Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Po prostu marzysz o przekąszeniu czegoś słodkiego, jednak na Twojej drodze staje diagnoza cukrzycy lub insulinooporności? Dobra wiadomość jest taka, że wcale nie musisz rezygnować z tej przyjemności. Pod jednym warunkiem! Takim, że postawisz na rozwiązania, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem – bez szkody dla zdrowia!
Po jakie słodkości i przekąski warto sięgać, aby zjadać je w spokoju o swoje zdrowie, kondycję oraz dobre samopoczucie? Sprawdźmy!
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają prawidłowo reagować na insulinę. Jest to hormon odpowiedzialny za transport glukozy z krwi do tkanek. W takich sytuacjach trzustka próbuje rozwiązać problem poprzez zwiększenie produkcji insuliny, co z czasem może prowadzić do jej wyczerpania i rozwoju cukrzycy typu 2.
Przy insulinooporności węglowodany, szczególnie te proste, powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Stąd tak istotne staje się wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) informuje, jak szybko dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. Jego skala mieści się w przedziale od 0 do 100, w którym “czysta glukoza” przyjmuje wartość 100.
W tym miejscu warto wspomnieć także o pojęciu ładunku glikemicznego, który uwzględnia ilość węglowodanów w porcji. Niektóre produkty mogą mieć bowiem wysoki IG, ale jednocześnie – niski ładunek glikemiczny (np. za sprawą dużej zawartości wody).
Diagnoza cukrzycy wcale nie oznacza bezpowrotnego pożegnania się ze słodkim smakiem. Aczkolwiek wymaga przemyślanych wyborów żywieniowych.
Zamiast tradycyjnych słodyczy, które wywołują gwałtowne skoki glukozy, należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznymoraz mniejszej zawartości węglowodanów. W kolejnych akapitach przyjrzymy się nieco bliżej tym bezpiecznym alternatywom słodyczy dla diabetyków.
Zaliczamy do nich:
W tym aspekcie warto wymienić takie, jak:
Jeśli lubisz gotować – z całą pewnością możesz własnoręcznie upichcić coś zdrowego. Z naszej strony polecamy:
Jeżeli gotowanie nie jest Twoją najmocniejszą stroną – pamiętaj, że polski rynek oferuje całkiem sporo gotowych słodyczy dla diabetyków. Pamiętaj, aby dokładnie czytać etykiety – szczególnie w poszukiwaniu informacji o glukozie i źródłach cukru. Szukaj produktów z: niską zawartością węglowodanów, wysoką zawartością błonnika oraz takich bez syropu glukozowo-fruktozowego.
W przypadku uwielbianej przez wielu czekolady – dlaosób z insulinoopornością najlepszym wyborem będzie ta gorzka (minimum 70% kakao), która zawiera mniej cukru i więcej przeciwutleniaczy. Oczywiście, jak każde inne, także słodycze dla diabetyków należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Ważne żeby wkomponować taką czekoladę w pełnowartościowy posiłek razem ze źródłem białka i tłuszczu, żeby nie powodować skoków cukru, czyli staramy się nie jeść czekolady samodzielnie a dodawać ją do zbilansowanego posiłku.
Twoimi największymi sojusznikami są jagody, maliny, truskawki i jeżyny. Bowiem, oprócz niskiego IG, zapewniają też przeciwutleniacze i błonnik. Dodatkowo, swoją dietę możesz wzbogacić o zielone jabłka, gruszki i śliwki.
Cytrusy, brzoskwinie, mango, winogrona, ananasy czy kiwi – spożywaj raczej z umiarem. Tutaj również kluczem jest kontrola porcji.
Osoby z insulinoopornością bardzo często mają tendencję do tego, aby skupiać się wyłącznie na czytaniu etykiet (np. “bez dodatku cukru”). Musisz pamiętać, że wielu producentów stosuje sprytne triki, w ramach których zastępuje go po prostu innymi składnikami o bardzo podobnym działaniu (np. syrop glukozowo-fruktozowy, melasa itp.).
Do innych typowych błędów zaliczamy:
Utrzymanie zdrowej, smacznej i zbilansowanej diety bywa trudne, ale… nie z dietą pudełkową od Tajm. W naszej ofercie znajdziesz dedykowane diety diabetologiczne, które stworzyliśmy właśnie z myślą o cukrzykach i osobach zmagających się z insulinoopornością. Poza nimi – znajdziesz u nas również inne diety medyczne.