fbpx

Dieta wege z rybami

Jeżeli unikasz spożywania mięsa, ale nie chcesz zrezygnować z ryb, owoców morza, jaj czy nabiału, ta dieta jest stworzona specjalnie dla Ciebie! Dieta wege z rybami to codzienna dawka pełnowartościowych, zbilansowanych posiłków wegetariańskich, wzbogaconych o dania z rybą.

Dlaczego warto włączyć ryby do diety?

Ryby stanowią główne źródło kwasów omega-3, a także są bogate w witaminy A, D, E oraz z grupy B. Dodatkowo dostarczają łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko oraz składniki mineralne, takie jak jod, selen i żelazo. Dlatego w ramach naszej diety wege z rybami, każdego dnia możesz cieszyć się co najmniej jednym spośród 5 posiłków, w którym znajduje się ryba.

Składniki diety wegetariańskiej z rybą

Białko w tej diecie pochodzi zarówno z produktów zwierzęcych, takich jak ryby, jaja, mleko i jego przetwory, jak i z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych oraz produkty pełnoziarniste. Dodatkowo, dieta jest obfita w świeże, sezonowe owoce i warzywa.

 

Menu na najbliższy tydzień

( 29 kwietnia - 5 maja )

Śniadanie
Owsianka Coco-pineapple z mandarynką, czekoladą, rodzynkami i orzechami

II śniadanie
Tarta z wiśnią i mini bezą

Obiad
Dorsz w sosie botwinkowym z ryżem w pesto, warzywami i fasolką szparagową

Podwieczorek
Ciasto truskawkowe pole

Kolacja
Panini z mozzarellą, konfiturą żurawinową i warzywami

Śniadanie
Pełnoziarnisty wrap z zieloną pastą z groszku, warzywami i serem chilli

II śniadanie
GRILL TAJM: Mojito gruszkowe free

Obiad
Rolada roślinna z jarmużem i serem feta pod sosem pieczarkowym z komosą ryżową i surówką z pora

Podwieczorek
Muffinki owsiane z musem cherry

Kolacja
Tarta porowo-ziemniaczana z tuńczykiem i dipem jogurtowym z kaparami

Śniadanie
Rollsy drożdżowe z ananasem, brzoskwiniowym twarożkiem i dżemem

II śniadanie
GRILL TAJM: Chłodzące gazpacho z grzankami

Obiad
Mintaj w sosie mascarpone z czerwonym colesławem i warzywnym ryżem

Podwieczorek
Murzynek bananowy z musem malinowym i prażonymi migdałami

Kolacja
Razowe penne w sosie śmietanowo-truflowym z grillowanymi warzywami i tartym serem

Śniadanie
Wiosenne smarowidło z białej fasoli i ziół, pieczone szparagi i wieloziarnista bagietka

II śniadanie
GRILL TAJM: Mrożona herbata bubble tea

Obiad
Panierowany ziarnami ser z konfiturą porzeczkową, frytkami z warzywnymi oraz czerwonym colesławem

Podwieczorek
Sałatka z makaronem, cukinią, fetą i pomidorami

Kolacja
Focaccia z czerwoną cebulką, kolorowym winogronem i serkiem bazyliowym

Śniadanie
Jagodzianka z budyniem i kruszonką oraz owocową sałatką z tartą czekoladą

II śniadanie
Cukiniowe curry z mozzarellą

Obiad
Rybne pulpeciki w sosie teriyaki na ryżu z sezamem i szczypiorkiem oraz kapustą z kimchi

Podwieczorek
Ciasto malina w czekoladzie

Kolacja
BBQ pulled carrot – czyli mini burger z rwaną marchewką i soczewicą w sosie BBQ

Śniadanie
Kakaowe gofry z kremem kokosowym, porzeczkami i prażonymi płatkami migdałów

II śniadanie
Delikatny krem z pomidorów, serwowany z kuleczkami ziemiaczano-serowymi

Obiad
Fussili duo, czyli makaron z dwoma rodzajami pesto, tuńczykiem, szpinakiem, oliwkami i tartą mozzarellą

Podwieczorek
Smoothie bananowe z marakują

Kolacja
Kiełbaski sojowe w cieście francuskim z ketchupem cukiniowym, piklami i sałatką szwedzką

Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

Obiad
Menu w trakcie tworzenia

Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia

Kolacja
Menu w trakcie tworzenia

Warianty diety wege z rybami

Nasz doświadczony zespół dietetyków przygotował plan żywieniowy w wersji wege z rybami, dostępny w aż 7 kalorycznościach: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal.