fbpx
catering dietetyczny tajm dieta niski indeks glikemiczny

Dieta Niski IG

Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.
Dieta z niskim IG z dostawą do domu
W diecie z niskim indeksem glikemicznym, nie używamy cukru, miodu, jasnego pieczywa i jasnych produktów zbożowych. Ograniczone są również niektóre warzywa (ziemniaki, gotowana marchew i buraki) oraz owoce.
Desery i słodkie posiłki przygotowane w odpowiedni sposób będą świetnym uzupełnieniem diety nie wpływającym negatywnie na efekty założone w diecie.

Menu na najbliższy tydzień

( 29 kwietnia - 5 maja )

Śniadanie
Pieczona owsianka z wiśniami, serkiem i sałatką owocową

II śniadanie
Zupa z soczewicą, pomidorami i cukinią podana z grzankami bazyliowymi

Obiad
Szynka wieprzowa w sosie jabłkowym z blanszowanymi warzywami i frytkami z pietruszki i batata

Podwieczorek
Multiwitaminowy koktajl brzoskwiniowo-pomarańczowy

Kolacja
Pasta z tuńczyka i pieczonej papryki oraz grecka Fava z pełnoziarnistymi placuszkami oraz mixem sałat z ogórkiem i pomidorem w ziołach

Śniadanie
Szpinakowy chlebek owsiany z pastą z koziego serka i tymianku oraz pieczonej papryki z soczewicą i serem feta

II śniadanie
Zdrowe batony z masłem orzechowym

Obiad
Kurczak w sosie curry z kaszą bulgur&pęczak, pieczonym bakłażanem oraz różowym kalafiorem

Podwieczorek
Tortilla z twarożkiem koperkowym, sałatą i papryką

Kolacja
Pomidorowe kaszotto z fasolką szparagową, grillowaną papryką, prażoną cieciorką i grana padano

Śniadanie
Wiosenne, pełnoziarniste panini z gruszką i pleśniowym serem

II śniadanie
GRILL TAJM: Orzeźwiający drink free Peach LeMango

Obiad
Satay z kurczaka z ryżem z warzywami i kolorową surówką

Podwieczorek
Słupki marchewki i ogórka z gruzińską pastą fasolową

Kolacja
Razowe penne w sosie śmietanowo-truflowym z grillowanymi warzywami i tartym serem

Śniadanie
Wiosenne smarowidło z białej fasoli i ziół, pieczone szparagi i wieloziarnista bagietka

II śniadanie
Sałatka z orzechową cieciorką i słonecznym dressingiem

Obiad
GRILL TAJM: Karkówka grillowana z cebulką, sosem BBQ, grecką sałatką i brokułowym puree

Podwieczorek
Crumble pod owsianą kruszonką z orzeźwiającym miętowym sosem

Kolacja
Zupa gyros z serowymi grzankami

Śniadanie
Tost pełnoziarnisty z jajkiem sadzonym, rzodkiewkowym serkiem i warzywami

II śniadanie
Żurawinowy pudding chia z kiwi i pomarańczą pod granolą z płatkami migdałów

Obiad
Tagliatelle w buraczanym pesto z kotlecikami pietruszkowo-orzechowymi, blanszowanym jarmużem i nasionami słonecznika

Podwieczorek
Ciasteczkowy blok z borówkami i truskawkowym jogurtem straciatella

Kolacja
Placuszki z cukinii, fety i pora, dipem ziołowym i wiosennymi warzywami

Śniadanie
Leśne syrniki z jagodami, waniliowym musem i wiśniami w sosie

II śniadanie
Delikatny krem z pomidorów, serwowany z kuleczkami ziemiaczano-serowymi

Obiad
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora podany z gratin brokułowym i surówką z kalarepy

Podwieczorek
Twarożek po włosku z pumperniklem i warzywami

Kolacja
Sałatka z kaszą bulgur, falafelem, hummusem chilli i granatem

Śniadanie
Śniadanie po angielsku: jajko sadzone, bekon, fasolka w pomidorach, bułeczka pełnoziarnista

II śniadanie
Czekonaleśnik z serkiem śmietankowym, musem porzeczkowym oraz pomarańczą

Obiad
Pieczone mielone z cebulką na soczewicowym puree podane z sałatką z pomidorów z cebulką w śmietanie

Podwieczorek
Smoothie zielona moc antyoksydantów

Kolacja
Gofr szpinakowy z bazyliowym twarożkiem i warzywami

Rozkład makroskładników

Węglowodany Białko Tłuszcz
1200 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
1800 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2000 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2200 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
2500 kcal 40-50% 20-25% 25-35%
3000 kcal 40-50% 20-25% 25-35%

Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM

Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 3000 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.

 

dieta-niski-indeks-glikemiczny