Dieta wege z rybami
Jeżeli unikasz spożywania mięsa, ale nie chcesz zrezygnować z ryb, owoców morza, jaj czy nabiału, ta dieta jest stworzona specjalnie dla Ciebie! Dieta wege z rybami to codzienna dawka pełnowartościowych, zbilansowanych posiłków wegetariańskich, wzbogaconych o dania z rybą.
Dlaczego warto włączyć ryby do diety?
Ryby stanowią główne źródło kwasów omega-3, a także są bogate w witaminy A, D, E oraz z grupy B. Dodatkowo dostarczają łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko oraz składniki mineralne, takie jak jod, selen i żelazo. Dlatego w ramach naszej diety wege z rybami, każdego dnia możesz cieszyć się co najmniej jednym spośród 5 posiłków, w którym znajduje się ryba.
Składniki diety wegetariańskiej z rybą
Białko w tej diecie pochodzi zarówno z produktów zwierzęcych, takich jak ryby, jaja, mleko i jego przetwory, jak i z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych oraz produkty pełnoziarniste. Dodatkowo, dieta jest obfita w świeże, sezonowe owoce i warzywa.
Menu na najbliższy tydzień
( 29 kwietnia - 5 maja )
Śniadanie
Owsianka Coco-pineapple z mandarynką, czekoladą, rodzynkami i orzechami
II śniadanie
Tarta z wiśnią i mini bezą
Obiad
Dorsz w sosie botwinkowym z ryżem w pesto, warzywami i fasolką szparagową
Podwieczorek
Ciasto truskawkowe pole
Kolacja
Panini z mozzarellą, konfiturą żurawinową i warzywami
Śniadanie
Pełnoziarnisty wrap z zieloną pastą z groszku, warzywami i serem chilli
II śniadanie
GRILL TAJM: Mojito gruszkowe free
Obiad
Rolada roślinna z jarmużem i serem feta pod sosem pieczarkowym z komosą ryżową i surówką z pora
Podwieczorek
Muffinki owsiane z musem cherry
Kolacja
Tarta porowo-ziemniaczana z tuńczykiem i dipem jogurtowym z kaparami
Śniadanie
Rollsy drożdżowe z ananasem, brzoskwiniowym twarożkiem i dżemem
II śniadanie
GRILL TAJM: Chłodzące gazpacho z grzankami
Obiad
Mintaj w sosie mascarpone z czerwonym colesławem i warzywnym ryżem
Podwieczorek
Murzynek bananowy z musem malinowym i prażonymi migdałami
Kolacja
Razowe penne w sosie śmietanowo-truflowym z grillowanymi warzywami i tartym serem
Śniadanie
Wiosenne smarowidło z białej fasoli i ziół, pieczone szparagi i wieloziarnista bagietka
II śniadanie
GRILL TAJM: Mrożona herbata bubble tea
Obiad
Panierowany ziarnami ser z konfiturą porzeczkową, frytkami z warzywnymi oraz czerwonym colesławem
Podwieczorek
Sałatka z makaronem, cukinią, fetą i pomidorami
Kolacja
Focaccia z czerwoną cebulką, kolorowym winogronem i serkiem bazyliowym
Śniadanie
Jagodzianka z budyniem i kruszonką oraz owocową sałatką z tartą czekoladą
II śniadanie
Cukiniowe curry z mozzarellą
Obiad
Rybne pulpeciki w sosie teriyaki na ryżu z sezamem i szczypiorkiem oraz kapustą z kimchi
Podwieczorek
Ciasto malina w czekoladzie
Kolacja
BBQ pulled carrot – czyli mini burger z rwaną marchewką i soczewicą w sosie BBQ
Śniadanie
Kakaowe gofry z kremem kokosowym, porzeczkami i prażonymi płatkami migdałów
II śniadanie
Delikatny krem z pomidorów, serwowany z kuleczkami ziemiaczano-serowymi
Obiad
Fussili duo, czyli makaron z dwoma rodzajami pesto, tuńczykiem, szpinakiem, oliwkami i tartą mozzarellą
Podwieczorek
Smoothie bananowe z marakują
Kolacja
Kiełbaski sojowe w cieście francuskim z ketchupem cukiniowym, piklami i sałatką szwedzką
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Warianty diety wege z rybami
Nasz doświadczony zespół dietetyków przygotował plan żywieniowy w wersji wege z rybami, dostępny w aż 7 kalorycznościach: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal.