fbpx

Dieta wege z rybami

Jeżeli unikasz spożywania mięsa, ale nie chcesz zrezygnować z ryb, owoców morza, jaj czy nabiału, ta dieta jest stworzona specjalnie dla Ciebie! Dieta wege z rybami to codzienna dawka pełnowartościowych, zbilansowanych posiłków wegetariańskich, wzbogaconych o dania z rybą.

Dlaczego warto włączyć ryby do diety?

Ryby stanowią główne źródło kwasów omega-3, a także są bogate w witaminy A, D, E oraz z grupy B. Dodatkowo dostarczają łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko oraz składniki mineralne, takie jak jod, selen i żelazo. Dlatego w ramach naszej diety wege z rybami, każdego dnia możesz cieszyć się co najmniej jednym spośród 5 posiłków, w którym znajduje się ryba.

Składniki diety wegetariańskiej z rybą

Białko w tej diecie pochodzi zarówno z produktów zwierzęcych, takich jak ryby, jaja, mleko i jego przetwory, jak i z produktów roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych oraz produkty pełnoziarniste. Dodatkowo, dieta jest obfita w świeże, sezonowe owoce i warzywa.

 

Menu na najbliższy tydzień

( 20 maja - 26 maja )

Śniadanie
Placuszki z białym serem, jogurtem żurawinowym z morelą suszoną i świeżym kiwi

II śniadanie
Pomidorowe muffiny capriciosa oraz mini sałatka z dipem koperkowym

Obiad
Szarpany łosoś z tagliatelle w sosie bazyliowym, prażonymi pestkami dyni i świeżym szpinakiem

Podwieczorek
Orzechowy budyń jaglany z wiśnią w czekoladzie, owocami i prażonymi arachidami

Kolacja
Tortilla z burakiem, serem feta, szpinakiem i karmelizowaną cebulą z sosem aioli

Śniadanie
Naleśniki z farszem serowo-brokułowym z sosem ziołowym i mixem sałat z rzodkiewką

II śniadanie
Belriso czekoladowe z musem brzoskwiniowym, bananowymi chrupkami, granatem i suszonymi figami

Obiad
Kotlety jajeczne z puree kalafiorowym z czarną soczewicą i surówką z pora, kukurydza i kapusty pekińskiej

Podwieczorek
Gruszki z czekoladą pod kruszonką z waniliowym jogurtem i jagodami goji

Kolacja
Barszcz czerwony z vege pierożkami gyoza

Śniadanie
Cynamonowe tosty francuskie z waniliowym serkiem z ricottą i sałatką owocową

II śniadanie
Owsianka kawowo-kakaowa z maliną i truskawką pod wiórkami czekoladowymi

Obiad
Dorsz pieczony z mozzarellą i pomidorem w rozmarynowym sosie z batatami oraz surówką z pekinki, jarmużu i gruszki

Podwieczorek
Smoothie multiwitamina ananas-marchew-pomarańcza

Kolacja
Tarta z oscypkiem i szpinakiem z sosem tymiankowym

Śniadanie
Pikantne jajka zapiekane po marokańsku z pełnoziarnistą mini bułeczką i kolendrą

II śniadanie
Babka z pomarańczy i orzechów” (może zawierać łupiny orzecha)

Obiad
Kebab w bułce z wege gyrosem i colesławem

Podwieczorek
Serek wiejski tzatziki z pumperniklem i słupkami warzyw

Kolacja
Makaron z oliwą truflową, grana padano, pieczarkami i papryką

Śniadanie
Croissant z serkiem pomidorowym i szpinakowym oraz słupkami warzyw

II śniadanie
Brzoskwiniowo-waniliowy sernik

Obiad
Ryba w porowo-serowym sosie z pieczonym w ziołach batatem oraz fasolką szparagową

Podwieczorek
Zupa jarzynowa z koperkiem

Kolacja
Kluski z batata z sosem śmietanowo-grzybowym pod tartym serem z grillowanymi pieczarkami

Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

Obiad
Menu w trakcie tworzenia

Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia

Kolacja
Menu w trakcie tworzenia

Śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

II śniadanie
Menu w trakcie tworzenia

Obiad
Menu w trakcie tworzenia

Podwieczorek
Menu w trakcie tworzenia

Kolacja
Menu w trakcie tworzenia

Warianty diety wege z rybami

Nasz doświadczony zespół dietetyków przygotował plan żywieniowy w wersji wege z rybami, dostępny w aż 7 kalorycznościach: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal oraz 3000 kcal.