Sól a choroby serca. Dlaczego należy ograniczyć sól w diecie?

Data: 15.01.2025 | Czas czytania: 3 minuty

Czy da się funkcjonować, jeść smacznie oraz zdrowo – jednocześnie ograniczając ten ważny element każdej kuchni? Choć większość z nas nie wyobraża sobie życia bez szczypty soli w ulubionej potrawie – warto pamiętać, że jej nadmiar może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie dla Twojego serca.

No właśnie… Ile to dobrze, a ile zdecydowanie za dużo? Sprawdź, jak sól wpływa na Twój organizm oraz w jaki sposób “dawkować” jej spożycie w ciągu dnia. Tym razem odkryjemy przed Tobą całą prawdę o wpływie soli na Twoje zdrowie. Podpowiemy, jak znacząco ograniczyć jej spożycie – nie rezygnując przy tym z wyrazistego smaku potraw. Tak, aby krok po kroku wprowadzić nowe i zdrowe nawyki żywieniowe.

Czym jest sól kuchenna? W jaki sposób wpływa na ludzki organizm?

Sól kuchenna (NaCl) to związek chemiczny składający się z sodu (Na) oraz chloru (Cl), które w połączeniu pełnią jedną z kluczowych ról w ludzkim organizmie. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy utrzymują właściwe ciśnienie krwi. Dodatkowo, wspierają prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz regulują gospodarki wodną w organizmie.

Gdzie się znajduje? Sól w produktach spożywczych i nie tylko.

W naturze sól znajdziesz w wielu miejscach. Pozyskujemy ją, chociażby bezpośrednio ze słonej morskiej wody (tzw. sól morska), lagun, a nawet jezior, czy wreszcie – kopalni. Jest też ważnym składnikiem produktów spożywczych. Największymi jej źródłami są m.in.: nabiał (w tym szczególności żółte sery) i wędliny oraz żywność przetworzona i konserwy.

Ważne: najwięcej soli znajduje się zwłaszcza w produktach przetworzonych (warzywach w puszkach czy słoikach, mięsach, a także tzw. daniach gotowych). Może występować pod wieloma nazwami (np. sól, sód, glutaminian sodu). Dlatego warto czytać etykiety!

sól kuchenna

Jakie są zalecenia dotyczące spożycia soli?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie spożycia soli do maksymalnie 5 gramów dziennie, czyli odpowiednika jednej płaskiej łyżeczki.

Osoby z chorobami serca powinny zjadać jej jeszcze mniej. W takich przypadkach zaleca się limit na poziomie około 2 – 3 gramów na dzień.

Musisz pamiętać, że te wskazania dotyczą całej soli, którą spożywasz w ciągu dnia. Nie tylko tej, którą dodajesz do dań w formie małych kryształków, ale również tej, która znajduje się bezpośrednio w posiłkach i produktach spożywczych.

Jak zbyt duże spożycie soli wpływa na zdrowie?

Nadmiar soli w diecie człowieka to prosta droga do zatrzymywania wody w organizmie, co następnie działa niczym “kula śnieżna” na inne obszary zdrowia.

  • Po pierwsze – może przekładać się na wzrost ciśnienia krwi.
  • Po drugie – może powodować dodatkowe obciążenie dla serca i naczyń krwionośnych.
  • Po trzecie – może doprowadzić do uszkodzenia śródbłonka naczyń, co zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Choroby serca związane z nadmiernym spożyciem soli

Zbyt duża ilość soli w diecie niesie za sobą również poważne zagrożenie natury kardiologicznej. Może bowiem prowadzić do powstania oraz dalszego rozwoju takich schorzeń, jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, przerost lewej komory oraz niewydolność serca, a nawet – udar mózgu.

Te choroby bardzo często tworzą swego rodzaju “system naczyń połączonych”. To oznacza, że współwystępują i wzajemnie się nasilają.

Dlaczego należy bardzo ograniczyć obecność soli w diecie (szczególnie w chorobach serca)?

Jak widzisz – zminimalizowanie, a następnie stałe kontrolowanie ilości soli w codziennej diecie jest szczególnie kluczowe dla osób, które zmagają się z chorobami serca.

Dlaczego? Albowiem nawet niewielki nadmiar tego składnika może przeważyć szalę na Twoją niekorzyść i tym samym – znacząco pogorszyć stan zdrowia.

Poza objawiamy opisanymi wcześniej (zatrzymywanie wody w organizmie, zwiększenie obciążenia układu krążenia itp.), zbyt duża ilość soli może także niwelować działanie leków kardiologicznych. To z kolei prosta droga do szybszego rozwoju powikłań oraz ogólnego pogorszenia jakości życia.

solenie posiłku

Jak to zrobić? Skuteczne sposoby i zamienniki soli w diecie.

Dla większości osób problem rezygnacji z soli wcale nie wynika wcale z jakiegoś “niezwykłego przywiązania” do tego składnika. Przeciwnie. Głównym powodem jest niechęć utraty walorów smakowych swoich potraw. Na szczęście – istnieje na to kilka sprawdzonych rozwiązań.

Jakich? Wystarczy, że zastąpisz klasyczną sól innymi produktami, które również nadają Twoim daniom smaku. Idealnie w tej roli odnajdują się: świeże oraz suszone zioła (szczególnie polecamy tymianek, rozmaryn i bazylię), a także naturalne wzmacniacze smaku (zwłaszcza: czosnek, cebula oraz sok z cytryny).

Jak jeszcze możesz zmniejszyć udział soli w swoim jadłospisie?

  • Wybieraj świeże produkty – zamiast tych przetworzonych.
  • Gotuj potrawy w domu – zamiast kupować gotowe jedzenie np. na mieście.

Wskazówka: nie rzucaj się na głęboką wodę. Nie eliminuj całej soli od razu. Zacznij od małych kroków i stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej soli. Dzięki temu przyzwyczaisz swoje kubki smakowe.

Ograniczenia w spożyciu – dlaczego warto? Czego możesz się spodziewać?

Wystarczy kilka dni z ograniczoną ilością soli w diecie, aby Twój organizm zaczął Ci za to dziękować.

Do wymiernych korzyści dla Twojego zdrowia możemy zaliczyć: obniżenie ciśnienia krwi, poprawa wydolność nerek, lepsze samopoczucie. Do efektów, na które przyjdzie Ci poczekać odrobinę dłużej (kilka tygodni), zaliczamy z kolei: zmniejszenie obrzęków, lepszą kontrolę masy ciała i co najważniejsze – zmniejszenie ryzyka chorób serca czy wystąpienia udaru.

Dieta bez soli – efekty i konsekwencje. Czy całkowite wyeliminowanie jest bezpieczne?

Na koniec zapamiętaj: całkowita eliminacja soli z diety nie jest zalecana. Jak wspomnieliśmy na początku – zarówno sód, jak i chlor są składnikami, których Twój organizm potrzebuje do życia i rozwoju.

Zbyt małe spożycie może doprowadzić do: osłabienia, skurczów, problemów z koncentracją, zawrotów głowy i wielu innych. Właśnie dlatego w spożyciu soli liczy się umiar.

Doceniasz takie treści?

Dobra wiadomość jest taka, że znacznie więcej tego typu artykułów znajdziesz bezpośrednio na naszym dietetycznym blog od Tajm. Zaglądaj regularnie, a jeżeli szukasz diety pudełkowej, która pozwoli Ci zadbać o dobre samopoczucie – sprawdź naszą ofertę.

Zapisz się na newsletter

Posłuchaj naszych podcastów