Klasyczna 3 posiłki
„Dieta klasyczna 3 posiłki” to dieta to tych, dla których 5 posiłków to za dużo. Będzie idealna jako lunch boxy do pracy lub do szkoły. Dieta klasyczna występuje w kilku wariantach kalorycznych, dzięki czemu można dostosować ją do swoich indywidualnych potrzeb. Proponujemy do wyboru 1200, 1500, 1800 kalorii w 3 posiłkach.
Dieta klasyczna to tradycyjna kuchnia z daniami, nie tylko kuchni polskiej z odpowiednim bilansem makro i mikroskładników. Zwiększona zawartość białka wspiera metabolizm zapobiegając zaparciom i odkładaniu się zapasowej tkanki tłuszczowej. Dla osób aktywnych fizycznie dodatkową zaletą takiego rozkładu będzie sprawniejsza regeneracja mięśni po treningu oraz skuteczniejsza ich budowa. 3 posiłkowa dieta w zależności od zapotrzebowania kalorycznego może stanowić kompletną dietę lub bazę, którą uzupełnisz innymi daniami lub przekąskami. W diecie znajdziesz bardzo urozmaicony jadłospis. Źródła białka, czyli mięso wieprzowe i drobiowe, ryby, jaja, nabiał, pieczywo, ale też warzywa i owoce. Źródła węglowodanów to kasze, makarony, pieczywo. Urozmaicamy jadłospis tak, aby nikt nie mógł odczuć monotonii.
Menu na najbliższy tydzień
( 29 kwietnia - 5 maja )
Śniadanie
Ciabatta wieloziarnista z serkiem koperkowym, grillowaną papryką, rukolą i ogórkiem
Obiad
Gyros w tatarskim sosie z karbowanymi talarkami ziemniaczanymi i marchewkowymi oraz surówką z czerwonej kapusty
Kolacja
Razowy makaron w sosie marinara z serowymi kotlecikami
Śniadanie
Czekoladowy twarożek z orzechami, pomarańczą, pieczoną śliwką i chlebkiem bananowym
Obiad
Carbonara pennette z boczkiem i brokułami
Kolacja
Tortilla española z sosem curry i pomidorami z kukurydzą
Śniadanie
Rollsy drożdżowe z ananasem, brzoskwiniowym twarożkiem i dżemem
Obiad
GRILL TAJM: Szynka w marynacie piwnej z frytkami, salsą warzywną i sałatką wiosenną
Kolacja
Zapiekanki a’la pizza na bagietce pełnoziarnistej z czosnkowym dipem i mini sałatką
Śniadanie
Szakszuka ze szczypiorkiem i pełnoziarnistą bagietką
Obiad
Bułeczki na parze z sosem mięsno-pieczarkowym z papryką i ogórkiem kiszonym
Kolacja
Focaccia z czerwoną cebulką, kolorowym winogronem i serkiem bazyliowym
Śniadanie
Pieczona owsianka z bakaliami z musem waniliowym i frużeliną z owoców leśnych
Obiad
GRILL TAJM: Pita z marynowanym kurczakiem i grillowanymi warzywami z kukurydzą oraz dipem tzatziki
Kolacja
Kolorowe placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym, sosem 1000 wysp i sałatą z pomidorami
Śniadanie
Kakaowe gofry z kremem kokosowym, porzeczkami i prażonymi płatkami migdałów
Obiad
Pieczona ryba w kremowym sosie ze szpinakiem z mixem kasz i kolorową surówką
Kolacja
Pizza z kabanosem, serem wędzonym i żurawiną
Śniadanie
Quesadilla z jajecznicą z szynką i serem oraz dip szczypiorkowy
Obiad
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, warzywami oraz tagliatelle z prażoną cebulką
Kolacja
Duet pasztetów: drobiowy & vege z ciemną ciabatką i warzywami