fbpx

Dieta Low Carb

Dieta Low Carb jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Badania naukowe wskazują na to, że dieta niskowęglowodanowa może być pomocna jako krótkoterminowy sposób działania u osób z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym. Korzystnym efektem stosowania diety low carb jest dłuższe uczucie sytości, co tym samym sprzyja w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Pozytywne efekty stosowania diety low carb dotyczą głównie poprawy wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie masy ciała. W diecie tej ograniczamy również podaż cukrów łatwo przyswajalnych dla lepszych efektów diety.

W diecie Low carb znajdziecie zarówno chude mięso, jak i karczek wieprzowy, czy żeberka. W diecie wyeliminowaliśmy źródła węglowodanów prostych, dzięki czemu w dużej mierze jest to dieta z niskim indeksem glikemicznym. Węglowodany dostarczane są głównie z produktami pełnoziarnistymi. Ograniczenie ilości spożycia węglowodanów do maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ma na celu przyśpieszenie spalania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta Low carb:
– Dla każdego z medycznymi zaleceniami stosowania tego typu diety.
– Dla osób szukających innych wariantów diety odchudzającej.
– Dla osób chcących ograniczyć spożycie węglowodanów w swojej diecie.

Menu na najbliższy tydzień

( 20 maja - 26 maja )

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem oraz wieloziarnistym bajglem z papryką i ogórkiem na roszponce z kiełkami

Obiad
Rolada szpinakowa z warzywami, sosem toskańskim, brokułowy gratin z surówką z selera naciowego

Podwieczorek
Zupa cebulowa z grzankami serowymi

Kolacja
Chicken pizza z salami i pieczarką podana z pomidorkami oraz dipem szczypiorkowym

Śniadanie
Chlebek czekoladowy z cytrynowym jogurtem i borówkami

Obiad
Karczek w sosie z kaparami, kolorową fasolką i kalafiorem w pesto

Podwieczorek
Pasta z ciecierzycy i nerkowców z chilli, słupkami warzyw oraz waflami orkiszowymi

Kolacja
Cukinia faszerowana caprese z tatarskim sosem oraz mixem sałat z fetą i papryką

Śniadanie
Grecki wrap DIY z ajvarem i fetą w czarnuszce

Obiad
Wieprzowina po burgundzku z kaszą gryczaną i marchewką baby z sezamem

Podwieczorek
Deserowe duo: Serek malina-kokos & Kakao-orzech pod kruszonką brownie z mango

Kolacja
Grillowane warzywa na sałatce z czerwonym pesto, kruszonym lazurem i bekonem

Śniadanie
Śniadaniowa bułeczka z szarpaną wieprzowiną, warzywami i sosem majonezowym

Obiad
Tortilla z farszem z wędzonym łososiem, szpinakiem i mozzarellą

Podwieczorek
Cherry shake z chia i napojem kokosowym

Kolacja
Butter Chicken z prażonymi orzechami i surówką z czerwonej kapusty

Śniadanie
Tradycyjna pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym, bagietką oraz sałatka z serem halloumi

Obiad
Schab pieczony z suszona morelą w sosie pieczeniowym z bulgurem i soczewicą, mizeria

Podwieczorek
Czekoladowe ciasto z kremowym mascarpone

Kolacja
Wytrawny sernik z cukinii z sosem jogurtowym i sałatką z pomidorów

Śniadanie
Śniadaniowa tarta z gruszką, serem lazur i orzechami włoskimi * (może zawierać łupiny orzecha włoskiego)

Obiad
Fusilli zapiekane pod sosem mornay z soczewicą oraz surówką z kapusty pekińskiej i papryki

Podwieczorek
Kwaśnica z żebrem

Kolacja
Bigos z cukinii z drobiową kiełbaską i majonezowym chlebkiem

Śniadanie
Pieczona gryczanka z owocami pod kawową granolą

Obiad
Kurczak tikka masala z kolendrą, nerkowcami i fasolka szparagowa z sezamem

Podwieczorek
Zupa krem kalafiorowo-orzechowa z batatem i chipsem z boczku

Kolacja
Penne w sosie śmietanowo-szpinakowym z mascarpone, grillowaną papryką i grana padano

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
1800 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2200 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
2500 kcal 20-26% 20-30% 40-60%
3000 kcal 20-26% 20-30% 40-60%

Warianty diety Low Carb w cateringu dietetycznym TAJM

W menu diety low carb znajdziecie produkty takie jak: mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby, nabiał, jaja, oleje roślinne, orzechy nasiona, warzywa i owoce. W ograniczonej ilości będą też pełnoziarniste makarony, kasze czy pieczywo.

Dieta low carb dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.

Menu składa się z 4 posiłków: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.