Dieta Niski IG
Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym to gwarancja świeżych , nie przetworzonych produktów z ograniczeniem cukrów prostych, o niskim indeksie glikemicznym .Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest odpowiednia i dedykowana w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Polecamy ją także wszystkim osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze i zredukować masę ciała.
W diecie z niskim indeksem glikemicznym, nie używamy cukru, miodu, jasnego pieczywa i jasnych produktów zbożowych. Ograniczone są również niektóre warzywa (ziemniaki, gotowana marchew i buraki) oraz owoce.
Desery i słodkie posiłki przygotowane w odpowiedni sposób będą świetnym uzupełnieniem diety nie wpływającym negatywnie na efekty założone w diecie.
Menu na najbliższy tydzień
( 29 kwietnia - 5 maja )
Śniadanie
Pieczona owsianka z wiśniami, serkiem i sałatką owocową
II śniadanie
Zupa z soczewicą, pomidorami i cukinią podana z grzankami bazyliowymi
Obiad
Szynka wieprzowa w sosie jabłkowym z blanszowanymi warzywami i frytkami z pietruszki i batata
Podwieczorek
Multiwitaminowy koktajl brzoskwiniowo-pomarańczowy
Kolacja
Pasta z tuńczyka i pieczonej papryki oraz grecka Fava z pełnoziarnistymi placuszkami oraz mixem sałat z ogórkiem i pomidorem w ziołach
Śniadanie
Szpinakowy chlebek owsiany z pastą z koziego serka i tymianku oraz pieczonej papryki z soczewicą i serem feta
II śniadanie
Zdrowe batony z masłem orzechowym
Obiad
Kurczak w sosie curry z kaszą bulgur&pęczak, pieczonym bakłażanem oraz różowym kalafiorem
Podwieczorek
Tortilla z twarożkiem koperkowym, sałatą i papryką
Kolacja
Pomidorowe kaszotto z fasolką szparagową, grillowaną papryką, prażoną cieciorką i grana padano
Śniadanie
Wiosenne, pełnoziarniste panini z gruszką i pleśniowym serem
II śniadanie
GRILL TAJM: Orzeźwiający drink free Peach LeMango
Obiad
Satay z kurczaka z ryżem z warzywami i kolorową surówką
Podwieczorek
Słupki marchewki i ogórka z gruzińską pastą fasolową
Kolacja
Razowe penne w sosie śmietanowo-truflowym z grillowanymi warzywami i tartym serem
Śniadanie
Wiosenne smarowidło z białej fasoli i ziół, pieczone szparagi i wieloziarnista bagietka
II śniadanie
Sałatka z orzechową cieciorką i słonecznym dressingiem
Obiad
GRILL TAJM: Karkówka grillowana z cebulką, sosem BBQ, grecką sałatką i brokułowym puree
Podwieczorek
Crumble pod owsianą kruszonką z orzeźwiającym miętowym sosem
Kolacja
Zupa gyros z serowymi grzankami
Śniadanie
Tost pełnoziarnisty z jajkiem sadzonym, rzodkiewkowym serkiem i warzywami
II śniadanie
Żurawinowy pudding chia z kiwi i pomarańczą pod granolą z płatkami migdałów
Obiad
Tagliatelle w buraczanym pesto z kotlecikami pietruszkowo-orzechowymi, blanszowanym jarmużem i nasionami słonecznika
Podwieczorek
Ciasteczkowy blok z borówkami i truskawkowym jogurtem straciatella
Kolacja
Placuszki z cukinii, fety i pora, dipem ziołowym i wiosennymi warzywami
Śniadanie
Leśne syrniki z jagodami, waniliowym musem i wiśniami w sosie
II śniadanie
Delikatny krem z pomidorów, serwowany z kuleczkami ziemiaczano-serowymi
Obiad
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora podany z gratin brokułowym i surówką z kalarepy
Podwieczorek
Twarożek po włosku z pumperniklem i warzywami
Kolacja
Sałatka z kaszą bulgur, falafelem, hummusem chilli i granatem
Śniadanie
Śniadanie po angielsku: jajko sadzone, bekon, fasolka w pomidorach, bułeczka pełnoziarnista
II śniadanie
Czekonaleśnik z serkiem śmietankowym, musem porzeczkowym oraz pomarańczą
Obiad
Pieczone mielone z cebulką na soczewicowym puree podane z sałatką z pomidorów z cebulką w śmietanie
Podwieczorek
Smoothie zielona moc antyoksydantów
Kolacja
Gofr szpinakowy z bazyliowym twarożkiem i warzywami
Rozkład makroskładników
Węglowodany | Białko | Tłuszcz | |
---|---|---|---|
1200 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
1800 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2000 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2200 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
2500 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
3000 kcal | 40-50% | 20-25% | 25-35% |
Warianty diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym TAJM
Odpowiednio zbilansowane menu ma za zadanie zapobiegać wahaniom glukozy we krwi. Oferujemy szeroki wybór kaloryczności: od 1200 do 3000 kcal, dzięki czemu na naszej diecie o niskim indeksie glikemicznym możliwa jest zarówno redukcja, jak i utrzymanie masy ciała oraz budowanie tkanki mięśniowej.