Dieta Niski IG
Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.
W diecie z niskim indeksem glikemicznym, nie używamy cukru, miodu, jasnego pieczywa i jasnych produktów zbożowych. Ograniczone są również niektóre warzywa (ziemniaki, gotowana marchew i buraki) oraz owoce.
Desery i słodkie posiłki przygotowane w odpowiedni sposób będą świetnym uzupełnieniem diety nie wpływającym negatywnie na efekty założone w diecie.
Menu na najbliższy tydzień
( 20 maja - 26 maja )
Śniadanie
Omlet pieczony z warzywami, wędzonym łososiem, pełnoziarnistą ciabattą i słonecznym sosem
II śniadanie
Pomidorowe muffiny capriciosa oraz mini sałatka z dipem koperkowym
Obiad
Vege burrito z tofu podane z salsą warzywną i surówką z białej kapusty
Podwieczorek
Fioletowy jogurt z mixem prażonych nasion, płatkami kokosa i owocami
Kolacja
Orzechowo-batatowa zupa krem z szarpanym kurczakiem, ryżem z kolendrą i płatkami chilli
Śniadanie
Naleśniki z farszem serowo-brokułowym z sosem ziołowym i mixem sałat z rzodkiewką
II śniadanie
Green ice tea z brzoskwinią
Obiad
Tagliatelle w sosie kurkowym z pieczoną rybą i natką pietruszki
Podwieczorek
Sałatka gyros
Kolacja
Szpinakowa pasta z serem feta & pasta z białej fasoli i pieczonego czosnku podane z bagietką i słupkami warzyw
Śniadanie
Złota owsianka kokosowa z porzeczką, sosem truskawkowym i posypką z czekolady
II śniadanie
Zupa harira
Obiad
Kotlety gryczane z groszkiem w sosie pieczarkowym z mascarpone na kalafiorowym puree z marchewką julienne i mizerią
Podwieczorek
Jogurtowy deser z polewą kawową i jagodami goji
Kolacja
Placuszki cheddarowe z porem, sałatką z kurczakiem oraz dressingiem musztardowo-jogurtowym
Śniadanie
Pikantne jajka zapiekane po marokańsku z pełnoziarnistą mini bułeczką i kolendrą
II śniadanie
Ciasto jogurtowe z żurawiną
Obiad
Kurczak pieczony pod zieloną kruszonką na warzywnym risotto z pieczonymi brokułami i papryką z czosnkiem
Podwieczorek
Serek wiejski tzatziki z pumperniklem i słupkami warzyw
Kolacja
Queasadilla z czarną fasolą, papryką i guacamole
Śniadanie
Waniliowe pancakes z musem sernikowym, plastrem pomarańczy i grejpfruta, sosem czekoladowym i jagodami goji
II śniadanie
Tost graham z pastą pomidorowo-orzechową oraz sałatką warzywną
Obiad
Penne aglio olio z oliwą truflową, grana padano i grillowanym kurczakiem pod karmelizowaną pieczarką i pieczoną cukinią
Podwieczorek
Smoothie truskawkowo-pomarańczowe z chia
Kolacja
Sałatka grecka z tuńczykiem, serem bałkańskim, jogurtowo-balsamicznym vinegrette oraz grzankami
Śniadanie
Kanapka z paprykowym pesto, mozzarellą, rukolą i zielonym ogórkiem
II śniadanie
Zupa seczuańska z makaronem
Obiad
Szynka wieprzowa w kremowym sosie z mascarpone podana z mixem kasz i maślanymi warzywami
Podwieczorek
Cukiniowy piernik z polewą czekoladową i granatem
Kolacja
Budda bowl z kapustą, pieczonymi strączkami, fetą oraz kolorowym ryżem podane z sosem miętowo-kolendrowym
Śniadanie
Jajka po ranczersku z salsą pomidorową, awokado, fasolką i posypką z bekonu
II śniadanie
Orzechowy deser twarogowy z jabłkiem i granolą
Obiad
Kotlety a’la pożarskie na puree z kalafiora, komosa z warzywami
Podwieczorek
Fakes – zupa z soczewicy
Kolacja
Focaccia z oliwkami, różowym serkiem i warzywami ze szpinakiem
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1800 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2000 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2200 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
3000 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM
Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 3000 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.