczne dla diabetyków

Zaliczamy do nich:

  • Erytrytol – zerowy indeks glikemiczny i tylko 0,2 kcal/g.
  • Ksylitol – niski indeks glikemiczny. Uwaga: w większych ilościach może powodować przeczyszczenia.
  • Stewia – bez kalorii, nie podnosi glikemii, a dodatkowo jest blisko 300x słodsza niż cukier.

Sztuczne słodziki dla osób z insulinoopornością

W tym aspekcie warto wymienić takie, jak:

  • Sukraloza – polecana do wypieków, nawet 600x słodsza od cukru.
  • Aspartam – stosować z rozwagą. Może wpływać na mikrobiom jelitowy i pogłębiać wrażliwość na insulinę.
  • Sacharyna – 0 kcal i 0 glukozy, jednak może wywoływać reakcję insulinową.

Słodycze dla diabetyków: domowe i gotowe (w tym czekolada)

Jeśli lubisz gotować – z całą pewnością możesz własnoręcznie upichcić coś zdrowego. Z naszej strony polecamy:

  • Ciasteczka z mąki migdałowej z erytrytolem, które mają niski indeks glikemiczny oraz zawierają zdrowe tłuszcze.
  • Mus czekoladowy z awokado, który dostarcza błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Należy pamiętać żeby to była gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao.
  • Lody z bananów, które oferują umiarkowany poziom IG i są źródłem cennego białka. Nie chodzi tu jednak o sorbet, ale na przykład z dodatkiem jogurtu i masła orzechowego. Dodatkowo przy stabilizacji glikemii należy wybierać banany niedojrzałe.

Jeżeli gotowanie nie jest Twoją najmocniejszą stroną – pamiętaj, że polski rynek oferuje całkiem sporo gotowych słodyczy dla diabetyków. Pamiętaj, aby dokładnie czytać etykiety – szczególnie w poszukiwaniu informacji o glukozie i źródłach cukru. Szukaj produktów z: niską zawartością węglowodanów, wysoką zawartością błonnika oraz takich bez syropu glukozowo-fruktozowego.

W przypadku uwielbianej przez wielu czekolady – dlaosób z insulinoopornością najlepszym wyborem będzie ta gorzka (minimum 70% kakao), która zawiera mniej cukru i więcej przeciwutleniaczy. Oczywiście, jak każde inne, także słodycze dla diabetyków należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Ważne żeby wkomponować taką czekoladę w pełnowartościowy posiłek razem ze źródłem białka i tłuszczu, żeby nie powodować skoków cukru, czyli staramy się nie jeść czekolady samodzielnie a dodawać ją do zbilansowanego posiłku.

Co z owocami? Które można jeść przy cukrzycy?

Twoimi największymi sojusznikami są jagody, maliny, truskawki i jeżyny. Bowiem, oprócz niskiego IG, zapewniają też przeciwutleniacze i błonnik. Dodatkowo, swoją dietę możesz wzbogacić o zielone jabłka, gruszki i śliwki.

Cytrusy, brzoskwinie, mango, winogrona, ananasy czy kiwi – spożywaj raczej z umiarem. Tutaj również kluczem jest kontrola porcji.

Glucose meter with high result of measurement sugar level and sweet chocolate cake. Nutrition during diabetes concept

Błędy przy wyborze słodyczy. Czego powinny się wystrzegać osoby z insulinoopornością?

Osoby z insulinoopornością bardzo często mają tendencję do tego, aby skupiać się wyłącznie na czytaniu etykiet (np. “bez dodatku cukru”). Musisz pamiętać, że wielu producentów stosuje sprytne triki, w ramach których zastępuje go po prostu innymi składnikami o bardzo podobnym działaniu (np. syrop glukozowo-fruktozowy, melasa itp.).

Do innych typowych błędów zaliczamy:

  • Ignorowanie wielkości porcji.
  • Zapominanie o zasadzie łączenia węglowodanów z białkiem i tłuszczem, które spowalniają wchłanianie cukrów.
  • Wybieranie batonów z suszonymi owocami czy miodem, które są tylko pozornie zdrowe, a w praktyce mogą zawierać więcej cukru niż tradycyjne słodycze.

Chcesz zyskać kontrolę nad zawartością cukru w posiłkach?

Utrzymanie zdrowej, smacznej i zbilansowanej diety bywa trudne, ale… nie z dietą pudełkową od Tajm. W naszej ofercie znajdziesz dedykowane diety diabetologiczne, które stworzyliśmy właśnie z myślą o cukrzykach i osobach zmagających się z insulinoopornością. Poza nimi – znajdziesz u nas również inne diety medyczne.

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów