Dieta Niski IG Wege
Zbilansowana dieta wegetariańska o niskim IG!
Ta dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, całkowicie pozbawiona mięsa, oferuje pełne zbilansowanie i różnorodność posiłków. Ograniczyliśmy łatwo przyswajalne węglowodany, eliminując jednocześnie produkty mięsne. Głównym celem diety jest utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, wpływając pozytywnie na układ krążenia. Dieta jest zalecana szczególnie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz tych, którzy pragną zdrowo wyeliminować mięso z diety. Znajduje również zastosowanie u osób borykających się z nadwagą, otyłością oraz w przypadku chorób metabolicznych o podłożu hormonalnym.
Odpowiedni bilans makroskładników zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze, uzupełniając jednocześnie witaminy i składniki mineralne.
Składniki diety wegetariańskiej o niskim IG
Białko w diecie pochodzi głównie z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, a także z jaj, mleka i jego przetworów. Dieta ta dostarcza dużej ilości błonnika, produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Opiera się na świeżych, sezonowych owocach i warzywach.
Menu na najbliższy tydzień
( 9 września - 15 września )
Śniadanie
Jajka sadzone na blanszowanym szpinaku z pełnoziarnistą mini bułeczką, grillowanymi pieczarkami i pomidorem w ziołach
II śniadanie
Krem z fasolki na mleczku kokosowym z kruszonym serem lazur
Obiad
Zapiekanka penne w śmietanie z soczewicą, szpinakiem i brokułami podana z lekką sałatką
Podwieczorek
Budyń gryczany ferrero z musem porzeczkowym
Kolacja
Ziołowy tost francuski z twarożkami na 2 sposoby oraz talarkami warzyw
Śniadanie
Frittata z serkiem rzodkiewkowo-szczypiorkowym i słupkami warzyw z kalarepą
II śniadanie
Muffiny meksykańskie z salsą pomidorową z jalapeno i sałatką
Obiad
Zielone falafele w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną z pietruszką i pekinką z papryką
Podwieczorek
Pizzerinki z serka wiejskiego z mozzarellą i czosnkowym sosem
Kolacja
Zupa krem z pieczonych warzyw z wieloziarnistą bagietką
Śniadanie
Czekoladowa owsianka z granolą i brzoskwinią
II śniadanie
Syrniki z cebulką, domowym ketchupem i sałatką z pomidorem
Obiad
Brokuły w serowym cieście na bulgurotto z warzywami i grana padano pod sosem z serem pleśniowym
Podwieczorek
Brzoskwiniowa panna cotta z prażonymi nerkowcami i owocami
Kolacja
Ciabatka pełnoziarnista z serem, jajkiem i papryką konserwową
Śniadanie
Ziołowe tosty francuskie caprese z guacamole, pomidorem, rukolą i słonecznikiem
II śniadanie
Niebanalne ciastko owsiane z malinami, posypką z czekolady deserowej i musem jabłkowym
Obiad
Wege gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie z chrzanowym puree i surówką z selera naciowego
Podwieczorek
Wegetariańska zupa gulaszowa
Kolacja
Orientalna sałatka z tofu curry, marchewką, ogórkami oraz dipem tahini-sojowym
Śniadanie
Brokułowe muffiny z pieczarkami i wędzonym twarogiem oraz sałatką
II śniadanie
Smoothie Green Dragon z chia
Obiad
Szpinakowy klops z sosem serowym, warzywnym risotto i pieczonymi warzywami z czosnkiem
Podwieczorek
Cukiniowe brownie z musem truskawkowo-miętowym
Kolacja
Tagliatelle z tofu w sosie grzybowym pod grana padano
Śniadanie
Ciabatta pełnoziarnista z serkiem bazyliowym, grillowaną papryką, rukolą i ogórkiem
II śniadanie
Zupa gołąbkowa
Obiad
Kaszotto grzybowe z serem halloumi
Podwieczorek
Waniliowe ciasteczka owsiane z czekoladą
Kolacja
Pomidorowy naleśnik z farszem serowo-szpinakowym
Śniadanie
Tost po francusku z papryką i mozzarellą, dipem szczypiorkowym oraz lekką sałatką
II śniadanie
Orzechowy muffin z jagodowym coulis, wiórkami kokosa i sałatką owocową
Obiad
Grillowane tofu na risotto pomidorowym z papryką pod tartą mozzarellą
Podwieczorek
Frytki z batata i pietruszki z pikantnym majo-mango
Kolacja
Sałatka z kozim serem, grejpfrutem i orzechami włoskimi, grzanką z pesto z rukoli i mozzarellą *[może zawierać łupiny]
Dieta wegetariańska o niskim indeksie glikemicznym to rozwiązanie, na które wszyscy czekali!
Przygotowany przez doświadczony zespół dietetyków plan żywieniowy w wersji wegetariańskiej o niskim IG dostępny jest w aż 7 wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal. Wybierając niższą kaloryczność, możemy skutecznie pozbyć się nadmiernych kilogramów, natomiast decydując się na wyższą kaloryczność, możemy utrzymać masę ciała lub ją zwiększyć.