Dieta Niski IG Wege
Zbilansowana dieta wegetariańska o niskim IG!
Ta dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, całkowicie pozbawiona mięsa, oferuje pełne zbilansowanie i różnorodność posiłków. Ograniczyliśmy łatwo przyswajalne węglowodany, eliminując jednocześnie produkty mięsne. Głównym celem diety jest utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, wpływając pozytywnie na układ krążenia. Dieta jest zalecana szczególnie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz tych, którzy pragną zdrowo wyeliminować mięso z diety. Znajduje również zastosowanie u osób borykających się z nadwagą, otyłością oraz w przypadku chorób metabolicznych o podłożu hormonalnym.
Odpowiedni bilans makroskładników zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze, uzupełniając jednocześnie witaminy i składniki mineralne.
Składniki diety wegetariańskiej o niskim IG
Białko w diecie pochodzi głównie z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, a także z jaj, mleka i jego przetworów. Dieta ta dostarcza dużej ilości błonnika, produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Opiera się na świeżych, sezonowych owocach i warzywach.
Menu na najbliższy tydzień
( 29 kwietnia - 5 maja )
Śniadanie
Ciabatta wieloziarnista z serkiem koperkowym, grillowaną papryką, rukolą i ogórkiem
II śniadanie
Zupa z soczewicą, pomidorami i cukinią podana z grzankami bazyliowymi
Obiad
Wege kotleciki z ciecierzycy w sosie szpinakowym z mascarpone na risotto z warzywami
Podwieczorek
Placuszki z serka wiejskiego z groszkiem, dipem rzodkiewkowym oraz pieczonymi słupkami batata
Kolacja
Razowy makaron w sosie marinara z serowymi klopsikiem
Śniadanie
Mini bułeczki z zieloną pastą oraz pastą strączkową z greckim serem i warzywami
II śniadanie
Zdrowe batony z masłem orzechowym
Obiad
Rolada wegetariańska z jarmużem, pesto i serem feta, sosem pieczarkowym i komosą z zielonym groszkiem
Podwieczorek
Tortilla z wiosennym smarowidłem ziołowym, sałatą i papryką
Kolacja
Warzywne placuszki z cukinią, chrzanowym serkiem, pieczonymi frytkami z warzyw i siekanymi oliwkami
Śniadanie
Nocna owsianka orzechowa z kruszonką brownie i porzeczkami
II śniadanie
Serowe kulki z czarną soczewicą i mini sałatką i krążkami pumpernikla
Obiad
Razowe penne w sosie śmietanowo-truflowym z grillowanymi warzywami i tartym serem
Podwieczorek
Koktajl borówkowy z płatkami owsianymi
Kolacja
Wiosenna brokułowa sałatka z jajkiem, szparagami, rzodkiewką, chrupiącymi grzankami i dressingiem musztardowo-pomarańczowym
Śniadanie
Pancakes kokosowe z serkiem czekoladowym i polewą malinową z płatkami migdałów
II śniadanie
Zupa koperkowa
Obiad
Panierowany ziarnami ser z konfiturą porzeczkową, frytkami z warzywnymi oraz czerwonym colesławem
Podwieczorek
Deserek bounty z polewą czekoladową i prażonymi migdałami
Kolacja
Naleśnik z grecką sałatką, gyrosem sojowym i dipem tzatziki
Śniadanie
Bajgiel wieloziarnisty z kolorowymi twarożkami i warzywami
II śniadanie
Proteinowe Belriso dobra rada truskawka i czekolada
Obiad
Tagliatelle w buraczanym pesto z kotlecikami pietruszkowo-orzechowymi, blanszowanym jarmużem i nasionami słonecznika
Podwieczorek
Łaciata vanilla muffin z musem jagodowym
Kolacja
Placuszki z cukinii, fety i pora, dipem ziołowym i wiosennymi warzywami
Śniadanie
Niebanalna jajecznica z pomidorami i szpinakiem
II śniadanie
Kulki ryżowe w sezamowej panierce z sosem pomidorowym i warzywami
Obiad
Klopsiki roślinne w sosie tikka masala z czarną soczewicą i warzywami
Podwieczorek
Piada z pieczarkami i serem
Kolacja
Sałatka z kaszą bulgur, falafelem, hummusem chilli i granatem
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Dieta wegetariańska o niskim indeksie glikemicznym to rozwiązanie, na które wszyscy czekali!
Przygotowany przez doświadczony zespół dietetyków plan żywieniowy w wersji wegetariańskiej o niskim IG dostępny jest w aż 7 wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal. Wybierając niższą kaloryczność, możemy skutecznie pozbyć się nadmiernych kilogramów, natomiast decydując się na wyższą kaloryczność, możemy utrzymać masę ciała lub ją zwiększyć.