Dieta Niski IG Wege
Zbilansowana dieta wegetariańska o niskim IG!
Ta dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, całkowicie pozbawiona mięsa, oferuje pełne zbilansowanie i różnorodność posiłków. Ograniczyliśmy łatwo przyswajalne węglowodany, eliminując jednocześnie produkty mięsne. Głównym celem diety jest utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, wpływając pozytywnie na układ krążenia. Dieta jest zalecana szczególnie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz tych, którzy pragną zdrowo wyeliminować mięso z diety. Znajduje również zastosowanie u osób borykających się z nadwagą, otyłością oraz w przypadku chorób metabolicznych o podłożu hormonalnym.
Odpowiedni bilans makroskładników zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze, uzupełniając jednocześnie witaminy i składniki mineralne.
Składniki diety wegetariańskiej o niskim IG
Białko w diecie pochodzi głównie z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, a także z jaj, mleka i jego przetworów. Dieta ta dostarcza dużej ilości błonnika, produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Opiera się na świeżych, sezonowych owocach i warzywach.
Menu na najbliższy tydzień
( 20 maja - 26 maja )
Śniadanie
Placuszki z białym serem, żurawinowym musem jogurtowym, morelą suszoną i świeżym kiwi
II śniadanie
Smoothie wellness (kiwi, jabłko, gruszka, natka)
Obiad
Rolada szpinakowa z warzywami, sosem toskańskim, brokułowy gratin z surówką z selera naciowego
Podwieczorek
Tumbet – Hiszpańska zapiekanka z bakłażanem
Kolacja
Sałatka grecka z żółtą fetą, tofu w sezamie, słonecznym dressingiem i słonecznikiem, podana z grzanką wieloziarnistą
Śniadanie
Chlebek czekoladowy z cytrynowym jogurtem i borówkami
II śniadanie
Sałatka jajeczna z chrzanem, żółtym serem, selerem, ogórkiem konserwowym oraz pumperniklem
Obiad
Makaron penne z sosem napoletana, bazylią, serem mozzarella i pieczonymi strączkami
Podwieczorek
Shake strawberry choco
Kolacja
Ciabatta pełnoziarnista z serkiem z czerwonym pesto, grillowaną papryką i suszonym pomidorem
Śniadanie
Grecki wrap DIY z ajvarem i fetą w czarnuszce
II śniadanie
Gulasz z bakłażana z selerem naciowym, kaparami i prażoną cieciorką
Obiad
Pomidorowe pęczotto z serem pleśniowym, wege kotlecikami i grillowanymi warzywami
Podwieczorek
Deserowe duo: Serek malina-kokos & Kakao-orzech pod kruszonką brownie z mango
Kolacja
Bułka zapiekana z farszem chilli sin carne podana z meksykańskim dipem kolendrowym
Śniadanie
Owsianka śliwka w czekoladzie
II śniadanie
Krem z pieczonej papryki i pomidorów z masłem orzechowym i limonką
Obiad
Kotlety jajeczne z grzybkami w śmietanie na warzywnym risotto z surówką z czerwonej kapusty z sezamem
Podwieczorek
Serek wiejski tzatziki z pumperniklem i słupkami warzyw
Kolacja
Queasadilla z czarną fasolą, papryką i sosem jogurtowym
Śniadanie
Warzywa duszone po hiszpańsku z tartym serem, jajkiem sadzonym i tostem
II śniadanie
Koktajl mango-brzoskwinia-pomarańcza
Obiad
Pieczone tofu w sosie z kaszą bulgur, czarną soczewicą i karczochami pod grana padano i surówką
Podwieczorek
Pizza na brokułowym spodzie z pieczarkami, papryką i mozzarellą podana z sosem czosnkowym
Kolacja
Wytrawny sernik z cukinii z sosem jogurtowym i sałatką z pomidorów
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia
Obiad
Menu w trakcie tworzenia
Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia
Kolacja
Menu w trakcie tworzenia
Dieta wegetariańska o niskim indeksie glikemicznym to rozwiązanie, na które wszyscy czekali!
Przygotowany przez doświadczony zespół dietetyków plan żywieniowy w wersji wegetariańskiej o niskim IG dostępny jest w aż 7 wariantach kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal. Wybierając niższą kaloryczność, możemy skutecznie pozbyć się nadmiernych kilogramów, natomiast decydując się na wyższą kaloryczność, możemy utrzymać masę ciała lub ją zwiększyć.