fbpx

Dieta Niski IG Wege

Zbilansowana dieta wegetariańska o niskim IG!

Ta dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, całkowicie pozbawiona mięsa, oferuje pełne zbilansowanie i różnorodność posiłków. Ograniczyliśmy łatwo przyswajalne węglowodany, eliminując jednocześnie produkty mięsne. Głównym celem diety jest utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, wpływając pozytywnie na układ krążenia. Dieta jest zalecana szczególnie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz tych, którzy pragną zdrowo wyeliminować mięso z diety. Znajduje również zastosowanie u osób borykających się z nadwagą, otyłością oraz w przypadku chorób metabolicznych o podłożu hormonalnym.

Odpowiedni bilans makroskładników zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze, uzupełniając jednocześnie witaminy i składniki mineralne.

 

Składniki diety wegetariańskiej o niskim IG

Białko w diecie pochodzi głównie z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, a także z jaj, mleka i jego przetworów. Dieta ta dostarcza dużej ilości błonnika, produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Opiera się na świeżych, sezonowych owocach i warzywach.

Menu na najbliższy tydzień

( 29 kwietnia - 5 maja )

Śniadanie
Ciabatta wieloziarnista z serkiem koperkowym, grillowaną papryką, rukolą i ogórkiem

II śniadanie
Zupa z soczewicą, pomidorami i cukinią podana z grzankami bazyliowymi

Obiad
Wege kotleciki z ciecierzycy w sosie szpinakowym z mascarpone na risotto z warzywami

Podwieczorek
Placuszki z serka wiejskiego z groszkiem, dipem rzodkiewkowym oraz pieczonymi słupkami batata

Kolacja
Razowy makaron w sosie marinara z serowymi klopsikiem

Śniadanie
Mini bułeczki z zieloną pastą oraz pastą strączkową z greckim serem i warzywami

II śniadanie
Zdrowe batony z masłem orzechowym

Obiad
Rolada wegetariańska z jarmużem, pesto i serem feta, sosem pieczarkowym i komosą z zielonym groszkiem

Podwieczorek
Tortilla z wiosennym smarowidłem ziołowym, sałatą i papryką

Kolacja
Warzywne placuszki z cukinią, chrzanowym serkiem, pieczonymi frytkami z warzyw i siekanymi oliwkami

Śniadanie
Nocna owsianka orzechowa z kruszonką brownie i porzeczkami

II śniadanie
Serowe kulki z czarną soczewicą i mini sałatką i krążkami pumpernikla

Obiad
Razowe penne w sosie śmietanowo-truflowym z grillowanymi warzywami i tartym serem

Podwieczorek
Koktajl borówkowy z płatkami owsianymi

Kolacja
Wiosenna brokułowa sałatka z jajkiem, szparagami, rzodkiewką, chrupiącymi grzankami i dressingiem musztardowo-pomarańczowym

Śniadanie
Pancakes kokosowe z serkiem czekoladowym i polewą malinową z płatkami migdałów

II śniadanie
Zupa koperkowa

Obiad
Panierowany ziarnami ser z konfiturą porzeczkową, frytkami z warzywnymi oraz czerwonym colesławem

Podwieczorek
Deserek bounty z polewą czekoladową i prażonymi migdałami

Kolacja
Naleśnik z grecką sałatką, gyrosem sojowym i dipem tzatziki

Śniadanie
Bajgiel wieloziarnisty z kolorowymi twarożkami i warzywami

II śniadanie
Proteinowe Belriso dobra rada truskawka i czekolada

Obiad
Tagliatelle w buraczanym pesto z kotlecikami pietruszkowo-orzechowymi, blanszowanym jarmużem i nasionami słonecznika

Podwieczorek
Łaciata vanilla muffin z musem jagodowym

Kolacja
Placuszki z cukinii, fety i pora, dipem ziołowym i wiosennymi warzywami

Śniadanie
Niebanalna jajecznica z pomidorami i szpinakiem

II śniadanie
Kulki ryżowe w sezamowej panierce z sosem pomidorowym i warzywami

Obiad
Klopsiki roślinne w sosie tikka masala z czarną soczewicą i warzywami

Podwieczorek
Piada z pieczarkami i serem

Kolacja
Sałatka z kaszą bulgur, falafelem, hummusem chilli i granatem

Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

Obiad
Menu w trakcie tworzenia

Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia

Kolacja
Menu w trakcie tworzenia

Dieta wegetariańska o niskim indeksie glikemicznym to rozwiązanie, na które wszyscy czekali!

Przygotowany przez doświadczony zespół dietetyków plan żywieniowy w wersji wegetariańskiej o niskim IG dostępny jest w aż 7 wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal. Wybierając niższą kaloryczność, możemy skutecznie pozbyć się nadmiernych kilogramów, natomiast decydując się na wyższą kaloryczność, możemy utrzymać masę ciała lub ją zwiększyć.