Bądź na bieżąco z najlepszymi ofertami! Wyraź zgody marketingowe i zyskaj dostęp do wyjątkowych ofert i ekskluzywnych rabatów – prosto na e-mail i SMS.
Czy da się funkcjonować, jeść smacznie oraz zdrowo – jednocześnie ograniczając ten ważny element każdej kuchni? Choć większość z nas nie wyobraża sobie życia bez szczypty soli w ulubionej potrawie – warto pamiętać, że jej nadmiar może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie dla Twojego serca.
No właśnie… Ile to dobrze, a ile zdecydowanie za dużo? Sprawdź, jak sól wpływa na Twój organizm oraz w jaki sposób “dawkować” jej spożycie w ciągu dnia. Tym razem odkryjemy przed Tobą całą prawdę o wpływie soli na Twoje zdrowie. Podpowiemy, jak znacząco ograniczyć jej spożycie – nie rezygnując przy tym z wyrazistego smaku potraw. Tak, aby krok po kroku wprowadzić nowe i zdrowe nawyki żywieniowe.
Sól kuchenna (NaCl) to związek chemiczny składający się z sodu (Na) oraz chloru (Cl), które w połączeniu pełnią jedną z kluczowych ról w ludzkim organizmie. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy utrzymują właściwe ciśnienie krwi. Dodatkowo, wspierają prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz regulują gospodarki wodną w organizmie.
W naturze sól znajdziesz w wielu miejscach. Pozyskujemy ją, chociażby bezpośrednio ze słonej morskiej wody (tzw. sól morska), lagun, a nawet jezior, czy wreszcie – kopalni. Jest też ważnym składnikiem produktów spożywczych. Największymi jej źródłami są m.in.: nabiał (w tym szczególności żółte sery) i wędliny oraz żywność przetworzona i konserwy.
Ważne: najwięcej soli znajduje się zwłaszcza w produktach przetworzonych (warzywach w puszkach czy słoikach, mięsach, a także tzw. daniach gotowych). Może występować pod wieloma nazwami (np. sól, sód, glutaminian sodu). Dlatego warto czytać etykiety!
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie spożycia soli do maksymalnie 5 gramów dziennie, czyli odpowiednika jednej płaskiej łyżeczki.
Osoby z chorobami serca powinny zjadać jej jeszcze mniej. W takich przypadkach zaleca się limit na poziomie około 2 – 3 gramów na dzień.
Musisz pamiętać, że te wskazania dotyczą całej soli, którą spożywasz w ciągu dnia. Nie tylko tej, którą dodajesz do dań w formie małych kryształków, ale również tej, która znajduje się bezpośrednio w posiłkach i produktach spożywczych.
Nadmiar soli w diecie człowieka to prosta droga do zatrzymywania wody w organizmie, co następnie działa niczym “kula śnieżna” na inne obszary zdrowia.
Zbyt duża ilość soli w diecie niesie za sobą również poważne zagrożenie natury kardiologicznej. Może bowiem prowadzić do powstania oraz dalszego rozwoju takich schorzeń, jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, przerost lewej komory oraz niewydolność serca, a nawet – udar mózgu.
Te choroby bardzo często tworzą swego rodzaju “system naczyń połączonych”. To oznacza, że współwystępują i wzajemnie się nasilają.
Jak widzisz – zminimalizowanie, a następnie stałe kontrolowanie ilości soli w codziennej diecie jest szczególnie kluczowe dla osób, które zmagają się z chorobami serca.
Dlaczego? Albowiem nawet niewielki nadmiar tego składnika może przeważyć szalę na Twoją niekorzyść i tym samym – znacząco pogorszyć stan zdrowia.
Poza objawiamy opisanymi wcześniej (zatrzymywanie wody w organizmie, zwiększenie obciążenia układu krążenia itp.), zbyt duża ilość soli może także niwelować działanie leków kardiologicznych. To z kolei prosta droga do szybszego rozwoju powikłań oraz ogólnego pogorszenia jakości życia.
Dla większości osób problem rezygnacji z soli wcale nie wynika wcale z jakiegoś “niezwykłego przywiązania” do tego składnika. Przeciwnie. Głównym powodem jest niechęć utraty walorów smakowych swoich potraw. Na szczęście – istnieje na to kilka sprawdzonych rozwiązań.
Jakich? Wystarczy, że zastąpisz klasyczną sól innymi produktami, które również nadają Twoim daniom smaku. Idealnie w tej roli odnajdują się: świeże oraz suszone zioła (szczególnie polecamy tymianek, rozmaryn i bazylię), a także naturalne wzmacniacze smaku (zwłaszcza: czosnek, cebula oraz sok z cytryny).
Jak jeszcze możesz zmniejszyć udział soli w swoim jadłospisie?
Wskazówka: nie rzucaj się na głęboką wodę. Nie eliminuj całej soli od razu. Zacznij od małych kroków i stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej soli. Dzięki temu przyzwyczaisz swoje kubki smakowe.
Wystarczy kilka dni z ograniczoną ilością soli w diecie, aby Twój organizm zaczął Ci za to dziękować.
Do wymiernych korzyści dla Twojego zdrowia możemy zaliczyć: obniżenie ciśnienia krwi, poprawa wydolność nerek, lepsze samopoczucie. Do efektów, na które przyjdzie Ci poczekać odrobinę dłużej (kilka tygodni), zaliczamy z kolei: zmniejszenie obrzęków, lepszą kontrolę masy ciała i co najważniejsze – zmniejszenie ryzyka chorób serca czy wystąpienia udaru.
Na koniec zapamiętaj: całkowita eliminacja soli z diety nie jest zalecana. Jak wspomnieliśmy na początku – zarówno sód, jak i chlor są składnikami, których Twój organizm potrzebuje do życia i rozwoju.
Zbyt małe spożycie może doprowadzić do: osłabienia, skurczów, problemów z koncentracją, zawrotów głowy i wielu innych. Właśnie dlatego w spożyciu soli liczy się umiar.
Dobra wiadomość jest taka, że znacznie więcej tego typu artykułów znajdziesz bezpośrednio na naszym dietetycznym blog od Tajm. Zaglądaj regularnie, a jeżeli szukasz diety pudełkowej, która pozwoli Ci zadbać o dobre samopoczucie – sprawdź naszą ofertę.