fbpx

Dieta optimal – na czym polega? Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta

Dieta optimal to optymalne rozwiązanie dla osób, dla których „być na diecie” oznacza życie pełne wyrzeczeń, liczenia kalorii i eliminacji ulubionych składników. Przygotowaliśmy dla Ciebie smaczny, zdrowy i odpowiednio zbilansowany jadłospis, który będzie idealną kontynuacją diety Odchudzającej lub innej diety redukcyjnej. Nie wiesz, co zrobić po diecie, by uniknąć efektu jo-jo i nie rzucić się na tony jedzenia na wynos? Przyzwyczaiłeś się do jedzenia pod drzwi, bez tracenia czasu na zakupy i gotowanie?

Ta linia jest dla Ciebie idealnym rozwiązaniem!

 

Na czym polega zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta?

Nasze społeczeństwo nieustannie jest bombardowane reklamami niezdrowych przekąsek, szybkich dań na wynos i słodkich napojów. Nasz styl życia jest coraz szybszy- znajdujemy coraz mniej czasu na ruch, sen i odpoczynek. Właśnie takie codzienne nawyki sprawiają, że jako reprezentanci krajów wysoko rozwiniętych w coraz większym stopniu zmagamy się z nadwagą i otyłością. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia co drugi z Polaków ma nadwagę, a 1 na 4 z nas ma otyłość. Nadmierna masa ciała jest główną przyczyną rozwoju chorób cywilizacyjnych, nowotworów, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych. Może również prowadzić do przedwczesnych zgonów lub pogorszenia jakości życia. Być, czy nie być na diecie to więc dziś nie tylko kwestia estetyczna, czy moda, ale przede wszystkim dbałość o zdrowe i długie życie.

Jak dbać o zdrowie?

Podstawą zdrowego życia jest regularna aktywność fizyczna, sen i odpowiednia dieta. Zgodnie z najnowszymi badaniami MultiSport Index (2019) tylko 64% Polaków jest aktywnych fizycznie, jednak wartość ta z roku na rok rośnie. Drugim filarem naszego zdrowia jest to, co znajduje się na talerzach. Tradycyjna polska kuchnia niestety niezbyt dobrze zgrywa się z zasadami prawidłowego żywienia. Tłuste mięsa, węglowodany proste, alkohol oraz znikoma ilość warzyw i owoców nie wpisuje się w obowiązującą piramidę zdrowego żywienia. Co zatem jeść? Czy niezbędne są wymyślne diety gwiazd, diety pełne wykluczeń, czy pozbawione poszczególnych składników odżywczych?

Zasady prawidłowego żywienia:

  • Jedz odpowiednią ilość kilokalorii

    Podstawową zasadą zdrowego odżywiania jest ta, by jeść tyle ile Twój organizm potrzebuje. Nadwyżka kaloryczna sprawi, że będziemy przybierać na wadze, natomiast niedobór kilokalorii, zwłaszcza wysoki, sprawi, że do organizmu nie będą dostarczanie odpowiednie ilości składników odżywczych. Taka sytuacja może doprowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych i być przyczyną chorób. Do najczęstszych zaburzeń wywoływanych niedostępnością energii należy anoreksja, bulimia, anemia, czy nawet problemy z układem krążenia. Stosowanie diet o niskiej wartości energetycznej zmienia bowiem funkcjonowanie osi podwzgórze-przysadka-tarczyca i metabolizm obwodowy hormonów tarczycy. W związku z tym obniżanie stężenia hormonów tarczycy we krwi oraz zaburzenie
    ich przemian i działania w warunkach deficytu energetycznego prowadzi do zmian w budowie mięśnia sercowego, zakłócenia homeostazy wapnia i osłabienia kurczliwości serca. Podczas stosowania diet redukcyjnych warto więc pamiętać o tym, by deficyt energetyczny nie był zbyt wysoki, a czas redukcji zbyt długi.

  • Zadbaj o odpowiedni bilans wodny

    Podczas wykonywania codziennych aktywności ludzkie ciało ulega wielu zmianom adaptacyjnym. Podnosi się temperatura ciała, podnosi się tętno
    i ciśnienie krwi, dochodzi do zwiększonego użycia elektrolitów i płynów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odwodnienie może prowadzić do zaburzeń elektrolitowych i w konsekwencji do zaburzeń zdrowotnych w przyszłości. Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, odgrywa kluczową rolę w procesach przemiany materii i trawienia, chroni nas przed przegrzaniem poprzez usuwanie nadmiaru ciepła wraz z potem. Musimy więc zwrócić szczególną uwagę na stan nawodnienia naszego organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby osoby dorosłe spożywały 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 70 kg powinna wypijać minimum 2,1L wody. Nie wliczamy w to płynów przyjmowanych podczas ćwiczeń.

  • Rozkład makroskładników ma znaczenie!

    Odpowiedni rozkład białek, tłuszczów i węglowodanów stanowi podstawę zbilansowanej diety. Nadmiar tłuszczy w diecie może prowadzić do zaburzeń kardiologicznych, hiperlipidemii, czy zaburzeń neurologicznych. Z kolei niedobór do zaburzeń związanych z hormonami, gdyż to właśnie tłuszcze w dużej mierze odpowiadają za ich budowę. Do niedoboru lub nadmiaru białek w naszej populacji zwykle nie dochodzi. Związane jest to z gospodarką energetyczną organizmu. Przy nadmiernym spożyciu białek przekraczającym ilość potrzebną do syntezy białek ciała i związków azotowych obserwuje się wzmożony katabolizm białka i wykorzystanie białka jako materiału energetycznego, w zastępstwie węglowodanów i tłuszczy.

  • Wybieraj mądrze!

    W dobrze zbilansowanej diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste. Jest to szczególnie ważne w obliczu aktualnych problemów cywilizacyjnych. Spożywanie węglowodanów złożonych, obecnych w produktach pełnoziarnistych, może nas uchronić przed największą plagą XXI wieku, czyli cukrzycą.
    Kolejnym ważnym składnikiem produktów pełnoziarnistych jest błonnik. Zgodnie z zaleceniami WHO/FAO spożycie 25 g błonnika/dobę pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Błonnik pełni także kluczową rolę w profilaktyce raka jelita grubego, przez usprawnienie perystaltyki jelit, a także w profilaktyce raka piersi- ma bowiem zdolność regulacji poziomu estrogenów.
    Dieta nie powinna zawierać zbyt dużej ilości produktów wysokoprzetworzonych. Są one bogate konserwanty, barwniki i ulepszacze smaku. Często jako konserwant wykorzystywana jest sól, której nadmiar to prosta droga do nadciśnienia tętniczego.

  • Owoce i warzywa to Twój przyjaciel

    Owoce i warzywa stanowią żródło witamin, mikro- i makro- elementów, błonnika a także cennych przeciwutleniaczy. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć niektórych z nich, warto więc komponować jadłospis w taki sposób, aby utrzymać odpowiedni poziom wszystkich niezbędnych związków w ustroju. Co ciekawe owoce i warzywa (poza nielicznymi wyjątkami) są również niskokaloryczne, niskotłuszczowe i nie zawierają cukru. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób układu krwionośnego, nowotworów, chorób układu nerwowego, oraz depresji.
    Liczną grupę związków, które znajdziemy w owocach i warzywach stanowią antyoksydanty, które są niezbędne w walce z tzw. stresem oksydacyjnym. Jest to stan braku równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu, a biologiczną zdolnością do szybkiej neutralizacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy wyrządzonych szkód. Nadmiar wolnych rodników jest początkiem rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, jak: miażdżyca, cukrzyca, zaćma, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, czy nowotwory.

 

Jak zadbać o prawidłową dietę?

Na podstawie zasad zdrowego żywienia jesteśmy w stanie sami zadbać o to, by nasze codzienne posiłki dostarczały nam wszystkiego, czego nasz organizm potrzebuje. Nie od razu nauczymy się wszystkich zasad i nie zawsze uda nam się wdrożyć je od razu w życie. Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy profesjonalnego dietetyka, który krok po kroku przeprowadzi nas przez proces zmiany naszych nawyków żywieniowych. Co jeśli dysponujemy ograniczoną ilością czasu, który mielibyśmy poświęcić na wizyty u dietetyka, zakupy i gotowanie? W tej sytuacji z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Jaką dietę wybrać? Czym kierować się przy dobrze kaloryczności i rodzaju diety? Co jeśli potrzebuje jedynie zdrowego, dobrze zbilansowanego jadłospisu, bo osiągnęliśmy już odpowiednią masę ciała? Na większość z tych pytań odpowiedzią jest nowa dieta OPTIMAL.
Jest idealną opcją dla osób, które ukończyły już redukcję lub budowanie masy ciała, a chcą pozostać na wygodnej formie diety pudełkowej, bez obaw o odpowiedni bilans jadłospisu we własnym zakresie. Oprócz benefitów czysto zdrowotnych mają też szansę na poznanie nowych smaków, bowiem dieta optimal obfituje w kuchnie z każdego zakątka świata. Oszczędź sobie czas i wybierz dietę optimal w cateringu Tajm.

 

Bibliografia:
  • Kłosiewicz-Latoszek, L., & Cybulska, B. (2011). Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowonaczyniowych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 92(2), 181-186.
  • Jung, A. (2014). Otyłość-choroba cywilizacyjna. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 10(3), 226-232.
  • Kinalska, I., Popławska-Kita, A., Telejko, B., Kinalski, M., & Zonenberg, A. (2006). Otyłość a zaburzenia przemiany węglowodanowej. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 2(3), 94-101.
  • Benefit System, Kantar: Benefit System- MultiSport Index 2019. Witryna spółki Benefit System.
  • Lachowicz, K., Pałkowska-Goździk, E., & ROSOŁOW-SKA-HUSZCZ, D. (2017). Aktywność osi podwzgórze-przysadka-tarczyca (HPT) i funkcjonowanie mięśnia sercowego w warunkach deficytu energetycznego. Postepy Hig Med Dosw (online), 71, 1154-1171.
  • Strona Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej
  • Borowska, J. (2003). Owoce i warzywa jako zrodlo naturalnych przeciwutleniaczy [1]. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, 5(47), 11-12.
Dieta Optimal
Intermittent fasting, czyli post przerywany – na czym polega

W sprawie diet i odchudzania regularnie pojawiają się nowe trendy i mody. Ostatnio popularny stał się post przerywany – na czym polega, jak należy go stosować oraz w jaki...

Czytaj więcej
Zdrowa i Skuteczna Dieta Redukcyjna: Co Musisz Wiedzieć

Co to jest dieta redukcyjna? Dieta redukcyjna to dieta, która ma na celu wygenerowanie deficytu kalorycznego, czyli sytuacji, w której organizm zużywa więcej energii, niż jest mu dostarczane z...

Czytaj więcej
Cudowne właściwości dyni

Nadszedł sezon na dynie! Nastała jesień i zaczął się okres, w którym warto korzystać z jej dobrodziejstw. To doskonały czas dla wszystkich, którzy uwielbiają warzywa i dla tych, którzy...

Czytaj więcej

Sprawdź, która dieta pasuje do Ciebie

Zobacz nasze DIETY