fbpx

Dieta Niski IG Wege

Zbilansowana dieta wegetariańska o niskim IG!

Ta dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, całkowicie pozbawiona mięsa, oferuje pełne zbilansowanie i różnorodność posiłków. Ograniczyliśmy łatwo przyswajalne węglowodany, eliminując jednocześnie produkty mięsne. Głównym celem diety jest utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, wpływając pozytywnie na układ krążenia. Dieta jest zalecana szczególnie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz tych, którzy pragną zdrowo wyeliminować mięso z diety. Znajduje również zastosowanie u osób borykających się z nadwagą, otyłością oraz w przypadku chorób metabolicznych o podłożu hormonalnym.

Odpowiedni bilans makroskładników zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze, uzupełniając jednocześnie witaminy i składniki mineralne.

 

Składniki diety wegetariańskiej o niskim IG

Białko w diecie pochodzi głównie z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, a także z jaj, mleka i jego przetworów. Dieta ta dostarcza dużej ilości błonnika, produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Opiera się na świeżych, sezonowych owocach i warzywach.

Menu na najbliższy tydzień

( 26 lutego - 3 marca )

Śniadanie
Omlet twarogowy z jabłkiem, serkiem kokosowym, frużeliną truskawkową i orzechami

II śniadanie
Grecka zupa Fakes

Obiad
Penne mac&cheese z papryką oraz kolorowym kalafiorem, brokułem i fasolką szparagową

Podwieczorek
Duo past: Twarożek z ricottą i szpinakowym pesto & Pomidorowy serek podane z pumperniklem i słupkami warzyw

Kolacja
Pełnoziarniste placki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym i sałatką

Śniadanie
Śniadaniowa quinoa czekoladowa z granatem, malinami, borówką i prażonymi orzechami

II śniadanie
Shake Reese’s z masłem orzechowym i siemieniem lnianym

Obiad
Kotlety brokułowo-kalafiorowe w musztardowym sosie na puree z ziemnaków i czarnej soczewicy z bukietem warzyw

Podwieczorek
Kremowy barszcz biały z jajkiem i pieczywem

Kolacja
Zapiekanka chlebowa z pomidorami i mozzarellą podany z dipem pomodorro i mixem sałat

Śniadanie
Pełnoziarnista ciabatta z jajecznicą ze szpinakiem i warzywami

II śniadanie
Brzoskwiniowy blok owsiany z jogurtem i jabłkiem

Obiad
Chilli sin carne z sojowiną, kaszą gryczaną i fasolką szparagową w płatkach migdałów

Podwieczorek
Zielone curry z papryką, brokułami i fasolką

Kolacja
Leśne risotto z kurkami i tartym serem

Śniadanie
Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami z paprykową sałatką

II śniadanie
Ciasto czekoladowe z porzeczkami

Obiad
Spaghetti vege bolognese z pomidorami pieczonymi po prowansalsku i grana padano

Podwieczorek
Krem z pieczonych warzyw z kruszonym serem pleśniowym i chilli

Kolacja
Wytrawne zielone pancakes z salsą pomidorową z jalapeno i słupkami warzyw

Śniadanie
Gruszkowe racuszki z sosem waniliowym, orzechami laskowymi i pomarańczą

II śniadanie
Wegetariański kapuśniak z białej kapusty z suszonymi pomidorami

Obiad
Pełnoziarnisty wrap z falafelami, dipem czosnkowym i surówką z czerwonej kapusty

Podwieczorek
Serniczek kokosowy z morelową żelką

Kolacja
Naleśniki pomidorowe z gyrosem sojowym i duńską remuladą

Śniadanie
Wytrawny keks warzywny podany z rzodkiewkowym twarożkiem i mixem sałat z pomidorami

II śniadanie
Cytrynowy deser chia z truskawkowym musem i jagodami goji

Obiad
Strogonoff z sojowiną, kaszą gryczaną, pieczonymi warzywami i surówką z kiszonego ogórka

Podwieczorek
Brokułowa sałatka z serem feta, płatkami migdałów i czosnkowo-jogurtowym dipem

Kolacja
Pełnoziarnista bagietka z serkiem, awokado, warzywami i kiełkami rzodkiewki podana z sałatką

Śniadanie
Jogurtowe pancakes z waniliowym musem i kiwi

II śniadanie
Duo past – kurkumowy hummus i twarożek paprykowy z krążkami pumpernikla i słupkami warzyw

Obiad
Mini burger z panierowaną mozzarellą w ziarnach i musztardowym colesławem

Podwieczorek
Czekoladowe ciasteczko z czerwonej fasoli z serkiem straciatella

Kolacja
Papryka faszerowana komosą i soczewicą z sosem ziołowym i sałatką

Dieta wegetariańska o niskim indeksie glikemicznym to rozwiązanie, na które wszyscy czekali!

Przygotowany przez doświadczony zespół dietetyków plan żywieniowy w wersji wegetariańskiej o niskim IG dostępny jest w aż 7 wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal. Wybierając niższą kaloryczność, możemy skutecznie pozbyć się nadmiernych kilogramów, natomiast decydując się na wyższą kaloryczność, możemy utrzymać masę ciała lub ją zwiększyć.